Marinela Sarbu
934 vizualizări 8 sep 2019

Poliţia a stat lângă protestatari, care se aflau sub o mare de umbrele pentru a se apăra de razele soarelui sub-tropical, au fluturat drapele americane şi au afişat pancarte făcând apel la democraţie după o altă noapte de violenţe, încea de-a 14-a săptămână de manifestaţii.

„Luptaţi pentru libertate, fiţi alături de Hong Kong” sau „Rezistaţi Beijingului, eliberaţi Hong Kong-ul.”, au scandat aceştia.

 

 

 

Secretarul Apărării din SUA, Mark Esper, a cerut sâmbătă Chinei să dea dovadă de cumpătare în Hong Kong, fostă colonie britanică care a revenit la guvernarea chineză în 1997.

Esper a făcut acest apel aflându-se la Paris, în timp ce poliţia din Hong Kong a împiedicat protestatarii să blocheze accesul la aeroport, utilizând gaze lacrimogene pentru a doua noapte consecutivă în districtul dens populat Mong Kok.

 

 

 

China neagă acuzaţia de implicare în proteste şi spune că Hong Kong este o afacere internă. Acesta a denunţat protestele, acuzând Statele Unite şi Marea Britanie că au stimulat tulburările şi a avertizat asupra prejudiciilor aduse economiei.

Şefa Executivului din Hong Kong, Carrie Lam, a anunţat miercuri retragerea formală a proiectului de lege privind extrădarea, care a provocat proteste timp de aproape trei luni.

 

 

 

Demonstraţiile prodemocraţie din Hong Kong durează de aproape trei luni, izbucnind ca reacţie la un controversat proiect de lege care ar fi facilitat extrădările în China. Aproximativ 700 de protestatari au fost reţinuţi, iar mulţi sunt inculpaţi.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul a fost cedat Chinei de către Marea Britanie în anul 1997, cu condiţia ca acest teritoriu să păstreze „un nivel ridicat de autonomie, cu excepţia afacerilor externe şi a domeniului apărării” pentru o perioadă de 50 de ani. Astfel, acest teritoriu are un sistem legislativ diferit de cel al Chinei, prin intermediul principiului „O ţară, două sisteme”.

Foto: Hepta

Citește și: