Mihai Gongoroi
167 vizualizări 23 oct 2019

Într-o scrisoare transmisă preşedintelui României, Vasile Ştefănescu, preşedintele COTAR, argumentează că legea sfidează legea dialogului social şi acţiunile de protest din partea COTAR şi reclamă graba prin care noua lege, generată de o ordonanţă de urgenţă, a trecut prin comisiile parlamentare şi plen pentru „a servi interesele unor companii care nu au respectat legea, dar au avut activităţi în România şi nu au fost sancţionate".

„Votul pe repede înainte dat de parlamentari pentru a legaliza cu celeritate ceea ce până în prezent a funcţionat în afara cadrului legal, ca piraterie, ar trebui mai întâi cercetat de DNA, având în vedere faptul că în România nu se poate face lobby legal, ci doar trafic de influenţă, iar acţiunea concertată a parlamentarilor are semne clare de rezultat al unui lobby internaţional, astfel încât se poate considera că există suspiciuni rezonabile de trafic de influenţă", se arată în comunicatul COTAR.

Ştefănescu mai spune că legea favorizează companiile de ridesharing care au funcţionat în afara cadrului legal în ultimii 4 ani şi jumătate.

„Deşi acestor transportatori neautorizaţi şi nelicenţiaţi li s-a mai acordat o perioadă de 4 luni pentru a intra în legalitate, nici măcar aşa nu s-au conformat cerinţelor legii făcute special pentru ei şi au mai cerut o amânare de încă patru luni – lucru ce nu s-a mai întâmplat în istoria legiferării din România, după 1990 – şi care arată în mod evident favorizarea unor companii, în detrimentul celor care au funcţionat legal, în ultimii 30 de ani", argumentează COTAR.

Marţi, Camera Deputaţilor a adoptat decizional, cu 269 de voturi pentru şi o abţinere, proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.49/2019 privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto intermediate prin platforme digitale. Legea prevede că transportatorii ce cad sub reglementările actului normativ beneficiază de o perioadă de tranziţie până la 1 februarie 2020. Totodată, legea prevede că transportatorii trebuie să obţină un aviz tehnic pentru platformele digitale, valabil 12 luni, şi că operatorul platformei trebuie să achite la bugetul de stat o taxă în valoare de 100.000 lei la fiecare 24 de luni.

De asemenea, un amendament din Senat cere ca operatorul platformei digitale trebuie să aibă o filială înregistrată la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, prin care derulează activităţile comerciale în România.

 

Citește și: