Departamentul Politic
729 vizualizări 18 sep 2018

”Întrevederea preşedintelui Camerei Deputaţilor cu secretarul pentru Energie al Statelor Unite ale Americii a constituit o oportunitate de evidenţiere a potenţialul ridicat al cooperării româno-americane în domeniul energiei, în cadrul Parteneriatului Strategic. România este un furnizor de securitate energetică atât în regiune, cât şi în Europa, cu potenţial de a-şi întări acest rol, contribuind activ prin politica şi programele sale la atingerea obiectivelor Uniunii Europene în domeniul energetic”, se arată într-un comunicat de presă al Camerei Deputaţilor.

Potrivit sursei citate, Liviu Dragnea a apreciat proiectele energetice ca un element-cheie de susţinere a cooperării economice, astfel încât aceasta să atingă nivelul de excelenţă care deja există în cooperarea România-SUA în domeniul securităţii.

Schimb de informaţii în domeniul tehnologiei de ultimă oră

”Este necesară adaptarea strategiei şi politicilor naţionale pentru a răspunde atât cerinţelor de securitate, cât şi celor de mediu, precum şi nevoilor investitorilor şi participanţilor la piaţa energiei. Energia este un element fundamental pentru dezvoltarea economică a regiunii Mării Negre şi, implicit, a regiunii Europei de Sud-Est, iar România joacă un rol extrem de important în această ecuaţie”, a declarat Liviu Dragnea, potrivit comunicatului remis Mediafax.

Discuţiile au vizat, de asemenea, cooperarea între entităţile de cercetare din România şi laboratoarele naţionale din SUA (din cadrul Departamentului pentru Energie) pentru dezvoltarea noilor tehnologii de gestionare a energiei, de depozitare, de folosire a energiei nucleare în domeniul civil, fiind menţionată platforma laser de mare putere din apropierea Bucureştiului, cu cea mai avansată tehnologie din domeniu la nivel mondial.

La întrevedere au participat, de partea română, Georgian Pop, secretar al Camerei Deputaţilor, şi Octavian Petric, vicepreşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor.

Poziţia lui Dragnea pe legea offshore

Recent preşedintele PSD a declarat că nu va fi schimbat fondul legii offshore, respectiv taxele care trebuie plătite statului român şi cota de 50% din gazele extrase din Marea Neagră, "chiar dacă Iohannis îşi doreşte altceva".

"Legea offshore. Dacă o modificăm, nu avem ce să modificăm prin ordonanţă pentru că ea nu a fost promulgată. Nefiind promulgată nu avem ce să modificăm. Da, eu am spus, reglăm anexele printr-o ordonanţă de urgenţă. Dar ce vreau să spun, chiar dacă Iohannis îşi doreşte altceva, fondul legii nu se va schimba. Adică taxele pe care trebuie să le plătească statului român şi cota de 50% din gazele extrase din Marea Neagră, astea nu se vor schimba. Ca să nu existe niciun fel de dubiu şi niciun fel de speranţă", a declarat Liviu Dragnea, la Antena 3.

La începutul lunii august, preşedintele Klaus Iohannis a retrimis, Parlamentului, spre reexaminare, legea care reglementează măsurile de exploatare a gazelor naturale din Marea Neagră. Şeful statului a susţinut că un astfel subiect este unul de interes maxim pentru România, iar o asemenea lege trebuie să asigure un echilibru şi o echitate în ceea ce priveşte beneficiile atât pentru statul român, cât şi pentru investitori. Iohannis a criticat lipsa de predictibilitate şi stabilitate a Legii offshore, în forma trimisă spre promulgare.

În forma trimisă spre promulgare, articolul 19 (7) arată astfel: „Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca redevenţe şi impozit asupra veniturilor suplimentare se fac venit la Fondul special de finanţare a contractelor de parteneriat public – privat în conformitate cu prevederile art. 13 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 39/2018 privind parteneriatul public privat”.

Ce a discutat Rick Perry cu Klaus Iohannis

Şi preşedintele Klaus Iohannis a avut, marţi, o întrevedere cu secretarul american  Rick Perry. Discuţiile au vizat parteneriatul strategic dintre România şi SUA, dar şi resursele de gaz din platoul continental românesc al Mării Negre.

”Întrevederea a prilejuit o discuţie aprofundată despre dimensiunile Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA, cu accent pe proiecte de interes reciproc, inclusiv pe plan economic şi energetic, în acord cu cele agreate de către Preşedintele Klaus Iohannis şi Preşedintele Donald Trump în cursul întâlnirii deosebit de fructuoase din 9 iunie 2017, de la Casa Albă”, informează Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

O atenţie specială, conform comunicatului, a fost acordată şi tematicii securităţii energetice la nivel european şi în regiunea Mării Negre, România fiind unul dintre cele mai puţin dependente state din acest punct de vedere, cu potenţial de a deveni, prin proiecte de interconectare şi investiţii strategice, furnizor regional. 

”În acest cadru, Secretarul Perry a subliniat importanţa deosebită din punct de vedere regional şi pentru România a resurselor de gaz din platoul continental românesc al Mării Negre. Cei doi înalţi demnitari au evocat, în context, importanţa unui proces legislativ transparent, predictibil, corect şi stabil pentru atragerea investiţiilor străine în România”, se mai menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, Rick Perry a transmis aprecierea deosebită a părţii americane pentru rezultatele Summitului Iniţiativei celor Trei Mări de la Bucureşti şi a evocat înalta consideraţie pe care Preşedintele Trump o are faţă de Preşedintele României.

”Preşedintele României a exprimat apreciere faţă de propunerea anunţată de Secretarul Perry în timpul Summitului Iniţiativei celor Trei Mări, privind Parteneriatul pentru Cooperare Transatlantică în domeniul Energiei (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation - P-TEC), evaluând că această platformă are potenţialul de a aduce valoare adăugată atât cooperării transatlantice, cât şi Parteneriatului Strategic dintre România şi SUA”, se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

 

 

Citește și: