Gandul
23411 vizualizări 31 iul 2019

Animalul a fost găsit într-un cuptor din curtea gospodăriei unui localnic. Şarpele a fost ucis cu o cazma de către mai mulţi oameni, potrivit presei locale. Reptila, care nu este veninoasă, face parte dintr-o specie vulnerabilă, protejată de lege, potrivit organizaţiei „Animal Society”. Reprezentanţii acesteia au anunţat că vor depune sesizări.

„Am vorbit cu specialişti care ne-au confirmat că într-adevăr şarpele din imagini nu este Elaphe sauromates (balaur dogrobean), ci Dolichophis caspius (şarpele rău). Ce e important însă este că AMBELE sunt specii protejate. Drept urmare, asociaţia noastră se va adresa autorităţilor în zilele ce urmează”, transmite Animal Society, pe Facebook.

Şarpele ucis este foarte rapid, se hrăneşte cu şopârle, guşteri, hârciogi, popândăi, şoareci şi şobolani. Mai mult, nu este „rău”, aşa cum spune numele lui popular. „O mai spunem o dată: şerpii NU sunt răi şi nici măcar nocivi. Iar balaurii, la fel ca multe lucruri pe care ni le imaginăm şi de care ne temem, nu există”, transmite organizaţia citată. Potrivit Wikipedia, şarpele rău aduce foloase pentru agricultură deoarece se hrăneşte cu rozătoare care provoacă mari daune culturilor agricole: „În raport cu aceste foloase, pagubele, mai mult locale, pe care le aduce prin consumul păsărilor şi ouălor lor, sunt neînsemnate”.

Muşcătura de Dolichophis caspius este dureroasă, sângerează şi se poate infecta. 

În România, specia Dolichophis caspius este protejată prin Legea Nr. 13 din 1993, pentru aderarea României la Convenţia la Convenţia de la Berna şi de asemenea de Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

Gândul a lansat campania „Cu gândul la animale”. Dacă aţi fost martori la cazuri de abuzuri comise faţă de animale, nu ezitaţi să ne trimiteţi imagini sau clipuri video la adresa stopcruzimiianimale@gandul.info. Vă mulţumim anticipat!

Citește și: