Departamentul Social - Mediafax
1106 vizualizări 25 sep 2018

„Din perspectivă tehnică lucrurile stau aşa: în momentul în care introduci taxare pe kilometru, obiectiv asumat la nivelul Comisiei Europene, sistemul trebuie să fie compatibil cu vinieta, aşa-zisa rovinietă. Tipul acesta de taxare ar trebui implementat în România, după ce oferta din partea statului român de circulaţie pe autostradă depăşeşte 1.000 de kilometri, probabil, minimum 1.500 de kilometri. La o ofertă atât de redusă, încă, ar fi neeconomicos, din punct de vedere financiar să eliminăm rovinieta şi să introducem un sistem de taxare”, a declarat Lucian Şova, ministrul Transporturilor, după şedinţa Comisiei de transporturi a Camerei Deputaţilor.

„Estimările mele au fost făcute că am putea pune în circulaţie în jur de 60 de kilometri de autostradă, iar acest obiectiv ni-l vom atinge. Aşa cum au evoluat şantierele, apreciez, că, într-o variantă optimistă, ar putea fi vorba de până la 80 de kilometri de autostradă, pe care, până la 31 decembrie 2018, să se poată circula”, a mai spus Lucian Şova.

La finele anului trecut, reţeaua de autostrăzi din România se întindea până la aproape 750 de kilometri, dintre care aproximativ 540 de kilometri au fost finalizaţi între 2004 şi 2017.

În data de 12 septembrie, Ministrul finanţelor publice, Eugen Teodorovici, a precizat, că s-ar putea introduce taxe pentru autostrăzile din România, deoarece în acest fel se întreţine infrastructura rutieră şi a dat ca model ţările europene unde se aplică aceste taxe. „Sistemul acesta de operare trebuie să fie pus undeva în seama unui privat. Uitaţi-vă la câte activităţi trebuiesc derulate, fie de reparaţie de drumuri, fie de întreţinere şi aşa mai departe, iarnă-vară. Ştiţi foarte bine că, în afara ţării, sunt astfel de mecanisme aplicate”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul Transporturilor a reamintit că omologul său de la Finanţe a răspuns unei întrebări legate de finanţarea autostrăzilor în parteneriat public-privat (PPP). „Este clar că, mai devreme sau mai târziu, se va introduce taxarea pe autostrăzi, în mod exclusiv, în funcţie de cât se circulă pe ele, după modelul utilizatorul plăteşte”, a subliniat Şova.

 

Citește și: