Silviu Bănilă
1962 vizualizări 2 oct 2018

Serghei Studenikov este unul dintre aceştia. El a deschis primul magazin de băuturi lângă hubul industrial Celiabinsk, din partea asiatică a Munţilor Urali, în urmă cu mai mulţi ani, scrie Bloomberg. În prezent, lanţul său Krasnoe & Beloe este cel mai profitabil din ţară, cu 6.700 de unităţi în 57 din cele 85 regiuni ale Rusiei.

Vânzările de alcool au crescut în 2017 cu 50%, la 215 miliarde ruble (3,3 miliarde dolari) şi cu 40% în 2018, Serghei devenind cel mai proaspăt miliardar din Rusia, potrivit Bloomberg Billionaire Index. Având finanţare de la bănci de stat precum Sberbank şi VTB, Studenikov, care a prins gustul vodcii ilegale în timpul prohibiţiei din anii '80, nu are de gând să încetinească ritmul.

„Deschidem şase magazine noi pe zi”, a declarat mogulul alcoolului într-un interviu acordat în holul unui hotel din Moscova.

Extinderea agresivă a poziţionat Krasnoe & Beloe (Roşu & Alb) în faţa celor de la Dixy şi Auchan şi i-a provocat la un adevărat duel comercial pe cei de la Lenta, pentru locul trei în topul celor mai mari lanţuri ruseşti, obiectiv care trebuie îndeplinit până în 2021, potrivit Infoline, un grup de cercetare din St. Petersburg. Liderii de piaţă X5 şi Magnit, care au investit ani de zile în ”spionarea” reciprocă a strategiilor de marketing, au început să negocieze tacit.

Studenikov are un plan simplu: comercializarea unui volum mic de alimente, alături de alcool şi nu invers. Spaţiile de pe rafturi sunt alocate acelor furnizori care oferă cel mai mic preţ. Numărul produselor ajunge la 1.300 şi două treimi reprezintă alcoolul.

”Alcoolul a devenit cea mai profitabilă categorie pentru retailerii alimentari, dar Krasnoe & Beloe influenţează masiv piaţa”, a declarat Ivan Fediakov, şeful Infoline. ”Ei oferă o gamă variată de bere, vin şi alcool la preţuri mici şi ameninţă chiar şi supermarketurile, prin vânzarea de alimente”.

Un magazin obişnuit Krasnoe & Beloe oferă 800 de tipuri de alcool, inclusiv bere Corona, whiskey Jack Daniels şi vin Barton & Guestier la preţuri decente.

Mogulul negociază mereu cu furnizorii, precum şi cu cei peste 100.000 de angajaţi. Foştii asistenţi de magazin, care primau 25.000 ruble pe lună (380 dolari) în unele regiuni, povestesc că erau obligaţi adesea să achite din buzunar inventarul nevândut, la finele lunii, o practică pe care patronul o consideră ”motivaţională”.

De asemenea, magazinele sunt construite din materiale ieftine, cu vopsite în roşu şi alb. Fiecare unitate are în jur de 80 mp şi seamănă, cumva, cu un apartament retro-sovietic.

Culorile sunt inspirate de vin (roşu) şi vodcă (alb). În prezent, tinerii nu mai vor alcool, ci băuturi mai slabe.

”Cel mai eficient retailer este acela care oferă o gamă variată - aşa cum face Aldi în Europa. Prea multe produse la alegere presupun un cost mai mare pentru consumatori”, a declarat Serghei, care pretinde că nu face totul doar pentru bani, ci doreşte să schimbe ”atitudinea” ruşilor faţă de consumul de alcool.

Un lucru care îl diferenţiază de concurenţă este faptul că vinde vinuri deja evaluate de experţii internaţionali. Costul serviciului adaugă undeva la 30% la preţ, dar poate vinde vinuri decente la 15 dolari sticla.

Vladimir Putin a reuşit să scadă foarte mult consumul de alcool în Rusia în ultimii zece ani. Totuşi, în medie, ruşii încă beau cu 80% mai mult alcool decât restul lumii, 11,7 litri de alcool pe an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Autoritatea ONU a precizat că episoadele de consum foarte ridicat de alcool din Rusia continuă să fie semnificative.

Studenikov este de acord cu restricţiile asupra industriei, pe cât posibil. Reglementările dure au permis şi contrabalansarea catastrofei demografice din Rusia, înregistrată în anii 1990, când depresia economică şi emoţională reuşea să ”fure” şase ani din durata medie de viaţă a unui rus.

”Alcoolul trebuie să dea aromă vieţii”, consideră miliardarul rus. ”Uitaţi-vă la Italia şi Franţa, unde oamenii se bucură de un vin bun şi nu se îmbată până mor”.

foto: captură Bloomberg

 

Citește și: