Gandul
3662 vizualizări 11 dec 2019

Senatorul PSD Daniel Zamfir a făcut anunţul pe pagina sa oficială de Facebook: „Oameni buni, am reuşit!!! Legile care-i apără pe oameni de abuzurile băncilor, ifn-urilor, recuperatorilor şi executorilor! Aveţi mai jos lista de vot: PSD pentru, UDMR pentru, ALDE pentru, PNL împotriva, USR abţinere.

Rezumatul, pe scurt, al principalelor modificari votate astăzi:

Veşti bune pentru românii cu credite în franci elveţieni - Consumatorul solicită Băncii conversia creditului la cursul de la acordare + 20%. Dacă Banca nu acţionează voluntar în termen de 45 de zile, atunci împrumutatul se adresează instanţei de judecată pentru adaptarea contractului. Ratele se suspendă între momentul depunerii solicitării de conversie si pronunţarea hotărârii definitive de adaptare.

Legea, evident, s-ar aplica şi creditelor în derulare, inclusiv creditelor în franci elveţieni.

 

Consumatorii, protejaţi şi de cesiunile speculative - Ştiti cazul cu cesiunile de la Bancpost, OTP şi Credit Europe când băncile au transferat în străinătate credite chiar şi performante (adică fără întârzieri)? Legea aceasta va interzice astfel de transferuri de credite.

Ce se întâmplă dacă Banca transferă respectivul credit? Respectivul transfer de credit este considerat speculativ. Iar împrumutatul scapă de datorie după ce plăteşte un preţ! Care este preţul plătit de debitor? Cel cu care Banca a vândut mai departe creditul. Daca Banca vinde pe 5 lei respectivul credit, nu conteaza ca datoria este de 500 de lei, împrumutatul va plăti doar 5 lei pentru a scăpa de datorie.

Acelaşi lucru s-ar întâmpla şi în situaţia creditelor ajunse la recuperatorii de creanţe.

Legea, în forma actuală, arată că aceasta s-ar aplica şi creditelor în derulare, adică inclusiv celor în franci elveţieni.

 

Executările silite vor fi mai greu de realizat - Aş spune că este unul dintre proiectele de lege absolut esenţial.

a) Anterior executării silite trebuie să existe o soluţie de adaptare a contractului de credit.

b) În caz de executare silită, locuinţa familială a debitorului aflat în procedura de executare silită va beneficia de o protecţie sporită. Cu alte cuvinte, dacă stai cu familia într-un apartament şi urmează să fii evacuat, nu va mai fi aşa de uşor pentru bancă şi/sau executor să te dea afară.

c) Se schimba procedura executării silite, în general. Sunt nişte chestiuni absolut esenţiale. Cu alte cuvinte, debitorul va putea să conteste foarte uşor clauzele abuzive sau alte nereguli în legătură cu executarea silită pornită de Bancă sau recuperator. În acelaşi timp, scad costurile de contestare pentru împrumutat. Gândiţi-vă că azi, în medie, debitorul achită mii de lei doar pentru a contesta/suspenda executarea. Sumele vor fi mult diminuate. E o chestiune de normalitate, prezentă prin toată Europa.

 

Dobânzile excesive, limitate - Aici vorbim despre o limitare a dobânzii anuale efective (DAE). DAE include toate costurile creditului (dobândă, comisioane etc).

Spre exemplu, dacă ai luat un credit de 10.000 de lei de la un IFN, nu poţi plăti (niciodată) mai mult de 20.000 lei. Cum este în prezent? În mod curent, IFN-urile acordă credite de 10.000 lei, iar suma plătită de împrumutat la final depăşeşte chiar şi 50-60.000 lei. Cu alte cuvinte, vor dispărea dobânzile ameţitoare de mii la % pe care le-aţi tot văzut prin presă.

Citește și: