Cristina ANDREI
6180 vizualizări 7 iun 2016

În urma scrutinului de pe 5 iunie, Bucureştiul a înregistrat o premieră: o femeie se va afla la cârma Capitalei pentru prima dată. Este vorba despre Gabriela Firea care, potrivit celor mai recente rezultate provizorii, a întrunit 43,45% din voturi. Lupta principală nu s-a mai dus, însă în termenii consacraţi, între candidatul PSD şi cel al PNL, iar în scenă a intrat Nicuşor Dan, de la USB, care a reuşit să-l surclaseze pe reprezentantul liberalilor, care a obţinut cel mai prost scor al partidului.

Cine a votat cu Gabriela Firea: 49% peste 60 de ani, majoritatea cu liceu sau post-liceală

Rezultatele studiului IRES au conturat profilul alegătorilor care au optat pentru candidaţii susţinuţi de principalele trei partide care au luptat pentru Primăria Generală: PSD, USB şi PNL.  Astfel, pentru Gabriela Firea au votat majoritar bucureştenii în vârstă de peste 60 de ani (49%), proporţia fiind mai mare de partea femeilor care au preferat-o pe Firea (55%). În rândul tinerilor, candidata PSD a avut cele mai puţine voturi, reuşind să obţină doar 8% dintre sufragii din partea grupei de vârstă 18-29 de ani.

În raport cu educaţia, 26% dintre cei care au votat-o pe Gabriela Firea au absolvit cel mult 10 clase sau o şcoală profesională, cei mai mulţi fiind aceia care au studii liceale sau post-liceale (42%). Din totalul susţinătorilor PSD care au optat pentru Firea, 32% au făcut o facultate.

Profilul alegătorului fiecăruia dintre cei candidaţi este diferit şi în funcţie de educaţie. Astfel, 26% dintre alegătorii Gabrielei Firea au cel mult 10 clase sau şcoală profesională, 42% au absolvit liceul sau o şcoală post-liceală, iar 32% au făcut o facultate.

În ceea ce priveşte intenţia de vot, exit poll-ul IRES arată că 51% din alegătorii candidatului PSD s-au hotărât s-o voteze înainte de campania electorală, 34% au fost convinşi pe durata campaniei, iar 15% au decis unde să pună ştampila chiar pe 5 iunie, când au mers la urne. Gabriela Firea a reuşit să atragă şi din electoratul altor partide, astfel că 29% dintre votanţii ALDE i-au dat ei votul de încredere.

Sursa: Sondaj IRES

 

Electoratul lui Nicuşor Dan: 72% dintre votanţii USB au studii superioare, 51% sunt tineri

În ceea ce priveşte categoria celor care l-au votat pe candidatul USB, Nicuşor Dan, aceştia au fost atât femei, cât şi bărbaţi în proporţii aproape egale (49% vs. 51%). Dan a fost votat mai ales de tineri, astfel că 51% dintre alegătorii săi se încadrează în grupa de vârstă 18-39 de ani. Doar 14% dintre bucureştenii în vârstă de peste 60 de ani l-au ales pe candidatul USB.

Din punctul de vedere al educaţiei, cel mai mare procent din susţinătorii lui Nicuşor Dan, adică 72%, au absolvit o facultate, iar 23% sunt absolvenţi de liceu sau postliceală. Doar 5% din cei care l-au votat pe candidatul USB au cel mult 10 clase sau şcoală profesională.

Ca intenţie de vot, 43% dintre alegători erau deja hotărâţi să opteze pentru Nicuşor Dan încă dinaintea începerii campaniei electorale, iar 40% şi-au format această opţiune în timpul campaniei. Cei care au decis chiar în ziua votului că vor merge pe mâna USB la Primăria Generală au fost în proporţie de 17%. Şi Nicuşor Dan a reuşit să-şi atragă simpatizanţii altor formaţiuni, astfel că 15% din votanţii PNL şi 10% din cei ai PMP au pus ştampila pe numele lui.

Sursa: Sondaj IRES

 

 

Citește și: