Diana Grigore
390 vizualizări 7 mai 2019

„Tema acestei întâlniri reprezintă un subiect important şi pentru Parlementele naţionale. În afara complexităţii problemelor cu care se confruntă societatea europeană în aceste zile, formularea unui răspuns depinde şi de flexibilitatea instituţiilor de a se adapta, de a se schimba şi de a inova. Contextul tot mai adânc al globalizării, cu aspectele pozitive şi negative cu care vine la pachet, reprezintă răspunsuri articulate din partea noastră, de aceea salut iniţiativa Curţii de Conturi de a organiza o astfel de conferinţă, pentru că UE este mai puternică prin colaborare. Observ că printre dumneavoastră se află la această masa şi reprezentanţi ai ţărilor candidate sau potential candidate. Acest lucru ne arată că proiectul european merge mai departe în ciuda dificultăţilor şi a criticilor de orice fel care au apărut în ultima perioadă. Sper ca alegerile europarlamentare care ne bat la uşă să arate că rămânem ancoraţi în proiectul european în ciuda proiectului eurosceptic, că rămânem ataşaţi valorilor europene şi că noi românii ne respectăm angajamentele”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Conferinţa Preşedinţilor Instituţiilor Supreme de Audit din statele membre ale Uniunii Europene privind cooperarea în auditul
public extern, de la Parlament.

Acesta a adăugat că Uniunea Europeană are nevoie mai mult ca oricând de încrederea cetăţenilor săi.

„Principalele teme supuse dezbaterii, respectiv inovarea în domeniul auditului la nivelul UE şi creşterea rolului de îndrumare al instituţiilor supreme de audit dovedesc preocuparea dumneavoastră de a contribui la combaterea provocărilor cu care se confruntă construcţia europeană. UE are nevoie acum, poate mai mult decât oricând, de încrederea cetăţenilor săi, de certitudinea acestora la nivelul fiecărui stat membru că resursele financiare sunt cheltuite efficient pentru obiective clare şi care generează rezultatele aşteptate, iar instituţia supreme de audit al fiecărui stat membru este cea care joacă rolul de gardian independent al intereselor financiare ale cetăţenilor acestia. Apropierea de cetăţean se poate realiza în cel mai eficient mod prin utilizarea noilor tehnologii capabile să asigure o mai bună prezentare a constatărilor de audit şi o comunicare eficientă”, a completat Tăriceanu.

De asemenea, preşedintele Senatului a susţinut că scopul instituţiilor unui stat ar trebui să se concentreze pe consolidarea democratică a societăţii: „Cetăţenii şi implicit interesul acestora reprezintă esenţa democraţiei, de aceea datoria fiecăruia dintre noi, prin instituţiile pe care le reprezentăm este de a ne pune în slujba cetăţeanului, fie că vorbim de procesul legislativ sau de cel executiv, despre activitatea de audit sau de reprezentare, scopul ar trebui să se concentreze pe consolidarea democratică a societăţii”.

Călin Popescu Tăriceanu a participat, marţi, la Conferinţa Preşedinţilor Instituţiilor Supreme de Audit din statele membre ale Uniunii Europene privind cooperarea în auditul public extern. Evenimentul se desfăşoară în incinta Parlamentului.

La eveniment mai participă şi premierul Viorica Dăncilă, deputatul PSD Eugen Nicolicea, ministrul pentru Afaceri Europene, George Ciamba, dar şi preşedintele Curţii de Conturi, Mihai Busuioc.

Citește și: