Dragos Suciu
666 vizualizări 16 mar 2018

Radu Oprea a declarat, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, după o întâlnire cu tineri şi studenţi, că s-a aflat într-o perioadă de consultări cu toţi cei implicaţi în programul Start Up Nation 2018, de la beneficiari, consultanţi, bănci, astfel încât să arate că au învăţat din experienţa de anul trecut. În următoarea perioadă vor fi publicate ghiduri de bună practică.

”Am lansat câteva principii la Consiliul Consultativ pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici şi Mijlocii în care am spus că ne dorim simplificare şi uniformizare. Simplificare în ceea ce priveşte felul în care poţi aplica. Uniformizare şi transparenţă în luarea deciziilor şi de aceea vom publica împreună cu băncile partenere ghidurile de bună practică astfel încât deciziile pe care le iau şi felul în care abordează Start Up Nation într-o bancă parteneră să fie unitar şi să aibă acelaşi conţinut, indiferent de cei cu care lucrăm ca parteneri. Acelaşi lucru e valabil şi pentru agenţiile regionale”, a spus Radu Oprea.

Acesta a precizat că a constatat că deciziile şi felul în care evaluau nu erau la fel în toate agenţiile regionale.

Întrebat de jurnalişti ce înseamnă ”simplificare”, ministrul a spus că partea de plan de afaceri trebuie să fie foarte uşor de realizat.

”Cerinţele care azi sunt legate de proiecţii financiare şi care nu erau unitare în diversele regiuni ale ţării, să fie uniformizate, să fie lucrurile foarte simple pentru că start up-ul se referă la debut, la partea de trezire a spiritului antreprenorial şi la partea de şansă. Şansa de a putea să devii antreprenor, şansa de a putea să-ţi iei destinul în propriile mâini şi de a avea de o afacere de succes într-o zi (...) Sunt trei activităţi care sunt astăzi cu un punctaj mai mare: producţie, industrii creative şi IT şi, de asemenea, constrângerea legată de a avea două locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de zile. Pornind de aici, restul lucrărilor care au fost adăugate în plus, să devină mult mai simple şi mult mai clare”, a spus ministrul.

De asemenea, întrebat dacă înscrierea în program începe în luna aprilie, ministrul pentru Mediul de Afaceri a ezitat să răspundă, precizând că lansarea programului trebuie să aibă date foarte clare, cu o foarte bună dezbatere şi explicare.
”Aprilie, ca o opinie personală în acest moment, cred că este prea aproape pentru a comunica foarte bine tot ceea ce ne-am propus să aducem la cunoştinţa celor interesaţi. Vrem să venim cu ghidul de bună practică”, a spus Radu Oprea.

Totodată, el a adăugat că este foarte important să se facă şi un program de pregătire a celor care intră în contact cu aplicantul, de la consultanţi şi personalul băncilor partenere, subliniind că îşi doreşte ca ”toate băncile să judece la fel, să aibă aceleaşi cerinţe”.

Despre deconturile de la programul de anul trecut, ministrul a spus că în jur de 1.200 de planuri de afaceri, dintre cele 1.444 admise, au fost finanţate, subliniind că sunt în grafic cu plăţile.

De asemenea, ministrul crede că în acest an va fi un număr dublu de aplicanţi, bazându-se pe informaţiile pe care le-a primit de la consultanţi.

Prin Programul Start-up Nation, IMM-urile pot primi ajutor de la stat nerambursabil de până la 200.000 de lei.

Citește și: