308 vizualizări 6 feb 2020

Directorul general al grupului OMV AG, Rainer Seele, a declarat joi că proiectul offshore Neptun din România va suferi o nouă amânare, unul dintre motive fiind anunţul grupului american ExxonMobil referitor la vânzarea participaţiei sale de 50% la acest proiect.

ExxonMobil şi OMV Petrom explorează zăcământul de mare adâncime Neptun din Marea Neagră, estimat la 42 - 84 de miliarde de metri cubi de gaze. Cele două companii au participaţii egale în proiect, iar decizia finală de investiţii pentru extracţia resurselor nu a fost încă luată.

Guvernul României a publicat luni un proiect de Ordonanţă de urgenţă prin care le taie aripile ruşilor de la Lukoil, interesaţi să preia de la ExxonMobile operaţiunile de exploatare a gazelor de la Marea Neagră. Negocierile dintre americani şi ruşi, dezvăluite pe surse la începutul anului şi confirmate oficial ulterior, au stârnit controverse aprinse.

Ministerul Economiei a publicat pe site-ul propriu un proiect de Ordonanţă de Urgenţă prin care prevede explicit că, în cazul unui acord petrolier în vigoare, ”Guvernul, din motive de siguranţă naţională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”. Noul act normativ va da Guvernului României puterea să refuze pe motive de siguranţă naţională, concesionarea şi exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze către firme din afara UE.

Rainer Seele a subliniat însă că vânzarea participaţiei deţinute de ExxonMobil este încă într-un stadiu preliminar şi deocamdată nu au apărut noi parteneri.

"Nici măcar OMV Petrom nu mi-a comunicat, cu privire la acest subiect, dacă sunt interesaţi să preia această participaţie", a spus Seele.

Şeful OMV a precizat că îngrijorările sale legate de cadrul legislativ existent în România cu privire la proiectul Neptun sunt în prezent "oarecum atenuate" şi că pleacă, în continuare, de la ipoteza că decizia finală de investiţii va fi luată în decurs de un an de la modificarea Legii offshore.

Până acum, în proiectul Neptun au fost investiţi 1,5 miliarde dolari, din care jumătate de OMV, potrivit Agerpres. Zilele trecute, Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri a iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii petrolului, astfel încât niciun transfer sau vânzare de participaţii la acordurile petroliere să nu mai poată fi posibil fără aprobarea Guvernului.

"Autoritatea competentă poate refuza, din motive de siguranţă naţională, concesionarea şi executarea de operaţiuni petroliere de explorare, dezvoltare şi exploatare a unui zăcământ petrolier de către persoane juridice care sunt efectiv controlate de ţări terţe Uniunii Europene sau de resortisanţi ai ţărilor terţe Uniunii Europene. În cazul acordurilor petroliere în vigoare, la propunerea autorităţii competente, Guvernul, din motive de siguranţă naţională, poate aproba rezilierea acordului petrolier", arată textul ordonanţei.


 

Citește și: