342 vizualizări 8 iun 2016
"Hotărârea Biroului, aşa cum este făcută Legea alegerilor locale, este definitivă, nu mai poate fi contestată la un birou superior, însă, din interpretarea acestei legi cu legea 215, va exista un proces la Judecătoria Sectorului 1, prevăzut de Legea 215, prin care un judecător va valida aceste alegeri şi, în cadrul acelui proces, noi vom face o cerere de intervenţie principală, în care vom reitera argumentele din cererea pe care am făcut-o la biroul electoral şi vom cere judecătorului de la Judecătoria Sectorului 1 să dispună el renumărarea voturilor în acele secţii de votare", a anunţat, miercuri, preşedintele USB într-o conferinţă de presă.

Nicuşor Dan a mai spus că o altă variantă, care nu va afecta procesul de validare a alegerilor, se referă la Autoritatea Electorală Permanentă.

"Vom face o cerere de informaţii publice către AEP, astfel încât să vedem toţi sacii cu toate semnăturile şi vrem ca aceasta să devină o procedură curentă - după toate alegerile oricine să poată verifica semnăturile din toţi sacii care sunt în depozitul AEP. Vom face mai întâi o cerere către Autoritate. Dacă ei ne vor da posibilitatea, vom face verificarea, dacă nu, atunci vom merge pe legea 544 a informaţiilor publice", a mai spus Nicuşor Dan, precizând că îşi doreşte să verifice voturile şi procesele verbale.

Nicuşor Dan a precizat că nu a invocat niciodată termneul de fraudă electorală, dar că ar fi "util" să se renumere aceste voturi din cele 17 secţii.

La rândul său, Clotilde Armand a declarat că a primit multe sesizări de la simpatizanţi.

"Mereu am insistat asupra transparenţei şi aici mi se pare normal, democratic să avem un proces perfect transparent. Aici nu cerem ceva extraordinar, cerem ceva care este normal. Pentru mine, în continuare, partidele se discreditează prin faptul că nu acceptă să spună care este la ora asta situaţia. Avem multe sesizări de la simpatizanţi care ne spun care sunt problemele. Sunt multe aspecte tehnice, nu am avut timp să le studiem pe fiecare. Sunt multe lucruri care nu sunt în regulă şi pe partea de matematică şi pe partea cantitativă, buletinele de vot care li s-au predat. Au tras de timp toată ziua ieri noaptea, ne-au comunicat acum rezultatele. Acum nu mai putem să contestăm imediat. Nu e în regulă", a afirmat Clotilde Armand.

Biroul Electoral al Sectorului 1 a respins, marţi seară, cererea de renumărare a voturilor din 18 secţii, solicitată de USB, rezultatul în urma centralizării proceselor verbale fiind Dan Tudorache (PSD) - 31,07%, Clotilde Armand (USB) - 28,77%, în timp ce Alexandru Nazare (PNL) a obţinut 19,57%.

USB a cerut BEC Sector 1 renumărarea votuirilor în 18 secţii "pentru a se stabili în mod obiectiv rezultatele alegerilor" în condiţiile în care a constatat "discrepanţe semnificative" între voturile obţinute de Clotilde Armand şi cele ale USB la consiliul local.

Citește și: