Cristina ANDREI
3944 vizualizări 8 iun 2016

„I-am căsăpit! După 26 de ani, iar i-am bătut rău, cu 84%”, declară cu mândrie primarul Marian Mărgărit (PSD), unul dintre cei mai longevivi edili din România care are toate şansele să prindă trei decenii la primăria din comuna Boldu, judeţul Buzău.

Născut şi crescut la Boldu, „un trist la început de viaţă”, aşa cum se recomandă edilul, Marian Mărgărit spune că la el în comună ziua votului este o sărbătoare, nu o luptă, tocmai din acest motiv oamenii au şi ieşit la vot în proporţie de peste 70%.

„Să ştii că totdeauna fac câte-o sărbătoare din asta. Eu n-am văzut o răfuială din asta, deşi alţii văd aşa, eu n-am văzut-o. Şi i-am îndemnat să vină şi uite că vin la noi”, a spus pentru Gândul Marian Mărgărit.

Chiar dacă pe el l-au votat aproape toţi locuitorii din comună, primarul parcă tot n-ar fi mulţumit. Procentul de 84% îi se pare un pic cam mic, mai ales că în trecut ar fi obţinut chiar şi 93%. Explicaţia? Oamenii vin cu ideea bună „în cap”, doar că nu nimeresc întotdeauna să pună ştampila acolo unde trebuie.

„Procentul meu e cam 90-92%, şi 93%, ăla e. Lumea vine cu gândul corect, dar nu aplică cum trebuie, să ştiţi, ştampila. Deşi pare simplu, nu este, pentru ei nu. Unul nu vede, unuia îi tremură mâna, nu, nu e simplu, sunt probleme. Deşi el vine cu gândirea corectă, cu ideea clară pe cine să voteze”, a explicat primarul din Boldu.

Până la urmă, pe Mărgărit l-a votat aproape toată localitatea, iar edilul rămâne în barca PSD, acolo unde a fost întotdeauna:  „N-are culoare politică nici asfaltul, nici gazele, nici apa, şi nici nu tuşim politic, dacă vreţi”, spunea primarul cu puţin timp înainte de începerea campaniei electorale, hotărât fiind să ia principiile social-democraţiei cu el în mormânt.  

„Social-democrat şi după ce mor un pic, doamnă. Deci şi atunci rămân social-democrat, nu îmi schimb consoanele, nu mă fardez niciodată, sunt un om de stânga, aşa rămân”, declara edilul pe-atunci, sigur fiind că o să mai câştige un mandat, lucru care s-a şi întâmplat.

Florin Fărcăşiu: „Am câştigat şi, ca atare, sunt cel mai vechi”

Cu anii de primărie se mândreşte şi Florin Fărcăşiu (PNL), edil în Târnova, judeţul Arad, de 26 de ani şi învingător în cursa electorală de şapte mandate şi jumătate. Acesta ştie că e printre cei mai longevivi primari din România, mai ales că se apropie vertiginos de trei decenii în fruntea comunei.

„Am câştigat şi, ca atare, sunt cel mai vechi din România!”, spune încântat Florin Fărcăşiu (PNL), primar în Târnova de 26 de ani care, după ce va termina şi mandatul următor va ajunge la trei decenii în fruntea comunei. Prima dată a păşit la primărie pe 10 ianuarie 1990 şi îşi aminteşte perfect că avea 24 ani şi era atunci unul dintre cei mai tineri primari din ţară.

De la primele alegeri libere, din 1992, Fărcăşiu a candidat de fiecare dată şi a ieşit întotdeauna pe primul loc. La fel s-a întâmplat şi duminică, atunci când locuitorii din comună l-au ales din nou în frunte primăriei cu 55,7% din voturi.

„Procentul a fost de 55,7%, iar următoarea după mine 40%. În schimb, sunt foarte fericit că am obţinut două treimi din consilieri, adică 10 din 15. Prezenţa la vot, 71%, enorm, enorm”, spune proaspătul şi, în acelaşi timp, vechiul edil.

Dacă în ţară, în general, oamenii n-au prea ieşit la urne, în comuna Târnova mobilizarea a fost generală. Atât PNL-iştii, cât şi PSD-iştii s-au mişcat ca să-i scoată pe oameni din case şi au şi reuşit, mai ales că au existat secţii în care au votat, cu mici excepţii, toţi cei înscrişi pe liste.

„A fost o mobilizare fantastică din partea celor doi poli de stânga şi dreapta. Deci ne-am mobilizat atât noi, pe partea dreaptă a eşichierului politic, cât şi cei de stânga. Şi atunci am scos maximumul posibil de lume la vot. Am avut secţie de votare în care, chiar acum îmi spunea unul din consilierii noştri, că au mai rămas 6 care n-au votat. 6 oameni! Restul a adus tot. Deci 71 e media, dar am avut şi 90 şi ceva la sută”, a declarat pentru Gândul Florin Fărcăşiu.

Cum reuşeşte să-i aducă pe oameni la vot? Printr-o metodă „simplă”, dar care cere „multă muncă”. De fapt, e o strategie în toată regula pusă la punct chiar de primar, în care fiecare activist de partid se ocupă de un număr de oameni, îi pregăteşte de alegeri şi, atunci când vine ziua cea mare, ziua votului, „are grijă să-i aducă la urne”.

„Nu că îi aduce, îi pregăteşte pentru vot în campania electorală şi în ziua votului are grijă ca omul să vină la vot. Simplu! Metoda este simplă, dar pentru ea trebuie foarte multă muncă. Noi îi pregătim înainte cu câteva luni şi fiecare dintre activiştii noştri de partid are 10-20, nu mai mult, nu-mi place să le dau foarte mult. Eu conduc această strategie, fiind şi preşedintele organizaţiei locale, şi nu dau mai mult de 20 de oameni de care să se ocupe unii dintre activişti”, explică primarul Fărcăşiu modalitatea în care populaţia este convinsă să meargă la vot în număr aşa de mare.

Cum de şapte mandate şi jumătate se află în fruntea comunei, cu greu ai crede că Florin Fărcăşiu a avut vreodată un contracandidat. Greşit, spune el, care mărturiseşte că s-a luptat cu principalul său adversar, o femeie „harnică şi muncitoare” de la egal la egal: „Satisfacţia este cu atât mai mare, cu cât contracandidata mea a fost harnică, iar eu şi mai harnic. Îmi doresc un mandat în forţă!”, a încheiat entuziasmat primarul din Târnova.

Ioan Gogoriţă: „Este cea mai dulce victorie a mea”

Tot victorios se declară şi primarul din Nistoreşti, Ioan Gogoriţă (PSD) care, înainte de alegeri spunea clar şi răspicat că e hotărât să candideze „până la adânci bătrâneţi”. Chiar dacă vrea să pară încrezător, spune, cu jumătate de gură, să nu-l întreb de procente. E convins, totuşi, că a avut 161 de voturi peste adversarul său politic şi că va prinde 30 de ani la primăria din comună.

„Am ieşit primar. Să nu mă-ntrebi de procente. Nu le-am calculat. Am ieşit în frunte, cu 161 de voturi faţă de principalul contracandidat”, explică Gogoriţă. Chiar dacă procentele n-au fost încă stabilite, iar numărul de voturi pe care le are în plus nu e, neapărat, unul care să-l asigure că va rămâne la conducere în Nistoreşti, primarul se declară învingător şi mulţumit că, după o luptă electorală aprigă a reuşit să-şi păstreze susţinerea consătenilor cinstiţi şi a prietenilor de-o viaţă.

„Este cea mai dulce victorie a mea în 26 de ani jumătate, pentru că a fost o mare bătălie, adică un grup de „afacerişti”, să zic aşa, a vrut neapărat să nu mai fiu primar. Iar eu m-am bazat pe oamenii simpli, pe prietenii adevăraţi, oamenii simpli, necăjiţi aşa, gospodari, cinstiţi, demni, oneşti şi ospitalieri”, explică primarul din Nistoreşti.

Deci, până la urma, „i-a dovedit”, chiar dacă prezenţa la vot n-a fost prea ridicată, pentru că doar 50% din oameni au mers la vot. Oricum, şi-atâţia sunt destul de mulţi, spune edilul, care arată că ceilalţi candidaţi au apelat la toate metodele ca să-i scoată pe cetăţeni la urne: „au dus oamenii la vot cu maşinile lor, au folosit Facebook-ul, Internetul”, spune destul de mâhnit Gogoriţă.

El, însă, nu i-ar fi ispitit pe oameni cu nimic şi se laudă, pentru că n-a avut de partea lui prea multă forţă şi s-a războit singur, în timp ce în alţii s-au investit multe „forţe necinstite”. Edilul se laudă şi că şi-a întrerupt nici o clipă programul de primar, ba chiar luni, după alegeri, s-a prezentat la lucru la 7:30.

„Prin alte localităţi se fac chefuri, se savurează victoria, cu zilele, cu săptămânile, la noi nu. La noi a fost o chestie frumoasă, pentru că am învins eu, iar eu ieri am fost, ca de obicei, la 7:30 la primărie. Nu sunt importante procentele. Important este succesul”, încheie Ioan Gogoriţă, chiar dacă nu pare prea convins că şi-a adjudecat şi următorii patru ani la primărie.
 
 
 

Citește și: