Tudor Ionescu
358 vizualizări 17 mai 2018

Agentia Internaţională a Energiei se aşteaptă ca cererea de petrol să scadă în perioada următoare, din cauza preţurilor tot mai mari. În momentul de faţă, cererea situându-se la 1.5 milioane de barili / zi, ea urmând să scadă la 1.4 milioane de barili / zi.

Această evoluţie, precum şi tendinţa generală - presupunând că ea se va menţine o perioadă mai îndelungată - este importantă pentru ţări al căror buget depind de vânzarea de petrol, precum Iran, Arabia Saudită, Irak sau Federaţia Rusă. 

Aceasta din urmă şi-a calculat bugetul iniţial la un preţ al barilului de $50, orice surplus având potenţialul de a ajuta Rusia să-şi consolideze şi mai multe rezervele valutare - estimate la aproximativ 460 miliarde de dolari şi de a o ajuta să-şi implementeze planurile de modernizare a forţelor armate. Chiar ieri, Vladimir Putin a anunţat planurile de anul acesta cu privire la modernizarea unei părţi a arsenalului nuclear.

Instabilitatea din ultimele luni din Orientul Mijlociu a avut efecte şi asupra preţurilor din România. Astfel, dacă la sfârşitul lunii martie - atunci când au început problemele din Ghouta de Est - un litru de benzină 100 se vindea în Bucureşti cu 5.08 lei, acum preţul poate fi şi de 6.44 lei, în funcţie de staţia de alimentare. Iar un litru de benzină 95 se vinde cu 5.77 lei, deşi la sfârşitul lunii martie se vindea şi cu 5.15 lei.

Citește și: