Elena Crangasu
173 vizualizări 9 sep 2019

„Sistemul de educaţie începe, anul acesta, cu un miliard de lei în minus, din cauza rectificării bugetare, bani care s-ar fi putut regăsi, fie în finanţarea unor programe naţional ţintite pentru reducerea abanadonului şcolar, fie pentru îmbunătăţirea dotării şi refacerea şcolii (...) Gândiţi-vă că anul acesta, bugetul este atât de mult diminuat, la jumătate din suma pe care o prevdere Legea Educaţiei Naţionale.”, a afirmat Raluca Turcan, în Parlament.

Prim-vicepreşedintele PNL a susţinut că autorizaţiile Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă lipsesc din şcoli, informaţiile cu privire la autorizaţii fiind ascunse de Guvern.

PNL a solicitat, în contextul următoarei rectificări bugetare, 1% din Produsul Intern Brut, pentru obţinerea autorizaţiilor Inspectoratului General pentru Situaşii de Urgenţă.

„În acelaşi timp, şi anul acesta, sunt foarte multe şcoli, în România, care nu au condiţii minime de funcţionare. Lispesc autorizaţiile ISU în foarte multe şcoli, şi nici măcar cifra nu este făcută publică. Noi ar fi trebuit să ştim exact cu câte şcoli din România nu există autorizaţie ISU. Ministrul ţine la secret această informaţie.”, a mai spus Turcan.

Liderul liberal a cerut Ministerului Educaţiei, în numele partidului, cifra exactă cu privire la şcolile în care toaleta se află în curte, afirmând numerele ar fi puse într-o lumină mai bună de către Minister.

„De asemenea, toaletele sunt în curte în aproape 1000 de şcoli. Ministerul spune 300, însă cifrele sunt în continuare în discuţie, şi cerem răspicat Ministerului să spună exact câte şcoli au toaleta în curte” (...) 20% dintre unităţile de învăţământ nu au autorizaţie sanitară şi o şcoală din şase nu are resursă de apă.”, a subliniat Turcan.

Totodată, ea a afirmat că banii care sunt alocaţi sistemului de educaţie se duc în plata salariilor, iar îmbunătăţirea sistemului de încăţământ este un aspect ignorat.

„Mare majoritate din banii care există disponibili pentru sistemul de Educaţie, se duc în în plata salariilor. Aproape zero bani pentru dotări, echipamente, pentru îmbunătăţirea sistemului educaţional.”, a mai spus Turcan.

Potrivit afirmaţiilor liberalului, ministrul intermimar al Culturii, Daniel Breaz, este vinovat, deoarece ar fi distrus sistemul şi instituţiile de cultură, prin managementul prost.

„Din nefericire, anul acesta, problemele din educaţie sunt multiple. În primul rând, sistemul începe fără un ministru titular. Îl avem ca ministru interimar, pe Ministrul Culturii, care a făcut praf sistemul şi instituţiile de cultură, prprin subfinanţare şi managamentul de proastă calitate.”, a chonchis aceasta.

 

Citește și: