Silviu Bănilă
3003 vizualizări 17 ian 2018

Ahluwalia avea 19 ani când a cumpărat o firmă de piese auto falimentară din Londra. În 2011, acesta a vândut afacerea Euro Car Parts pentru 375 milioane de dolari, după ce a creat mii de joburi, scrie money.cnn.com.

În prezent, Marea Britanie încearcă să tempereze numărul de imigranţi care vor să exploreze visul britanic, dar fostul refugiat le aminteşte oamenilor că aceşti străini pot aduce un beneficiu economic nesperat.

„Coloana vertebrală a acestei ţări este imigraţia şi nu trebuie să uităm asta”, a declarat antreprenorul.

Ahluwalia s-a născut în Uganda, în anul 1958. La acea vreme, fosta colonie britanică găzduia mii de familii, care emigraseră din Asia de Sud, pentru a lucra la căile ferate şi în alte proiecte de infrastructură.

Multe din familii aveau succes în ţara adoptivă şi jucau un rol proeminent în mediul de afaceri. „Ne descurcam foarte bine”, a declarat Ahluwalia. „Am crescut în condiţii foarte, foarte bune”.

Totul s-a schimbat odată cu instaurarea tiranului Idi Amin, după puciul militar din 1971. Idi Amin a desfăşurat unul din cele mai sângeroase regimuri din istoria Africii.

„Nebunul Idi Amin s-a trezit într-o zi să spună că aceşti oameni (ugandezii din Asia de Sud) sunt nocivi pentru ţara noastră...sunt toţi agenţi britanici, care trebuie expulzaţi”, îşi aminteşte Ahluwalia. „În 30 de zile am fost goniţi din Uganda”.

Viaţa de la zero

Ahluwalia, alături de cei doi fraţi, mama şi tatăl său, au ajuns în Marea Britanie. În ciuda condiţiilor de trai precare, imigrantul s-a bucurat de ospitalitatea unora dintre britanici.

„N-o să uit niciodată bunătatea şi spiritul empatic britanic”, a declarat Ahluwalia. „În vremuri tulburi, ne-au ajutat... nu le pasă de ei înşişi”.

După un timp în care au locuit cu mai multe familii, imigranţii s-au mutat în propriul apartament. Ahluwalia nu a găsit o şcoală britanică potrivită dorinţei sale. Deziluzionat, şi-a găsit refugiul în pieţele aglomerate ale Londrei, unde a lucrat.

„Când nu ai nimic, dai tot ce ai, pentru a te ridica”, a declarat Ahluwalia. „Bănuiesc că aptitudinile mele pentru afaceri m-au ajutat”.

Clădirea unui imperiu

În 1978, pe când avea 19 ani, Ahluwalia a înfiinţat firma Euro Car Parts. Tânărul a folosit un împrumut de 7.500 dolari, preluând o afacere falimentară. „În prima zi, nu ştiam nimic despre piese auto”, a mărturisit antreprenorul.

Dar a lucrat din greu. În timp ce fostul proprietar lucra de la 9 la 17, Ahluwalia s-a spetit non-stop, pentru a satisface exigenţele clienţilor.

Awluwalia şi-a extins inventarul şi a deschis noi sedii, în Londra şi întreaga Mare Britanie. „De la 10 angajaţi, am ajuns la 50, apoi 100. Era un roller coaster”, a povestit acesta.

Următorul capitol

Afacerea a atins punctul maxim în 2011, când Euro Car Parts număra 3.500 de angajaţi şi 89 de magazine. Ahluwalia a vândut afacerea americanilor de la LKQ Corporation, o altă companie importantă de piese auto.

„Decizia mi-a permis să fac multe lucruri”, a declarat imigrantul. „Investesc în şase-şapte companii... sunt antreprenor în serie”.

În prezent, Ahluwalia este preşedintele Dominvs Group, o firmă specializată în imobiliare. Cei trei fii ai săi gestionează afacerile de zi cu zi ale companiei.

Antreprenorul este şi un bun filantrop, ajutându-i pe londonezii fără adăpost şi oferindu-le educaţie copiilor săraci din India.

În anii următori, acesta speră să se mute în India, „căminul strămoşilor săi”. „Vreau să uit de vremurile grele şi să îmi amintesc de cele bune”, a declarat Ahluwalia. „Vremurile grele au fost foarte grele, iar vremurile bune sunt foarte bune”.

Citește și: