Departamentul Economic
6688 vizualizări 14 ian 2019

Ion Ţiriac este supărat că linia de cale ferată care va uni Gara de Nord cu Aeroportul Henri Coandă va trece prin apropierea unui patinoar şi a unei săli de gimnastică pe care omul afaceri le-a construit în oraşul Otopeni şi prin mijlocul unui campus universitar privat care urmează să fie construit.

Fundaţia Ion Ţiriac se vede obligată să renunţe la două proiecte non-profit majore derulate în oraşul Otopeni din cauza deciziei "complet rupte de realitate a Ministerului Transporturilor de a construi o cale ferată care să lege Gara de Nord de Aeroportul Internaţional Henri Coandă”, conform unui comunicat de presă. "O investiţie inutilă", consideră Ţiriac legătura dintre aeroport şi Gara de Nord, în condiţiile în care se doreşte şi construirea unei linii de metrou paralele.

Trenul va trece prin mijlocul unui viitor campus studenţesc

Primul proiect este Patinoarul Ţiriac - Telekom Arena din oraşul Otopeni, inaugurat în anul 2016 în urma unei investiţii de peste 3,6 milioane de euro. Acesta este singurul patinoar din zona Bucureşti-Ilfov construit conform celor mai recente norme olimpice internaţionale şi în acord cu indicaţiile Federaţiei Internaţionale de Hochei.

Activitatea patinoarului a fost completată prin eforturile comune ale Fundaţiei Ion Ţiriac şi ale Fundaţiei Nadia Comăneci, care au permis lansarea recentă a sălii de gimnastică GymNadia, în urmă cu doar o lună.

Traseul propus de Ministerul Transporturilor va trece prin imediata apropiere a patinoarului şi sălii de gimnastică, ceea ce ar face imposibilă desfăşurarea activităţii în condiţii normale.

"Cel de-al doilea proiect se referă la o iniţiativă aflată în stadii avansate de concretizare, menită să creeze o universitate privată non-profit, în Otopeni, care să ofere educaţie la cele mai înalte standarde internaţionale în domeniile: business, IT şi sport, pentru studenţi din România şi din regiunea Europei Centrale şi de Est. Investiţia totală este estimată în jurul valorii de 300 milioane EUR, urmând a fi create peste 1,000 de noi locuri de muncă. Conform planurilor, campusul universitar se întinde pe o suprafaţă de peste 40 de hectare, oferind, printre altele, următoarele facilităţi: săli de studiu dotate cu echipamente de ultimă generaţie, bazin olimpic, pistă de atletism, sală multifuncţională de 3.500 de locuri, teren de fotbal, terenuri de baschet, terenuri de volei, terenuri de tenis.

Proiectul universităţii este, de asemenea, compromis de această nouă cale ferată care ar urma să traverseze campusul într-un mod care l-ar face complet inutilizabil, atât din perspectiva accesibilităţii, cât şi din cea fonică", se arată într-un comunicat al Fundaţiei Ion Ţiriac.

Ion Ţiriac:Decizia „iresponsabilă” a Min. Transporturilor compromite proiectele Fundaţiei Ion Ţiriac. Foto: Hepta

Ţiriac a propus soluţii alternative pentru traseul căii ferate

Omul de afaceri a încercat fără succes să convingă autorităţile să aleagă soluţii alternative pentru traseul căii ferate. El pune sub semnul întrebării utilitatea acestui proiect, în condiţiile în care există şi intenţia construirii unei linii de metrou.

”Pe parcursul etapelor de dezvoltare ale proiectului căii ferate care urmează să lege Gara de Nord de Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”, reprezentaţii Grupului Ţiriac au propus o serie de variante alternative care ar fi permis desfăşurarea în continuare, cu succes, a celor două proiecte amintite mai sus. Cu toate acestea, soluţiile raţionale nu au fost luate în considerare, optându-se în schimb, într-un mod total nefundamentat şi tendenţios, pentru varianta actuală,” se arată în comunicat.

”De asemenea, ridicăm semne de întrebare în legătură cu utilitatea dezvoltării a două proiecte, metroul şi calea ferată, care să deservească în paralel acelaşi traseu: Gara de Nord - Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă”. Considerăm că necesităţile actuale de dezvoltare ale României, de exemplu, spitale şi autostrăzi nu ne permit luxul dezvoltării unor proiecte paralele şi inutile. Cei aproape 200 milioane de euro aferenţi dezvoltării proiectului de cale ferată ar putea fi direcţionaţi către construirea unui spital sau către finalizarea unei autostrăzi vitale pentru România. Am aprecia dacă Ministerul Transporturilor ar da dovadă de aceeaşi tenacitate şi în implementarea proiectului metroului care ar trebui să lege Gara de Nord de Aeroportul ”Henri Coandă.”

Potrivit comunicatului, afaceristul nu crede că proiectul liniei de cale ferată poate fi gata în 2020 şi nici că la Bucureşti vor veni 150.000 de fani străini la cele patru meciuri ale Campionatului European de Fotbal.

”Dezideratul de a finaliza acest obiectiv de investiţii până în anul 2020 ni se pare unul fantomatic având în vedere durata medie de implementare a proiectelor majore de investiţii în România. De multe ori reuşim să ne împotmolim, ani de zile, în implementarea unor proiecte mai simpliste decât acesta. De asemenea, considerăm că numărul aşteptat de 150.000 de suporteri care vor vizita ţara noastră cu ocazia EURO 2020 este supraestimat, având în vedere că se vor disputa doar 4 meciuri la care vor participa, cu siguranţă, şi foarte mulţi suporteri români.

Ion Ţiriac:Decizia „iresponsabilă” a Min. Transporturilor compromite proiectele Fundaţiei Ion Ţiriac. Foto: Hepta

”Totodată, pretextul vehiculat în spaţiul public conform căruia linia de tren Gara de Nord - Aeroportul ”Henri Coandă” reprezintă o condiţie obligatorie din partea UEFA pentru organizarea meciurilor la CE 2020 este unul fals. Condiţiile obligatorii ţin doar de componentele de infrastructură sportivă,” reiese din comunicat.

Fenomenul exodului de creiere din România va continua, ca rezultat al anulării proiectelor sale, acuză omul de afaceri.

"Toate aceste argumente indică faptul că proiectul căii ferate care o să lege Gara de Nord de Aeroportul Internaţional Henri Coandă este unul inutil pentru România, care prin modul discreţionar în care a fost dezvoltat până acum împiedică operarea şi dezvoltarea proiectelor de interes public ale Fundaţiei Ion Ţiriac. Mii de copii vor fi lăsaţi fără posibilitatea de a practica sporturi pe gheaţă în singurul patinoar la standarde internaţionale din regiunea Bucureşti - Ilfov. De asemenea, fenomenul exodului de creiere din România va persista, tinerii studenţi continuând să nu beneficieze de o alternativă locală credibilă la universităţile de prestigiu din Europa şi Statele Unite al Americii," a precizat Ţiriac.

”Ne exprimăm speranţa ca, măcar în al doisprezecelea ceas, oficialii Ministerului Transporturilor să aibă deschiderea pentru a identifica soluţii de minimizare a impactului negativ asupra proiectelor de interes public ale Fundaţiei Ţiriac din oraşul Otopeni, în perspectiva noilor evoluţii legate de traseul liniei feroviare care va lega Gara de Nord de Aeroportul Internaţional ”Henri Coandă,” încheie comunicatul.

Foto: Hepta

Citește și: