Gabriela Ghitcuta
3724 vizualizări 11 iun 2016

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat vineri pe deputatul Mircia Muntean, ales recent primar al municipiului Deva, la o pedeapsă de doi ani de închisoare pentru conducerea unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice, după ce în anul 2014 a fost depistat conducând băut, cu 1,80 grame alcool pur în sânge.

Anterior, în anul 2013, Mircia Muntean a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu.

Astfel, magistraţii au decis, în urma noii condamnări, să fie revocată pedeapsa cu suspendare primită în anul 2013, întrucât noua faptă a fost comisă în termenul de încercare, urmând ca edilul să execute şase ani de detenţie, daca decizia va fi menţinută de instanţa superioară. Decizia pronunţată vineri de instanţa supremă nu este definitivă şi nici executorie, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile.

"În baza art. 43 alin. 1 din Codul penal, adaugă la pedeapsa aplicată în cauză, de 2 ani închisoare, pedeapsa anterioară de 4 ani închisoare, urmând ca inculpatul Muntean Mircia să execute, în total, pedeapsa principală de 6 ani închisoare ", se arată în hotărârea magistraţilor.

În 2013, completul de cinci judecători al ÎCCJ l-a condamnat definitiv pe Mircia Muntean la patru ani cu suspendare pentru abuz în serviciu, fiind găsit vinovat că a încheiat tranzactii ilegale de terenuri cu un traficant de maşini de lux.

În dosarul în care a fost condamnat vineri, Mircia Muntean a fost trimis în judecată de Parchetul instanţei supreme, pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului, după ce, în octombrie 2014, a fost implicat într-un accident rutier la Deva, iar mai apoi a fugit, încercând să se ascundă în tufişuri.

Din probele procurorilor a reieşit că Muntean, aflat în stare de ebrietate, a intrat în coliziune cu vehiculele aflate în staţionare la culoarea roşie a semaforului, venind din spatele acestora şi nereuşind să oprească în timp util maşina la volanul căruia se afla. Ulterior, el a fugit de la faţa locului. Mircia Muntean a fost descoperit, după circa 20 de minute, încercând să escaladeze un gard împrejmuitor din apropiere şi dus la locul
accidentului de către un poliţist.

Mircia Muntean a mai fost primar în Deva în perioada 1996-2012. La alegerile din 05 iunie a fost votat primar al municipiului, obţinând un scor de peste 35%.

Citește și: