Departamentul Corespondenţi
875 vizualizări 23 aug 2018

Reprezentanţii Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Brăila au confirmat prezenţa virusului în complexul de porci de la Tichileşti unde sunt aproximativ 35.000 de animale. Toţi porcii vor fi sacrificaţi.

Până în prezent, din cauza pestei porcine africane, în judeţul Brăila au murit sau au fost eutanasiaţi peste 24.000 de porci, toţi provenind din mici gospodării din comune şi din oraşele Însurăţei şi Brăila.

Cazul de la Tichileşti este primul din judeţ în care virusul este confirmat la o fermă de mari dimensiuni.

Pesta a intrat în interiorul fermei cu zeci de mii de animale în ciuda măsurilor de protecţie luate de autorităţi care au limitat accesul persoanelor străine, au introdus controale şi filtre de dezinfecţie şi au stabilit un perimetru de siguranţă în jurul clădirilor

După confirmarea prezenţei virusului în ferma de la Tichileşti, autorităţile brăilene s-au întâlnit într-o şedinţă a Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă şi au stabilit că eutanasierea animalelor va începe vineri dimineaţă, la faţa locului urmând să fie trimise mai multe echipe de veterinari.

„În fermă sunt 35.000 de porci, ca mărime este a doua din judeţ. Vom eutanasia toţi porcii, vineri începe operaţiunea. Fiind o locaţie închisă nu avem ce măsuri speciale să luăm. În judeţ vom păstra măsurile luate de mai mult timp, filtre, puncte de dezinfecţie”, a spus pentru Mediafax, directorul DSVSA Brăila, Gicu Drăgan.

Până în prezent, în judeţul Brăila au fost confirmate 26 de focare ale pestei porcine africane şi circa 25.000 de porci au fost eutanasiaţi.

ANSVSA a publicat joi harta focarelor de pestă porcină din Europa şi din România, adăugând şi un set de măsuri ce trebuie adoptate de fermele şi gospodăriile din zonele afectate.

Pesta porcină hartă

Potrivit ANSVSA, în România pesta porcină africană evoluează în 10 judeţe: Satu-Mare, Sălaj, Bihor, Tulcea, Constanţa, Brăila, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov, iar în judeţul Sălaj au fost confirmate numai cazuri la mistreţi, nefiind afectate gospodării ale populaţiei sau exploataţii comerciale.

În zona roşie de pe hartă sunt incluse judeţele unde virusul evoluează în exploataţiile de porcine domestice şi/sau la populaţia de porcine sălbatice, dar şi judeţele limitrofe acestora, în care nu evoluează focare de pestă porcină africană, dar sunt considerate ca fiind expuse unui risc crescut de contaminare.

În judeţele incluse în zona roşie este permisă circulaţia porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia în interiorul zonei de restricţie, cu excepţia celor aflate în raza de 10 km din jurul focarelor.

„Menţionăm că sunt acordate derogări pentru animalele sănătoase aflate în zona de restricţie, care, după testare, pot părăsi zona afectată spre abatorizare şi carnea poate fi comercializată. Derogarea se acordă de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul respectiv (în baza Deciziei 2014/709/UE), după realizarea unor teste şi îndeplinirea unor condiţii stricte, prin care se asigură că produsele comercializate sunt sigure şi nu prezintă risc de răspândire a virusului PPA. Este interzisă: circulaţia porcilor vii, a transportului de material seminal, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia, în afara zonei de restricţie”, atrage atenţia ANSVSA.

În zona albastră (denumită şi zonă tampon) sunt reprezentate judeţele aflate între zonele de risc şi cele libere de boală. În aceste judeţe nu sunt impuse restricţii privind mişcarea porcilor, a cărnii, a produselor şi a subproduselor provenite de la aceştia, dar în care este intensificată monitorizarea stării de sănătate a porcilor şi a circulaţiei acestora.

„Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Pentru oameni, acest virus are, însă, impact la nivel economic şi social”, adaugă ANSVSA.

Citește și: