Florin Jinga
Adriana Mit
10565 vizualizări 14 feb 2019

Fabrica de lenjerie intimă din oraşul Curtici, judeţul Arad, deţinută de compania Hanes Global Supply Chain România, a fost închisă în luna decembrie a anului trecut, după mai bine de 18 ani de activitate în zona liberă Arad–Curtici. În total, aproape 200 de angajaţi au rămas fără loc de muncă.

Disponibilizaţii au primit salarii compensatorii, iar la această oră mai există doar câteva birouri care funcţionează. Întreaga producţie se va muta în Vietnam, unde a fost ridicată o fabrică gigant, în care vor munci peste 10.000 de oameni, informează Special Arad.

”În luna decembrie a anului trecut, şi-a închis porţile fabrica Hanes. Nu au oferit foarte multe informaţii cu privire la motivele pentru care au luat această decizie. În fabrică se producea lenjerie intimă şi îmbrăcăminte de noapte”, a declarat corespondentului Mediafax, viceprimarul oraşului Curtici, Ioan Daniel Doba.

Compania Hanes Global Supply Chain România, fosta Rosko Textil, face parte din grupul Hanesbrands, care numără peste 65.000 de angajaţi.

Potrivit ultimelor date postate pe site-ul Ministerului Finanţelor, în 2017, firma Hanes Global Supply Chain România a înregistrat afaceri de 203,7 milioane de lei şi un profit de 7,33 milioane de lei, numărul angajaţilor fiind de peste 1.000.

Exodul fabricilor

Mai multe companii mari din zonele industriale (Arad şi Curtici) au de gând să-şi mute liniile de producţie în Ungaria sau Macedonia, peste 5.000 de angajaţi urmând să fie disponibilizaţi, scrie News Ar.

Mai multe FABRICI din zona Arad TRAG OBLOANELE şi se mută în Ungaria

 

Una dintre cele mai vechi multinaţionale din Zona Industrială Vest a Aradului se mută în Macedonia, urmând să disponibilizeze aproximativ 3.000 de persoane. O firmă din domeniul automotive, cu aproximativ 2.000 de angajaţi, îşi va închide la rândul ei porţile, crescând astfel numărul celor fără loc de muncă.

O altă societate, de această dată din Zona Industrială Curtici, Key Safety Systems (KSS), cu 300 de angajaţi, şi-a mutat deja liniile de producţie la Miskolc, în Ungaria. Dată fiind fuziunea cu Takata, o parte din angajaţi au fost relocaţi la fabrica din Arad. Aceeaşi soartă o va avea, potrivit informaţiilor noastre, şi fabrica KSS din Hunedoara.

Cauzele care duc la închiderea fabricilor din zonele industriale sunt:

- lipsa forţei de muncă;

- costurile tot mai mari de producţie (inclusiv cele salariale, care s-au majorat cu 50% în ultimii doi ani, la care se adaugă preţul energiei, majorat cu 40% în ultimii doi ani);

- infrastructura de transport deficitară (costuri enorme pentru firme să aducă angajaţi de la zeci de kilometri, pe drumuri proaste ori foarte proaste);

- lipsa de sprijin din partea autorităţilor (se cunoaşte problema legată de transportul cu autobuzele în Zona Industrială Vest, unde firmele au ajuns să se înţeleagă între ele asupra orelor la care îşi duc angajaţii la lucru);

- chiriile mari sau lipsa altor elemente de infrastructură decente (canalizarea, de exemplu) sau desele întreruperi ale furnizării energieie electrice.

Foto: Hepta

Citește și: