Departamentul Corespondenţi
702 vizualizări 1 oct 2018

Iniţial, primele disponiblizări erau programate în vară, dar Guvernul a întârziat aprobarea unei ordonanţe de urgenţă privind acordarea ajutoarelor financiare celor concediaţi.

Conducerea societăţii de termoficare a decis să facă două concedieri colective, pe 1 octombrie şi pe 1 decembrie. În prima fază pleacă în şomaj 221 de persoane, iar restul, până la 303, în a doua etapă, societatea urmând să rămână cu doar 177 de salariaţi.

Cei concediaţi vor primi ajutor de şomaj şi venituri în completare.

„Prima dată pleacă 221 de salariaţi. Ei primesc de la zero până la 24 de venituri în completare, în funcţie de vechime. Venitul în completare se acordă pe lângă şomaj, este în medie de 1.000 de lei lunar. După 12 luni, dacă şomerul nu-şi găseşte de muncă rămâne doar cu venitul în completare”, a declarat, pentru Mediafax, liderul de sindicat de la Calorgal, Cristinel Ciubotariu.

Reprezentanţii salariaţilor spun că în interiorul societăţii situaţia este foarte tensionată nu doar din cauza disponibilizărilor, ci şi a salariilor restante.

„Situaţia este tensionată. Celor care pleacă şi celor care rămân li s-a promis că luni primesc lichidarea din luna august. Dimineaţa în curte s-au strâns vreo 70 de oameni şi au aflat că este posibil să primească o parte din bani. Nu este sigur, este posibil astăzi (luni – n.r.) o parte din bani, miercuri altă parte. Despre avansul din luna septembrie nu se spune nimic. Situaţia este tensionată deoarece oamenii au nevoie de bani ca să supravieţuiască, iar cei care pleacă au o grijă în plus că nu-şi vor primi salariile restante”, a precizat Cristinel Ciubotariu.

Conducerea unităţii încearcă să facă rost de bani pentru a plăti salariile restante şi declară că atât salariaţii, cât şi foştii angajaţi vor primi lefurile din lunile august şi septembrie.

„Încercăm să facem rost de bani, aşteptăm să vină bani de la alte societăţii care ne datorează diferite sume. Sunt tensiuni în societate, dar oamenii trebuie să înţeleagă că vor primi banii. În plus, în ultimele luni numeroşi salariaţi nu au avut obiectul muncii, au stat de pomană în punctele termice şi au primit salarii, atunci nu a protestat nimeni. Mesajul pentru cei care pleacă este că vor primi salariile restante”, a explicat, la solicitarea Mediafax, directorul societăţii Calorgal Galaţi, Marian Alexandru.

Anul trecut, Primăria Galaţi a decis să renunţe la sistemul centralizat de termoficare ceea ce a adus societatea Calorgal în pragul falimentului. Începând din vara anului 2017, municipalitatea gălăţeană acordă subvenţii gălăţenilor care se debranşează de la sistemul centralizat şi îşi montează centrale de apartament.

Tot anul trecut, aproximativ 200 de angajaţi ai Calorgal au încetat lucrul, protestând din cauza neacordării drepturilor salariale.

De asemenea, Primăria a decis să transforme 20 de puncte termice din oraş în microcentrale de cartier, investiţia fiind estimată la peste un milion de euro.

Citește și: