725 vizualizări 6 feb 2020

Leul s-a întărit în raport cu euro pe piaţa valutară internaţională imediat după votul din Parlament. Primele semnale apăruseră de miercuri pe piaţa interbancară şi au fost confirmate de cursul oficial anunţat de BNR la ora 13.00.

Banca Naţională a anunţat un curs de 4,7651 lei, sub cotaţia de ieri de 4,77 lei/euro. Acesta este cel mai redus curs euro/leu din ultimele 4 săptămâni.

Leul s-a apreciat şi în raport cu francul elveţian (4,4469 lei joi de la 4,4566 lei la şedinţa de miercuri). Moneda naţională a câştigat teren şi în comparaţie cu dolarul american (4,3311 lei joi de la 4,3347 lei şedinţa anterioară).

În mod surprinzător, pieţele financiare au interpretat demiterea Guvernului ca un eveniment pozitiv. După intrarea în criza politică de la Bucureşti, existau temeri că moneda euro ar putea depăşi vechiul maxim istoric, însă trendul a fost extact invers, iar cursul a coborât la 4,76 lei/euro. Moneda europeană trece la rândul ei printr-o perioadă de depreciere după momentul oficial al Brexit-ului.

În ultimele luni, leul s-a tranzacţionat în apropierea maximului istoric în raport cu euro, atins în data de 21 noiembrie, de 4,7808 lei. Moneda naţională a rămas sub acest nivel şi datorită sprijinului acordat de BNR, care a folosit mai mult de 1 mld. euro din rezervele valutare, în ultimele trei luni, pentru a stăvili deprecierea leului. 

În acelaşi timp, ROBOR la 3 luni a urcat joi, la 3,18% de la 3,16%, în timp ce ROBOR la 6 luni a urcat la 3,25% de la 3,24%. ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele în lei, precum şi dobânzile la creditele ipotecare.

 

Citește și: