Departamentul Economic
3160 vizualizări 28 ian 2019

În jurul orei 11:00, PSD lansa o întrebare care părea retorică, sugerând că Banca Nţională nu şi-ar face treaba, având în vedere creşterea alarmantă a cursului leu/euro.

”DACĂ NU EXISTĂ CAUZE NATURALE, ATUNCI CREŞTEREA EURO NU POATE FI DECÂT ARTIFICIALĂ.,” scriu social-democraţii pe Facebook. ”Dacă investiţiile străine au crescut şi au adus mai mulţi euro în ţară, dacă s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai mulţi euro în România, dacă au plecat mai puţini români din ţară şi au scos mai puţini euro, dacă importurile nu au crescut şi nu a fost nevoie de mai multă valută... dacă în jurul României euro scade... atunci creşterea euro este artificială! Ce face BNR, care are obligaţia să supravegheze sistemul bancar şi să asigure stabilitatea cursului de schimb?”

Cursul de schimb leu/euro încheiase vineri a treia săptămână cu un nou maxim istoric, de 4,7648 lei. Potrivit datelor afişate de BNR, era a opta zi de creştere consecutivă. De la începutul acestui an până în prezent, leul s-a depreciat cu 2,16% în faţa euro.

Coincidenţă sau nu, cursul de schimb al monedei naţionale s-a oprit din creştere luni, stabilindu-se la 4,7628 lei, cu, 0,04% mai puţin decât maximul istoric atins vineri..

Cursul de schimb leu/dolar, care în România este stabilit prin paritate cu euro, a scăzut la 4,1739, cu 0,7% sub cursul de vineri.

Cursul valutar pentru francul elveţian a fost stabilit luni la 4,2076 lei, sub valoarea de vineri, de 4,2213 lei.

Şi indicii ROBOR au staţionat luni la valorile de la finele săptămânii trecute: 3,11% pentru indicele ROBOR 3M, 3,34% pentru ROBOR 6M, 3,42% pentru ROBOR 9M şi 3,51% pentru ROBOR 12M.

Cursurile de schimb afişate pe BNR sunt calculate pe baza tranzacţiilor interbancare. Spre deosebire de politicieni, analiştii au explicat perioada de creştere a cursului valutar prin decontarea importurilor de bunuri din perioada sărbătorilor de iarnă şi apariţia OUG 114 privind unele măsuri fiscale, ceea ce a determinat scăderea încrederii investitorilor.

 

Citește și: