46887 vizualizări 12 iun 2016

Este vorba de Irina Onescu, mai cunoscută în Bucureşti, decât în Arad. Noul primar al comunei Petriş are doar 31 de ani şi este cu siguranţă cel mai nonconformist din judeţ. A lucrat pentru MTV, unde a produs emisiunea MTV Passport, iar ulterior a organizat în ţară festivaluri de muzică.

Irina Onescu s-a născut şi a crescut în Bucureşti, unde a învăţat la Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr”, iar ulterior a urmat Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti. În 2008, la doar 23 de ani, şi-a luat inima în dinţi a început o afacere pe cont propriu. Şi-a înfiinţat o firma de producţie audio-video, realizând pentru postul MTV România o mini serie intitulată MTV Passport. A călătorit prin lume, dar după câţiva ani a lăsat cariera şi agitaţia din Capitală pentru a se stabili în micul sat din judeţul nostru, care are 500 de locuitori.

Bucureşteanca a ajuns pentru prima dată pe Valea Mureşului la vârsta de doi ani. Părinţii, de profesie geologi, veneau în delegaţii, dar s-au îndrăgostit de zonă. Astfel, în 1991 şi-au cumpărat o casă în Petriş, iar Irina şi-a petrecut toate vacanţele acolo. În 2011, a decis să se stabilească definitiv în satul arădean, care i-a cucerit inima. Şi-a continuat afacerile de aici, devenind organizator de evenimente, în special festivaluri de muzică. A pus bazele proiectului „Route68 Summerfest”, un festival care s-a desfăşurat în judeţul Hunedoara în perioada 2011-2014. Peste 80 de artişti de renume au concertat pe scena evenimentului de-a lungul celor patru ediţii, scrie aradon.ro.

Pentru că vrea să promoveze satul care a adoptat-o, din 2014 organizează anual un maraton de ciclism. Aşa s-a născut „Drumul Regelui”, un eveniment care anul acesta a sărbătorit cea de-a treia ediţie.

Irina Onescu a decis să candideze în urma tragediei din Clubul Colectiv, care a schimbat-o foarte mult. „Am avut prieteni care se aflau acolo şi au scăpat cu zile, dar şi prieteni care nu au mai ieşit la lumină. Pentru prima dată, corupţia făcea victime în mica noastră bulă de confort, a tinerilor frumoşi şi rebeli, în rândul apropiaţilor. Nu mai puteam rămâne indiferentă la o realitate strâmbă şi distrugătoare”, spune tânăra.

A ales să candideze independentă, pentru că „dependenţa este prin definiţie nocivă, iar la sat doctrina de partid este egală cu zero. În comunităţile mici, oamenii (…) aleg primarul după culoarea sufletului, nu după culoarea politică”, spune tânăra, care şi-a făcut campania mergând la fiecare poartă, discutând cu oamenii, dar promovându-se şi pe reţelele de socializare.

A câştigat alegerile la limită. Doar trei voturi a avut în plus faţă de principalul concurent, Petru Gherman. A obţinut 207 voturi, iar Gherman a avut 204.

Noul edil îşi doreşte să îmbunătăţească radical infrastructura comunei, pentru a atrage investiţii străine. Spune că va depune cât mai multe proiecte pentru obţinerea fondurilor europene nerambursabile, considerând că este şansa cea mai mare pentru cele şase sate de care trebuie să se îngrijească: Petriş, Ilteu, Selişte, Corbeşti, Roşia-Nouă şi Obârşia. „Trebuie să recuperăm teren la capitolul fonduri europene, atât în administraţie, cât şi la nivel de comunitate. I-am încurajat şi îi voi încuraja pe micii fermieri şi producători să îşi dezvolte activitatea cu sprijin european”, afirmă primăriţa.

Prima schimbare în Petriş s-a petrecut prin rezultatul votului, iar acum „e rândul oamenilor să îşi schimbe năravul şi să pună osul la treabă. Letargia ultimilor ani trebuie să dispară. Eu am mare încredere în oameni. Dacă sunt informaţi corect, îndrumaţi, ajutaţi, pot muta munţii din loc”, este convingerea noului primar.

Citește și: