Departamentul Economic
2434 vizualizări 29 ian 2019

Bugetul pentru 2019 a fost construit pe un curs sub 4,7 lei/euro, a declarat luni la România TV Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă.

Vâlcov consideră că evoluţia cursului din ultima perioadă, când leul a avut opt zile la rând minime istorice, este artificială.

”Toată această creştere este artificială. Încă nu s-a depistat şi probabil vom avea şi o analiză, după ce Consiliul Concurenţei va termina cu controlul la ROBOR, poate va începe şi un control pe aceste speculaţii pe curs, dacă sunt speculaţii pe curs. Până la urmă, sunt afectate persoanele care au rate în euro. Şi statul trebuie să plătească anumite împrumuturi care au scadenţă în această perioadă şi costurile cresc, în momentul în care euro creşte. Se va publica o ordonanţă care a fost adoptată în Guvern, care obligă Consiliul Concurenţei să vină cu rezultate în maxim 6 luni, iar Ministerul Finanţelor va face o solicitare către Consilul Concurenţei pentru a verifica modul în care a fost raportat ROBOR în ultimii trei ani,” a spus Vâlcov.

Astăzi, ministrul Finanţelor Publice Eugen Teodorovici va fi audiat în Comisia economică din Senat cu privire la impactul măsurilor fiscal-bugetare introduse prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.114/2018.

La Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială din 4 februarie, reprezentanţii Guvernului vor avea discuţii clarificatoare cu oficialii Băncii Naţionale a României şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară, a mai declarat Darius Vâlcov la România TV.

”Va exista acel Comitet Naţional pentru Supraveghere Macroprudenţială şi atunci reprezentanţii Guvernului vor prezenta foarte clar şi eu sper că şi ceilalţi reprezentanţi ai BNR şi ASF să înţeleagă ce va prezenta Guvernul şi să meargă cu toţii pe aceeaşi linie. BNR, precum şi ASF nu trebuie să apere până la urmă interesul băncilor. Atât BNR, cât şi ASF trebuie să apere interesele românilor. Acest lucru este foarte clar şi trebuie să-l urmărescă, până la urmă, politicile guvernamentale şi acestea să se coreleze cu politicile Băncii Naţionale şi cele ale ASF. Cred că acesta este soluţia, de dialog între instituţiile statului, dacă acestea au în comun interesul românilor. Dacă unele dintre ele doresc să apere mai mult actorii care funcţionează pe acea piaţă, nu vor avea un partener în Guvern,” a avertizat Vâlcov.

Şi oficialii BNR au vorbit despre Comitetul Naţional pentru Supravegherea Macroprudenţială care are datoria să facă radiografia tuturor pericolelor pentru stabilitatea financiară şi unde guvernatorul BNR Mugur Isărescu se poate întâlni cu ministrul Finanţelor Eugen Teodorovici. Cei doi fac parte din acest comitet, alături de alţi şapte membri, care reprezintă BNR, MFP şi ASF.

Senatorul PNL Florin Cîţu nu consideră că mai are cineva încredere în informaţiile pe care le prezintă coaliţia de guvernare în legătură cu economia.

”Poate să pună pe hârtie guvernarea şi un deficit de 1 %. Aşa am văzut că pot să jongleze cu cifrele şi nu cred că în România, astăzi, mai are cineva încredere în informaţiile pe care le prezintă actuala coaliţie de guvernare despre starea economiei. Vedeţi acest atac împotriva singurilor doi indicatori care mai arătau o realitate economică: dobânzile şi cursul valutar, indicatori care erau determinaţi de piaţă. Avem deja plafonarea de facto a dobânzilor şi vezi vedea că urmează şi o plafonare a cursului valutar,” avertiza Cîţu.

”Ori se va face prin schimbarea conducerii Băncii Naţionale şi apoi vor interveni în piaţă, ori o vor face printr-o ordonanţă. Indicatorii care transmit realitatea despre economie sunt acum sub asediu. Deja avem efectele. Neîncrederea investitorilor străini în România deja ţi-a făcut efectul în prima lună. Guvernul are şi licitaţii la care nu are niciun ban. Am avut o licitaţie la 12 luni de 500 milionae lei şi nu au putut fi atraşi acei bani. Nu poţi să spui că ai o economie care creşte, în momentul în care introduce o mulţime de taxe în ultima zi. Este clar că realitatea infirmă retorica,” a mai spus senatorul PNL.

 

Citește și: