Ionel Dancu
553 vizualizări 26 oct 2018

Potrivit surselor citate, la întâlnirea Dragnea - Stănescu - Teodorovici ar mai putea particpa Sirma Caraman, secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale, precum şi Daniela Pescaru, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a avut pe 11 octombrie, la Parlament, o primă discuţie cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea, pe tema Codului Finanţelor Publice Locale, întâlnire la care a participat şi vicepremierul Paul Stănescu.

Tezele proiectului au fost aprobate din luna mai a anului trecut prin HG nr. 285/2017 pentru aprobarea Tezelor prealabile ale proiectului Codului finanţelor publice locale. Codul va îngloba ansamblul regulilor în acest domeniu facilitând astfel utilizarea unei tehnologii unitare pentru aceleaşi realităţi juridice, instituţii, principii şi concepte juridice şi se reduce astfel riscul intepretării lor diferenţiate.


 
Ce urmăreşte Codul finanţelor publice locale:

- sistematizarea şi concentrarea normelor juridice specifice acestui domeniu, subordonate unor principii comune, cu precizarea acestora;

- corelarea legislaţiei în vigoare, astfel că se vor abroga expres dispoziţiile legale căzute în desuetudine sau care înregistrează aspecte de contradictorialitate în domeniul finanţelor publice locale;- o structură unitară şi armonizată care să înlesnească cunoaşterea acestor prevederi de către contribuabili, pe de o parte şi, implicit, de către autorităţile administraţiei publice locale din România, investite cu organizarea executării în concret a acestor prevederi, în mod unitar, pe de altă parte;

- premisele ca autorităţile administraţiei publice locale să poată elabora şi aproba strategii privind dezvoltarea economică, socială şi de mediu a unităţii administrativ-teritoriale, pe termen mediu şi lung, în concordanţă cu proiecţiile bugetare locale multianuale;

- gruparea articolelor în patru cărţi, pentru a asigura o tranziţie mai uşoară şi firească de la cele patru acte normative înglobate la un singur act normativ, iar în interiorul acestora pe titluri şi capitole.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, pe 22 februarie 2018, la Adunarea generală a UNCJR, că proiectul Codului finanţelor publice locale urmează să fie adoptat până la sfârşitul anului, ea avansând posibilitatea ca suma de 750 de lei/locuitor, din formula de echilibrare, să poată fi crescută.

„Elementul principal al codului va fi formula de echilibrare a bugetelor locale. Aşa cum am încercat şi în 2018, conform programului de guvernare, ne-am propus ca 100% din impozitul pe venit să fie sursa bugetelor locale, şi echilibrarea să conducă la bugete minime de funcţionare. După cum ştiţi, în 2018 s-a stabilit 750 de lei pe locuitor”, le-a spus Dăncilă preşedinţilor de CJ.

„Pe fonduri europene, după cum bine ştiţi, în anul 2017 s-a reuşit acreditarea tuturor autorităţilor de management şi, mai mult, am introdus în Legea salarizării şi acordarea unui procent de 25% pentru primarii, preşedinţii de CJ, acolo unde avem proiecte pe fonduri europene. Cu toate acestea, gradul de absorbţie nu este satisfăcător, fiind chiar risc de decomitere a unei sume de 800 milioane euro pe Programul Operaţional Regional”, a spus Dăncilă.

Ea le-a spus preşedinţilor de consilii judeţene să-i comunice problemele pe care le întâmpină în accesarea fondurilor europene în vederea soluţionării lor de urgenţă.

„Nu cred că e cazul să vă aduc aminte cât de vitale sunt aceste fonduri pentru dezvoltarea judeţelor noastre, fie că vorbim de proiecte pentru apă-canalizare sau deşeuri sau drumuri, spitale, şcoli. Cred că experienţa de care dispuneţi, precum şi din calitatea de preşedinţi al agenţiilor de dezvoltare regională, membri în comitetul de monitorizare al POR, puteţi sprijini creşterea absorbţiei, iar problemele pe care le întâmpinaţi în accesare mi le puteţi comunica în vederea soluţionării lor de urgenţă”, a spus Dăncilă.Premierul Viorica Dăncilă a solicitat, la Adunarea generală a UNCJR, ca preşedinţii CJ Iaşi, Cluj şi Dolj să se implice în soluţionarea proiectelor care vizează spitalele regionale, ea semnalând întârzieri majore în realizarea acestora.

„O situaţie particulară o reprezintă spitalele regionale. M-am întors de la Bruxelles, iar ceea ce am discutat cu comisarul pentru politici regionale m-a îngrijorat foarte mult. De aceea, rog cei trei preşedinţi ai Consiliilor judeţene Iaşi, Cluj şi Dolj să se implice în deblocarea situaţiei terenurilor - şi aici mă refer la Cluj şi la Craiova, dar şi pentru dezvoltarea proiectelor de utilităţi publice, acces la amplasament, PUZ-uri şi alte obiective”, a spus Dăncilă.Premierul a arătat că a constatat întârzieri majore în realizarea acestor proiecte.

„Din acest motiv, numai cu implicarea dvs., acestea se pot transmite către Comisia Europeană pentru finanţare. Nu vreau însă să subliniez că vina este a preşedinţilor Consiliilor judeţene. Ştiu că s-au întâmpinat multe greutăţi, dar cred că datoria noastră este să soluţionăm aceste probleme”, le-a spus Dăncilă preşedinţilor de CJ.

Citește și: