Laura Albu
Firuta Flutur
Mediafax
272 vizualizări 6 feb 2020

Un angajat român a câştigat, în medie, circa 3.200 de lei net în noiembrie anul trecut, în creştere semnificativă faţă de acum doi ani, arată datele oficiale. Majorarea e vizibilă, mai ales pe fluturaşul de salariu.

Dacă salariul mediu a crescut cu 14% numai în ultimul an, alimentele s-au scumpit, în medie, cu 5%. Pe lângă cartofi, cele mai mari creşteri de preţuri au fost la fructe (plus 16%) şi la produsele din carne (plus 7%).

„Dacă te duci cu 200 RON la Carrefour acuma, versus acum un an, versus acum doi ani, parcă nu e doar 4% pierderea de cumpărare, e mai mult. Adică ce cumpărai acum 2 ani cu 200 RON, deci cam 40 de euro, acuma îţi trebuie cel puţin 250 RON”, a declarat, pentru Mediafax, Iancu Guda, preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiar-Bancari.

Alimentele sunt mai scumpe mai ales pentru cei care vor să mănânce sănătos. Nutriţioniştii recomandă să nu ne zgârcim când ne facem lista de cumpărături lunare. Pâinea integrală, iaurturile fără adaosuri, carnea bio sau pastele integrale sunt doar o parte dintre produsele care ne ajută să fim mai sănătoşi. Cu ce preţ?

„Nu cred că putem să ne încadrăm sub 400 de lei de persoană, deci undeva între 450-500 de lei pentru un astfel de coş cu produse de bună calitate, deşi piaţa românească este o piaţă orientată spre preţ”, a declarat Lygia Alexandrescu, nutriţionist.

În ultimul an, salariile au crescut cel mai mult în industria extractivă, în construcţii şi în învăţământ. Creşterile salariale din aceste sectoare au variat între 20 şi 40%.

 

Citește și: