Alina Botezatu
969 vizualizări 18 dec 2018

„Următorul lucru mare căruia urmează să îi dăm curs este să le permitem clienţilor să-şi deschidă relaţia cu banca full (total) digital. Este următorul lucru pe care-l vom anunţa”, a spus Robert Anghel, Head of mobile Payments la ING România, luni, în cadrul unei întâlniri cu presa. 

De exemplu, clienţii vor putea aplica şi vor primi un card digital, prin intermediul aplicaţiei Home’Bank. Acest card va putea fi folosit înainte de a-i ajunge clientului acasă, prin intermediul telefonului, care poate avea rol de card contactless.

În prezent, cardul virtual al ING Bank funcţionează doar pentru telefoanele cu sistem Android, nu şi pentru iPhone, deoarece soluţiile disponibile (sticker-ele) nu i-au mulţumit pe reprezentanţii băncii.

„Bănuiala mea este ca nu va trebui să mai aşteptăm foarte mult timp”, consideră Anghel, în ceea ce priveşte extinderea aplicaţiei de plată pentru telefoanele Apple.

De altfel, producătorul american deja şi-a înfiinţat o companie în România, iar anul viitor este aşteptată intrarea în ţara noastră.

Reprezentanţii ING România se arată optimişti în ceea ce priveşte extinderea pe online, în ciuda problemelor cu cardurile şi de conectare în Home’Bank, cu care s-a confruntat în acest an. Valoarea indicelui de indisponibilitate al serviciilor online este de 0,9%, arată calculele ING România.

„Nu încercăm să ne spunem că este în regulă (faptul că sunt probleme cu aplicaţiile online ale ING), dar, raportat la realitate, percepţia este exagerată. Avem aproximativ o tremie dintre login-urile clienţilor de mobile banking din România şi avem clienţi care sunt relativ mai conectaţi la social media şi mai vocali, precum şi mai critici decât alţii (alte bănci). Aceasta este viaţa. Suntem fericiţi să avem astfel de clienţi, pentru ca aceştia câştigă, probabil, mai mult decât alţii. (...) Dacă ai Instagram şi Facebook pe telefon, te aştepţi ca Home’Bank să funcţioneze la fel de repede precum restul aplicaţiilor. (...) Dacă trebuie sa plăteşti ceva la ANAF, este o situaţie critică, dar, dacă alte operaţiuni sunt făcute mai târziu, nu este nicio problemă”, a afirmat Michal Szczurek, CEO al ING Romania.

CEO-ul ING România, care este de origine poloneză, a mai remarcat că, spre deosebire de români, polonezii comentează mai puţin pe pagina de Facebook a ING, când apar probleme.

În plus, reprezentanţii ING România au subliniat că nu mai vor să fie primii care implementează o opţiune digitală, ci sunt tot mai interesaţi să o facă de-abia când pot obţine maximum din utilizarea acesteia, atât pentru clienţi, cât şi, implicit, pentru bancă.

Numărul total al clienţilor ING România era cu 10% mai mare, la finele lunii noiembrie, faţă de decembrie 2017, de 1,3 milioane, dintre care 712.000 s-au logat cel puţin o dată, anul acesta, în aplicaţia Home’Bank, iar 1,1 milioane au făcut cel puţin o plată. Dintre cei 1,3 milioane de clienţi ai ING Bank, 830.000 sunt clienţi care au salariu la bancă.

Dintre cei 1,1 milioane de clienţi ai băncii care au accesat cel puţin o dată Home’Bank-ul, cea mai mare parte apelează la telefonul mobil. Ponderea celor care folosesc Home’Bank-ul era cu 62% mai mare, la finele lunii noiembrie, comparativ cu finele anului trecut, iar creşterea a fost de 89% pentru mobil şi de 21% pentru desktop.

De asemenea, anul acesta, utilizatorii digitali ai ING România s-au conectat de cel puţin 100 de milioane de ori în aplicaţie şi au făcut prin intermediul acesteia 27,1 milioane de tranzacţii.

În plus, 72% dintre utilizatorii Home’Bank sunt utilizatori de mobil, iar fiecare s-a conectat, în medie, de 18 ori pe lună de pe mobil şi a făcut cel puţin cinci tranzacţii. De asemenea, pentru a cumpăra opt din zece produse din Home’Bank clienţii au folosit mobilul.

În plus, ING susţine că deţine o cotă de 27% dintre tranzacţiile cu cardul realizate în România şi 22% dintre cele pe suport fizic.

„Una din trei plăţi la oricare comerciant din România sau din afară, făcută de un plastic românesc, (un card) emis de o bancă din România, este făcută de clienţii ING”, a mai precizat Anghel.

Reprezentanţii ING Bank mai susţin că 56% din tranzacţiile de mobile banking din România sunt făcute de clienţii ING persoane fizice, iar una din cinci plăţi la POS este realizată cu un card ING.

În plus, 34% dintre conexiunile de mobile banking din România sunt făcute de clienţii ING persoane fizice, precum şi 34% din valoarea tranzacţiilor mobile banking din România sunt făcute de clienţii ING persoane fizice, conform băncii.

Un client ING intră, în medie, o dată pe an într-un office, o dată la nouă luni sună la call center-ul băncii şi o dată la două zile accesează Home Bank-ul.

 

Citește și: