Departamentul Economic
538 vizualizări 8 ian 2020

Dacian Petroleum SRL este o firmă înfiinţată în noiembrie 2018 de către Ion Popa, fost director general al Petrom până în 2003, înainte de privatizare, alături de Andrew Becnel, fost CFO al companiei de servicii petroliere Weatherford, Thomas Bruni şi Bernard Jacques Duroc Danner (fost CEO al Weatherford).

Cei patru acţionari persoane fizice deţin fiecare pachete de 12% din acţiunile Dacian Petroleum, în timp ce acţionar majoritar este compania Rotary Petroleum Co, deţinută integral de Leonardo Crăciun.

Transferul drepturilor şi obligaţiilor din acordurile de concesiune este supus aprobării autorităţilor, conform Legii Petrolului, fiind parte a programului de optimizare a portofoliului Diviziei Upstream a OMV Petrom, care are că scop eficientizarea operaţiunilor şi concentrarea pe cele mai profitabile zăcăminte cheie.

Cele 40 de zăcăminte care vor fi transferate sunt situate în sudul României şi au o producţie cumulată de ţiţei şi gaze de aproximativ 1.700 bep/zi, reprezentând circa 1% din producţia OMV Petrom, relatează sursa citată.

Dacian Petroleum SRL a încheiat contractul de transfer al activităţii având că scop extinderea duratei de viaţă a celor 40 de zăcăminte considerate marginale pentru OMV Petrom.

În baza contractului, OMV Petrom va transfera, de asemenea, sondele şi infrastructură de ţiţei şi gaze aferentă, împreună cu aproximativ 190 de salariaţi.

Procesul s-a desfăşurat pe o perioada de 30 de luni, cu participarea unor companii din România şi din străinătate.

Acesta este al treilea transfer din programul de optimizare a portofoliului Upstream al OMV Petrom. Anterior, au mai fost transferate alte 28 de zăcăminte: 19 zăcăminte în august 2017 şi alte 9 în martie 2019, toate către Mazarine Energy România SRL.

OMV Petrom a avut o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de 58,3 milioane bep în 2018. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înalta eficientă de 860 MW. Pe piaţă distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, grupul este prezent în România şi ţările învecinate prin intermediul a 790 benzinării, la sfârşitul lunii septembrie 2019, sub două branduri, OMV şi Petrom.

 

Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,639% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 9,998%, iar 18,352% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.

Citește și: