Laura Albu
324 vizualizări 7 oct 2019

Schwarzman a reluat, într-o intervenţie publică, criticile venite din partea unor directori de bănci europeni de top, privind rata dobânzilor practicate de Bănca Centrală Europeană.

BCE a lansat un pachet substanţial de relaxare cantitativă (QE) şi a redus dobânda la facilitatea de depozit cu 10 puncte procentuale, la minus 0,50%, un nou record.

Schwarzman a declarat pentru CNBC că ratele dobânzilor negative din Europa afectează câştigurile instituţiilor financiare, cum ar fi companiile de asigurări şi depozitarele.

În încercarea de a atenua o parte din presiunea ratelor negative asupra bilanţurilor bancare, BCE a introdus un sistem de rate pe două niveluri, măsură încurajată de şefii diferitelor bănci europene în ultima perioadă.

Schwarzman a sugerat că în Europa ratele negative par să fie văzute ca un „panaceu”, dar a argumentat că economia zonei euro atinge un punct în care stimulentul fiscal ar fi necesar, în special în Germania.

„Alternativa este ceea ce a făcut Japonia timp de 25 de ani. Practic, nu a crescut, a îngheţat. Acest lucru s-ar putea întâmpla şi nu este un lucru bun pentru oameni ", a mai spus şeful fondului de investiţii.

Foto: Facebook/Stephen Schwarzman

 

Citește și: