Cristina ANDREI
804 vizualizări 19 iun 2016

La două săptămâni după primul tur de scrutin, care ar fi trebuit să fie şi ultimul, potrivit legii electorale şi deciziei Curţii Constituţionale, două comune din România nu ştiu încă cine este noul primar. Şi asta pentru că în localităţile Vâlcelele (din judeţul Buzău) şi Şag (din judeţul Timiş) principalii doi candidaţi au obţinut pe 5 iunie un număr egal de voturi.

Astfel, în comuna Vâlcelele oamenii trebuie să aleagă astăzi între Liviu Bărăgan, candidat UNPR, şi Dumitru Spita, din partea PSD, care în primul tur au avut un scor egal: 397 de voturi fiecare. Primar în funcţie este, deocamdată, candidatul PSD, iar acesta a sesizat recent autorităţile după ce şi-a dat seama că în ultima săptămână zeci de oameni au cerut vize de flotant în Vâlcelele, iar edilul susţine că în câteva zile au şi fost eliberate multe astfel de adeverinţe pentru stabilirea reşedinţei.

„De la turul de alegeri din 5 iunie şi până acum, numărul alegătorilor a crescut de la 1.234 la 1.241, după ce mai mulţi tineri au împlinit vârsta de 18 ani şi au drept de vot. Sunt alţi 40-50 de inşi cu viză de flotant, unii cu domiciliul chiar şi la Timişoara, care au cerut să fie înscrişi în Registrul Electoral pentru a putea vota la noi în comună, ceea ce mi s-a părut dubios şi am facut plângere. Nu sunt mulţi, dar pot face diferenţa la vot", a declarat Dumitru Spita pentru Opinia de Buzău.

Într-adevăr, în urma sesizării au fost verificate datele din registrul de evidenţa populaţiei şi au fost constatate nereguli. În 11 situaţii s-a stabilit că a fost încălcată legea, iar procurorii au deschis dosar penal pentru fals, uz de fals şi fals în declaraţii, primii care au fost luaţi la întrebări fiind chiar localnicii care s-au oferit să-i ia în spaţiu pe flotanţi.

O altă comună în care se organizează alegeri cu repetiţie este Şag, din Timiş. Aici candidatul PSD, Flavius Roşu, şi cel al PNL, Daniel Precup se confruntă din nou, după ce în primul tur au obţinut fiecare câte 387 de voturi. În acest al doilea tur a fost foarte aproape să intre şi un al treilea candidat, din partea ALDE care s-a aflat la doar câteva voturi în urma primilor doi clasaţi.

„În seara de cinci iunie s-a început numărarea voturilor, iar la un moment dat candidatul PSD avea şapte voturi peste mine, apoi după ce s-au mai găsit buletine de vot şi în urnele pentru CL şi CJT am trecut eu în faţă. S-au făcut şi renumărători de voturi, iar în final a ieşit un rezultat de egalitate. Toată noaptea am trecut de la agonie la extaz, şi invers. Este mult mai bine că se merge şi în turul doi. Ar fi fost urât să câştig sau să pierd la un vot Primăria”, a declarat candidatul PNL, Daniel Precup, în cadrul unei conferinţe de presă.
 

Citește și: