Alexandra Mortu
401 vizualizări 24 apr 2019

Primăria Municipiului Bucureşti vrea să achiziţioneze 100 de tramvaie pentru străzile Capitalei, punând la bătaie un contract în valoare de aproximativ 850 de milioane de lei (180 milioane euro), bani obţinuţi în mare parte din fonduri europene. În cadrul licitaţiei s-au înscris compania turcească DURMAZLAR Makine Sanayi ve Ticaret A.S. şi Astra Arad în colaborare cu Qingdao Sifang, companie din China, iar câştigătorul va fi anunţat cel târziu în august 2019. 

Foto: Model de tramvai propus pentru proiectul Primăriei Municipiului Bucureşti

Una dintre cerinţele impuse de Primărie este livrarea primului tramvai, cap de producţie, la nouă luni după semnarea contractului, şi menţinerea lui în perioada de probă timp de trei luni. Ulterior, rata la care trebuie livrate tramvaiele este de 4 -6/lună, pentru a putea fi terminată comanda în doi ani. 

Valoarea contractului include şi cheltuielile de mentenanţă, precum şi o garanţie de 30 de ani pentru fiecare produs livrat în parte. Aceste lucrări vor fi asigurate în România de către compania Anadolu Automobil Rom, deţinută de Huseyin Aykol şi prezentă în piaţa din ţară de peste 25 de ani. 

Foto: Tramvai în proces de asamblare, customizat conform cerinţelor impuse de Primăria Istanbul

Abdullah Bocan, Railway Systems General Manager Durmaray, a declarat că toate produsele şi tehnicile folosite sunt conform standardelor europene, dovadă fiind cele 106 tramvaie fabricate de la înfiinţarea companiei în 2009. Dintre acestea, o parte au intrat şi în piaţa europeană, în Polonia. De asemenea, Durmaray a primit certificatul, recunoscut la nivel internaţional, IRIS (International Railway Industry Standard) care atestă calitatea superioară a produselor iar peste 50% din producţie este robotizată, aspecte care determină garanţia de 30 de ani. 

Potrivit conducerii, capacitatea de producţie a fabricii va fi de 16 tramvaie/lună începând cu sfârşitul acestui an când lucrările de extindere ale incintei vor fi terminate. Prin urmare, Durmaray va putea livra cele 100 de vehicule chiar înaintea termenului impus de contract. 

Preţul unui tramvai variază între 1,7 şi 2 milioane de euro, în funcţie de cerinţele prezentate în contract. Conducerea Durmaray a declarat că pe lângă cele impuse de Primăria Municipiului Bucureşti şi ei au oferit sugestii, iar valoarea totală a contractului este chiar mai mică decât suma pe care o poate oferi Capitala. 

Foto: Modele de tramvai din proiecte precedente şi din proiecte în curs de desfăşurare

Se pare că aceştia au făcut un studiu de piaţă în România în cadrul căruia au descoperit că lipsa confortului este o mare problemă pentru călătorii care folosesc ca mijloc de transport, în Bucureşti, tramvaiele. 

Tramvaiele furnizate de Durmaray (modelul fiind numit „Panorama”) vor fi compuse din patru module, cu o capacitate de 320 de persoane în picioare, iar cei care călătoresc cu bicicleta vor avea două locuri special amenajate. De asemenea, şi persoanele cu dizabilităţi vor putea urca şi coborî mult mai uşor din vehicul datorită unei rampe extensibile. 

Citește și: