Nicolae Oprea
Ionel Dancu
11959 vizualizări 9 aug 2018

Noua Lege a pensiilor introduce o formulă de calcul, astfel încât pensiile femeilor şi ale bărbaţilor, care au aceeaşi perioadă lucrată, să fie egalizate din anul 2021.O altă modificare foarte importantă care se regăseşte în noul proiect de lege prevede că, pentru a putea deveni pensionar, este necesară o vechime de minimum 15 ani.

Potrivit proiectului, unul dintre principiile pe care se bazează noul act normativ este ”egalitatea”. Potrivit noii formule de calcul, din 2021, punctul de pensie, care va fi de 1.875, se împarte la 25 (25 reprezintă vechimea medie de ani din sistemul de pensii, rezultată în urma aplicării ultimelor patru legi ale pensiilor – n.red.) şi rezultă un VPR (Valoarea Punctului de Referinţă) de 75 de lei, care se înmulţeste cu numărul total de puncte.

De exemplu, dacă un beneficiar a acumulat 40 de puncte în toată perioada lucrată, înmulţit cu 75, rezultă o pensie de 3.000 de lei. Noua medie de 25 de ani, care ar urma să fie calculată din 2021, ar duce la o egalizare a pensiilor primite de femei cu cele ale bărbaţilor.

Potrivit proiectului, în prezent, o femeie medic, cu un stagiu complet de 30 de ani şi cu un stagiu realizat de 37 de ani şi 63 de puncte are o pensie de 2.310 lei, în timp ce un bărbat medic, cu stagiu complet de 35 de ani şi cu stagiu realizat tot de 37 de ani, ca în cazul femeii şi tot cu 63 de puncte, are o pensie mai mică, de 1.980 de lei. De asemenea, potrivit fomulei de calcul în vigoare, şi în următoarii ani ar urma să crească această diferenţă în favoarea femeilor.

Potrivit proiectului pus în dezbatere joi, prin noua formulă de calcul, cele două categorii ar urma să beneficieze în 2021 de aceeaşi pensie, respectiv 4.725 de lei.

Reprezentanţii Ministerului Muncii arată că formula de calcul va elimina inechităţile şi va duce la creşterea tuturor pensiilor.

După ce va ieşi din dezbatere publică, proiectul va intra în procedură parlamentară şi ar urma să fie aplicat din anul 2021.

„Proiectul de lege urmăreşte eliminarea inechităţilor din sistemul public de pensii, care au făcut ca persoane care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceeaşi profesie şi au cotizat egal, să aibă pensii diferite. De asemenea, se elimină inechităţile din sistem dintre femei şi bărbaţi care au lucrat acelaşi număr de ani, în aceleaşi condiţii şi care au contribuit egal, dar care aveau pensii diferite. Prin actul normativ, pensiile în discuţie se egalizează”, spun reprezentanţii MMJS.

Pensionare exercitii fizice în parc

Pensia minimă

Potrivit proiectului noii Legi a Pensiilor, din 2021, pensia minimă ar putea fi acordată în funcţie de vechime.

Ca atare, dacă în prezent pensia minimă este de 640 de lei, atât pentru o vechime de 13, 19 sau 35 de ani, din 2021, pensiile vor avea valori diferite astfel: un pensionar cu 13 ani vechime va încasa 1.032 de lei, un pensionar cu 19 ani vechime va primi 1.176 de lei, în timp ce un pensionar cu vechime de 35 de ani va beneficia de o pensie minimă de 1.560 de lei.

”Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minim 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. În cazul în care, din calculul pensiei rezultă o sumă mai mare, atunci persoana o va primi pe aceasta”, explică reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS).

Potrivit sursei citate, formula a fost introdusă pentru a remedia ”o inechitate prevăzută de legislaţia în vigoare, din cauza căreia nu se făcea nicio diferenţiere în funcţie de anii lucraţi între beneficiarii de pensie minimă”.

 

„Adică, în practică se ajunge în situaţia în care un pensionar care a lucrat 12 ani, spre exemplu, să primească la fel cu unul care a lucrat 35 de ani, dar pe salariul minim pe economie”, mai spun reprezentanţii MMJS.

Indemnizaţia socială minimă

Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede ca pensionarii cu un stagiu de cotizare sub 15 ani să poată opta pentru indemnizaţia socială minimă, în loc de pensie.

”Pensionarii aflaţi deja în plată, care au stagiul de cotizare sub 15 ani, vor putea opta între pensie şi indemnizaţia socială minimă, cu 3 luni înainte de aplicarea efectivă a legii. Opţiunea se va face prin Poştă, cu formular pretimbrat primit de la Casa Naţională de Pensii Publice, pentru a evita cozi interminabile la ghişee”, spun reprezentanţii Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.

Practic, mulţi dintre pensionari vor fi ”obligaţi” să opteze pentru indemnizaţia socială, astfel încât să nu rămână cu un venit de doar 200-300 de lei. Cei care vor opta pentru pensie vor primi doar suma pentru care au cotizat, nu şi diferenţa pe care o acordă în prezent statul, de până la 640 de lei.

”Pensionarii în plată care au realizat stagiul de cotizare mai mic de 15 ani beneficiază de recalculare pe noua formulă, iar dacă suma rezultată este sub indemnizaţia socială minimă ei pot opta pentru aceasta din urmă. Pensionarii care nu optează în termenul de 3 luni amintit rămân în plată cu suma rezultată din calculul pe baza contributivităţii. Sunt exceptaţi pensionarii care beneficiază de pensie de limită de vârstă şi au realizat stagiul minim cuprins între 10 şi 15 ani, conform legislaţiei în vigoare, la data stabilirii dreptului la pensie. Această excepţie este valabilă pentru persoanele deja pensionate la data intrării efective în vigoare a legii”, mai precizează reprezentanţii MMJS.

Ieşirea mai devreme la pensie

Potrivit noului proiect, persoanele care au 8 ani peste stagiul complet de cotizare se pot pensiona cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare.

Reprezentanţii MMJS au explicat că există cazuri în care persoane care au intrat în câmpul muncii foarte devreme, la vârsta de 18 ani, să fi lucrat efectiv 35 de ani şi chiar 8 ani peste acest stagiu complet. Ca atare, acestor persoane li se va permite să se pensioneze cu 5 ani înainte de îndeplinirea vârstei de pensionare.

Potrivit proiectului, perioada de 8 ani peste stagiul complet de cotizare poate fi inclusiv din perioade asimilate.

Pensionari joacă şah în parc

Reducerea vârstei de pensionare pentru mame

O schimbare importantă care apare în noul proiect al Legii Pensiilor se referă la reducerea vârstei de pensionare pentru mamele care îndeplinesc următoarele condiţii: femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut şi crescut TREI copii, până când aceştia au împlinit vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani.

 

Totodată, începând cu al patrulea, se adaugă câte 1 an, pentru fiecare copil. De exemplu, o femeie care a născut şi crescut patru copii, până când aceştia au împlinit vârsta de 16 ani, se poate pensiona mai devreme cu şapte ani faţă de limita de vârstă.

Masteratul şi doctoratul

Masterul şi doctoratul vor putea fi introduse ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare.

Potrivit reprezentanţilor MMJS, condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.

De asemenea, pentru cel care a lucrat în timpul studiilor se iau în calcul contribuţiile din salarii.

Pensionari pe bancă

Al 13-lea salariu

În noul proiect al Legii Pensiilor se prevede valorificarea tuturor drepturilor de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii, precum sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri.

”Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. În cazul în care, după recalcularea conform adeverinţelor aduse, rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial”, transmit reprezentanţii MMJS.

Această modificare a fost operată deoarece, pentru astfel de venituri s-au plătit contribuţii şi, cu toate acestea, ele nu sunt luate în calcul, în prezent, la stabilirea pensiei. Este vorba de perioada 1975 - 2001, în care sistemul nu a fost informatizat şi astfel s-au pierdut acte care să dovedească contribuţia din aceste sporuri.

Pensia de invaliditate şi pensia de urmaş

”În cazul pensiei de invaliditate se redefinesc gradele de invaliditate, pentru a se da posibilitatea desfăşurării unor activităţi profesionale independente, în paralel. Astfel, gradul I e caracterizat de deficienţă funcţională gravă şi capacitate de muncă diminuată, gradul II e caracterizat de deficienţă funcţională accentuată şi capacitate de muncă diminuată, iar gradul III e caracterizat de deficienţă funcţională medie şi capacitate de muncă diminuată”, arată MMJS.

Noul proiect al Legii Pensiilor prevede schimbări şi în ceea ce priveşte pensia de urmaş.

„Pensia de urmaş se menţine şi, în plus de actualele prevederi, apare o nouă prestaţie, şi anume ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie”, explică reprezentanţii MMJS.

Pensionară cu o pensie de 430 de lei

Liviu Dragnea: Iohannis şi Opoziţia vor pune piedici

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat joi, la România TV, că vrea ”să intre în forţă” cu Legea Pensiilor în Parlament” astfel încât să fie în vigoare până la finalul anului, ”pentru că trebuie să luăm în calcul piedicile pe care le va pune Iohannis sau cei din Opoziţie".

”Vrem să intrăm în forţă cu Legea Pensiilor în Parlament, pentru că trebuie să luăm în calcul şi piedicile pe care le va pune Iohannis sau cei din Opoziţie,” a declarat Liviu Dragnea la România TV. ”Nu a fost o lege bună adoptată de Parlament care să nu fie blocată sau întârziată, nu a fost asa ceva. Nu cred că Iohannis nu va bloca sau nu îi va pune pe cei de la USR sau PNL. Vrem ca legea să fie în vigoare până la finalul anului astfel încât, de la 1 ianuarie, să înceapă recalcularea pensiilor. Este foarte posibil, s-a discutat şi cu dna prim-ministru, ca la Casa de Pensii să se mai aloce 1.000 - 1.500 de posturi pentru că este o muncă foarte grea să recalculezi milioane de pensii.”

”S-au făcut simulări aproape un an, 7-8 luni de zile, au fost peste 3.000 de pensii în plată luate în calcul şi introduse în variantele de calcul care au fost analizate. Când ne-am oprit la varianta finală s-a făcut din nou o simulare, s-au luat cazuri de pensii care să cuprindă toate categoriile, nu este vorba de pensiile speciale", a mai spus liderul PSD.

Potrivit lui Dragnea, proiectul privind noua lege a pensiilor va intra în procedură parlamentară imediat după ce se reiau lucrările Parlamentului. Preşedintele PSD a ţinut să adauge că deciziile au fost luate împreună cu premierul Viorica Dăncilă şi cu preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu.

 

Citește și: