Andrei Luca POPESCU
6785 vizualizări 11 iun 2016

Rezultatele finale ale alegerilor locale 2016, prezentate oficial de BEC pe site-ul său, arată că buletinele de vot nu ies la socoteală. Diferenţele nu mai sunt atât de mari ca în rezultatele provizorii prezentate de BEC, în care gândul a descoperit că doar în Bucureşti, la secţiile de votare nu ieşeau la socoteală peste 250.000 de buletine de vot, conform datelor introduse de BEC în tabelul Excel prezentat oficial.

Totuşi, chiar şi în rezultatele finale ale BEC, numărul buletinelor de vot primite la secţii nu este egal cu suma voturilor valabil exprimate de cetăţeni, a voturilor anulate şi a buletinelor de vot declarate ca fiind nefolosite la alegeri.

Doar în Bucureşti, 1.301 buletine de vot ies în minus, iar la nivel naţional nu ies la socoteală 23.117 buletine de vot, conform calculelor gândul bazate pe tabelele Excel publicate de BEC pe site-ul său oficial.

În Bucureşti, există 388 de cazuri la secţiile de votare când una dintre cele patru categorii de buletin de vot (pentru primar, primar general, consiliul local şi consiliul general) nu iese la socoteală. De asemenea, BEC a publicat şi o parte dintre procesele verbale de la secţiile de votare, la unele fiind vizibile corecturi faţă de ceea ce se înscrisese iniţial în ele, de către preşedinţii secţiilor de votare.

Sectorul 1, secţia de vot cu cea mai mare lipsă de buletine de vot. Recordul în sectorul 4

Secţia de vot cu cele mai mari probleme din Bucureşti se află în sectorul 1, în incinta şcolii nr. 7. Aici, în secţia de votare numărul 37, ies în minus cele mai multe buletine de vot din Bucureşti pentru primar de sector, consiliu local şi consiliu general.

Astfel, conform tabelului cu rezultatele finale prezentat de BEC, din această secţie lipsesc 24 de buletine de vot pentru primar, 27 pentru consiliul local şi 22 pentru consiliul general. De asemenea, lipsesc 24 de buletine de vot pentru primarul general.

În această secţie, conform rezultatelor finale, candidatul USB Clotilde Armand a pierdut cu 159 de voturi în faţa candidatului PSD Dan Tudorache, care a avut 175 de voturi. USB a contestat rezultatele alegerilor în sectorul 1, cerând renumărarea voturilor în anumite secţii de votare, cererea fiind respinsă iniţial de biroul electoral de sector.

În procesul verbal depus la BEC pentru alegerile la Consiliul General, preşedintele secţiei de votare 37 menţionează: „Alegătorii au plecat din secţia de vot, acasă, cu 22 de buletine de vot”.

Aceeaşi menţiune este trecută la procesul verbal pentru primarul general, unde se menţionează că alegătorii au plecat acasă cu 24 de buletine de vot.

Conform rezultatelor provizorii prezentate oficial de BEC pe site-ul său, la secţia 37 au ieşit în minus 1.001 buletine de vot pentru primarul de sector. De asemenea, ieşeau în minus 1.001 buletine de vot pentru Primarul General, 1.000 pentru Consiliul General al Capitalei şi 998 pentru Consiliul Local. Scorul pentru primar era Clotilde Armand 159 de voturi, Dan Tudorache 162 de voturi.

Recordul de buletine de vot care nu ies la socoteală în Bucureşti se înregistrează în sectorul 4, la secţia de votare 813, din incinta şcolii 99, de pe strada Huedin. Aici, ies în minus 88 de buletine de vot pentru primarul general.

La această secţie, în procesul verbal, se precizează că au fost radiate 25 de persoane de pe listele electorale permanente, „pe baza informaţiilor primite de operator”, pentru că datele lor nu ar fi fost completate corect. Nicio menţiune însă despre buletine de vot lipsă.

La secţia de votare 298 din sectorul 2, şoseaua Pantelimon, diferenţa în minus este de 10 buletine de vot pentru Consiliul General. Explicaţia preşedintelui de secţie, consemnată în procesul verbal depus la BEC: 10 voturi au dispărut din urnă.

Aceeaşi situaţie cu 10 voturi care nu au mai fost găsite în urnă se regăseşte şi la secţia de votare 450 din sectorul 5, strada Năsăud.

Un alt exemplu este secţia 235 din sectorul 2, lipsesc 19 buletine de vot pentru primarul general. Explicaţia preşedintelui de secţie este că alegătorii nu le-au mai băgat în urnă.

Recordul la buletine de vot lipsă pentru Consiliul Local, în Oradea

Cele mai multe buletine de vot pentru Consiliul Local care nu ies la socoteală conform rezultatelor finale prezentate de BEC se găsesc la secţiile de votare din Oradea, unde ies lipsă 1.104 buletine de vot la Consiliul Local.

Alte localităţi unde lipsesc peste 200 de buletine de vot din această categorie sunt Piatra Neamţ (1.025 buletine), Petroşani (1.008 buletine), Craiova (1.000 buletine), Hunedoara (614 buletine), Constanţa (585 buletine), Satu Mare (362 buletine), Petrila (221 buletine), Iaşi (207 buletine) şi Nenciuleşti, Teleorman (200 buletine).

O localitate din Teleorman are recordul la buletine de vot lipsă pentru primar

Cele mai multe buletine de vot pentru alegerea primarului care nu ies la socoteală, conform rezultatelor finale prezentate de BEC, apar în localitatea Brînceni, din Teleorman, unde apare o lipsă de 1.461 de buletine de vot pentru primar.

Alte localităţi cu lipsuri de peste 200 de buletine de vot pentru alegerea primarului sunt Oradea (1.123 buletine), Buşteni (402 buletine), Iaşi (244 buletine) şi Petrila (229 buletine).

Cele mai multe buletine de vot lipsă pentru Consiliul Judeţean, în Oradea şi o localitate din Iaşi

Recordul pentru buletinele de vot lipsă la Consiliul Judeţean îl deţine tot o secţie de vot din Oradea, unde nu ies la socoteală 1.002 buletine de vot, conform rezultatelor finale prezentate de BEC.

Alte localităţi unde ies lipsă peste 200 de buletine de vot sunt Ţuţora, judeţul Iaşi (904 buletine), Iaşi (807 buletine), Băile Govora, judeţul Vâlcea (800 buletine), Dudeştii Vechi, judeţul Timiş (637 buletine), Horezu, judeţul Vâlcea (530 buletine) şi Niculiţel , judeţul Tulcea (200 buletine).

Citește și: