307 vizualizări 6 feb 2020

Cursul euro-leu a coborât uşor până la valoarea de 4,7630 lei/euro pe piaţa interbancară, joi dimineaţă, la ora 9.00, a doua zi după anunţul privind trecerea moţiunii de cenzură şi căderea Guvernului.

Cu câteva ore înainte de demiterea Guvernului, Banca Naţională a României (BNR) anunţase un curs de referinţă de 4,7768 lei/euro.

Miercuri a fost a 48-a şedinţă consecutivă cu moneda europeană la nivelul de 4,77 lei. Euro a atins maximul istoric în faţa leului (4,7808 lei/euro) pe 21 noiembrie 2019.

După intrarea în criza politică de la Bucureşti, existau temeri că moneda euro ar putea depăşi vechiul maxim istoric, însă trendul este inversat, iar cursul a coborât la 4,76 lei/euro.

Rămâne de văzut care va fi cotaţia oficială pe care Banca Naţională o va anunţa la ora 13.00. Moneda europeană trece la rândul ei printr-o perioadă de depreciere după momentul oficial al Brexit-ului.

Preşedintele Klaus Iohannis a invitat, joi, la Palatul Cotroceni, preşedinţii partidelor şi formaţiunilor parlamentare pentru consultări în vederea desemnării candidatului pentru funcţia de prim-ministru, după ce Guvernul Orban a fost demis, miercuri, prin moţiune de cenzură.

Premierul demis, Ludovic Orban, susţine că ţara este guvernată, chiar dacă guvernul pe care îl conduce a fost demis, miercuri, prin moţiune de cenzură.
 
"Ţara e guvernată. Guvernul nu poate emite ordonanţe de urgenţă, în rest decizii, hotărâri de guvern, guvernarea efectivă, administrarea treburilor curente va fi făcută foarte profesionist şi cu foarte multă dedicare, aşa cum am făcut şi până astăzi. Practic, ţara este guvernată. Chiar dacă a trecut o moţiune de cenzură, ţara este guvernată. Avem un preşedinte care a fost ales cu o majoritate zdrobitoare, care este popular şi care în mod evident e un pilon de stabilitate şi există un guvern, care chiar dacă are statut de interimar şi nu poate emite ordonanţe de urgenţă, administrează ţara", a declarat Ludovic Orban, miercuri seara.

Citește și: