Alina Botezatu
586 vizualizări 11 dec 2018

România a crescut, în ultimii 100 de ani, cu un ritm mediu anual mai ridicat decât al ţărilor din Vestul Europei, decât al Chinei şi decât al Japoniei, arată datele prezentate marţi de Liviu Voinea, viceguvernatorul BNR.

Principalele concluzii formulate de Liviu Voinea: 

1. Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor al României a crescut de 26 de ori faţă de 1918, calculat în dolari americani la nivelul anului 2011, perioadă caracterizată de o mare volatilitate a evoluţiei economice.

2. În primii 5 ani de la Marea Unire, economia a crescut cu 36% (de la 861 de dolari la 1.299 de dolari pe cap de locuitor). Apoi, perioada interbelică a fost marcată de mai multe recesiuni şi creşterea economică a fost mai redusă.

3. Creşterea medie în ultimii 100 de ani a fost de 3,3%, dar aceasta este rezultatul unei evoluţii foarte volatile, cu perioade de creştere accelerată şi cu recesiuni mai adânci decât în ţările Vestice sau cele din ţările comparabile din regiune.

4. Ritmul mediu anual de creştere a fost de 3,3% pe an, foarte apropiat de ritmul potenţial actual de creştere calculat de BNR. Rata medie de creştere a fost superioară ţărilor din Vest sau celei din China şi Japonia.

Economia în O SUTĂ DE ANI de la Marea Unire

5. PIB-ul din 2017 era mai mare de trei ori faţă de cel din 1992, în condiţiile în care atunci se încheia prima tranziţie de la comunism la capitalism, dar economia se afla deja într-o situaţie proastă în 1989, cu o scădere adâncă timp de 5 ani în decada ‘80, când a fost plătită forţat datoria externă, după defaultul din 1981, arată viceguvernatorul BNR.

„Noi am crescut mai repede, dar aici trebuie făcute două precizări fundamentale: am crescut mai repede, pentru că am plecat de foarte de jos. Dacă ne raportăm la Statele Unite, în 1918, PIB-ul nostru pe locuitor era la 10% din media din Statele Unite, astăzi suntem la 40% din acest nivel. Am recuperat mult”, a precizat Voinea.

Viceguvernatorul BNR şi-a lansat, marţi, cartea „Un veac de sinceritate”, dedicată evoluţiilor economiei României în ultima sută de ani. La realizarea cărţii au participat alţi şapte economişti din cadrul BNR: Alexandra Cojocaru, Brînduşa Costache, Veaceslav Grigoraş, Horaţiu Lovin, Camelia Neagu, David Orţan şi Andrei Tănase.

Acesta a mai spus că, în 2017, România avea 5,1 milioane de săraci, după standardele Băncii Mondiale, care este de 5,5 dolari (12 lei).

„Avem aproximativ 40% din săracii Europei, dar înainte să intrăm în Uniunea Europeană aveam 60% din săracii Europei. Emergenţa s-a produs, se produce. În 100 de ani, am făcut acest salt, de la o economie cu venit scăzut la o economie cu venit mediu, dar rămân multe de rezolvat în interiorul ţării, inclusiv disparităţile regionale”, a punctat Voinea.

Foto: Hepta

Citește și: