Sorin Bogdan
Departamentul Economic
1781 vizualizări 22 ian 2019

O dată pe an, elita mondială se adună şi petrece o săptămână într-o superbă staţiune montană din Elveţia: Davos. O invitaţie la celebrul Forum Economic Mondial echivalează cu o recunoaştere a succesului, scrie Bloomberg. Pentru lumea liderilor mondiali şi a factorilor de decizie, este un loc unde poţi vedea şi - mai ales - poţi fi văzut. Unde altundeva i-aţi putea întâlni laolaltă pe Theresa May, Donald Trump, Matt Damon, Christine Lagarde sau Will.i.am? Doar că - în acest an - May şi Trump vor lipsi.

Participanţii îşi propun să caute soluţii pentru marile probleme ale lumii. În 2011, jurnalistul Andrew Ross Sorkin dezvăluia că te costă minim 71.000 de dolari ca să poţi veni la Forumul de la Davos, fără să iei în calcul transportul şi cazarea. În acest an, organizatorii au încercat să "dez-elitizeze" un pic manifestarea, invitând să vorbească şi câţiva tineri lideri, un refugiat care militează pentru pace sau un activist de mediu care propune proiectul unui oraş fără gunoaie.

Marii absenţi ai Forumului de la Davos sunt anul acesta preşedintele american Donald Trump, premierul britanic Theresa May şi preşedintele Franţei Emmanuel Macron. Trump a anulat deplasarea delegaţiei SUA, "din respect pentru cei 800.000 de angajaţi care nu-şi primesc salariile din cauza blocajului guvernamental" generat de bugetul care nu a fost aprobat de Congres. Theresa May este blocată de negocierile pentru un nou acord Brexit, iar Macron - de protestelor Vestelor Galbene cărora le-a promis reforme sociale şi economice profunde.

"No Trump. No May. No Macron. No Problem!" comentează Rob Cox pentru Reuters, care consideră că este momentul ca atenţia elitei mondiale să se aplece şi asupra altor probleme, cum ar fi combaterea sărăciei în Africa sau a violenţei împotriva femeilor.

Oricum, nu vor lipsi Angela Merkel, premierul japonez Shinzo Abe, cel Italian Giuseppe Conte sau noul preşedinte al Braziliei Jair Bolsonaro. 

PricewaterhouseCoopers a făcut un sondaj printre cei mai importanţi CEO ai marilor companii, pentru a afla care sunt cele mai ameninţătoare pericole ale anului 2019:

1. Supra-reglementarea

2. Instabilitatea politică

3. Lipsa deprinderilor fundamentale

4. Războaiele comerciale

5. Atacurile cibernetice

6. Instabilitatea geopolitică

7. Protecţionismul

8. Populismul

9. Viteza transformărilor tehnologice

10. Volatilitatea ratei de schimb.

Poate părea ciudată apariţia în top a temei deprinderilor fundamentale, dar o privire mai atentă asupra previziunilor pentru 2022 despre ce va avea nevoie un om pentru a-şi găsi un loc de muncă competitiv schimbă perspectiva. Astfel, printre deprinderile a căror importanţă este în declin se numără memoria, scrisul, cititul, matematica, folosirea tehnologiei moderne sau dexteritatea manuală. În schimb, vor dobândi mai multă valoare gândirea analitică şi capacitatea de inovare, creativitatea, originalitatea şi iniţiativa, inteligenţa emoţională sau capacitatea de analiză.

 

Citește și: