Alina Botezatu
152 vizualizări 22 mar 2019

Ministrul Finanţelor a reamintit că Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei Europene, a declarat, în discursul privind starea Uniunii din 2017, că: „Nu voi accepta ca în unele părţi ale Europei să se vândă alimente de o calitate mai scăzută, deşi ambalajul şi marca sunt identice. Acum trebuie să le conferim autorităţilor naţionale competenţe sporite, pentru a elimina orice practici ilegale, oriunde există acestea.”


„Care este rezultatul astăzi? Este finalul actualei conduceri a Comisiei Europene, iar aceste competenţe nu au fost acordate. Aşadar, în materie de dublu standard, suntem martorii unor declaraţii pozitive neînsoţite de reglementări. La peste 50 de ani de existenţă a pieţei comune, Uniunea Europeană doar pare preocupată de problema dublului standard alimentar. În alte situaţii, Uniunea Europeană, cu instituţiile sale, a legiferat rapid şi a acţionat unitar. Lipsa unei directive sau a reglementării europene, care să împuternicească statele membre să acţioneze într-un domeniu sau să stabilească un set de reguli, conduce la situaţia în care un stare în care dacă un stat dispune măsuri interne de sancţionare a unor astfel de practici de dublu standard, automat intră în conflict direct cu prevederile Tratatului de Funcţionare a Uniunii Europene în materie de piaţă comună şi liberă circulaţie a mărfurilor şi a capitalului”, a detaliat Teodorovici.

Ministrul Finanţelor a subliniat că nu are un mesaj anti-european, dacă este critic faţă de instituţiile europene.

„Voi critica pe oricine care are o abordare incorectă faţă de ţara mea. Dacă acesta este un mesaj anti-european, atunci accept. (...) Dacă eşti spui lucrurilor pe nume, nu înseamnă că eşti anti-european. Cerem şi noi şi alte ţările mai mici (...) să fim trataţi în acelaşi mod ca şi celelalte state europene Asta nu înseamnă să ai mesaj anti-european. Asta înseamnă să ai principii sănătoase, corecte şi aplicabile în mod normal şi corect şi faţă de toţi”, a mai spus Teodorovici.

Ministrul Finanţelor nu a menţionat pentru ce alimente a primit informaţii că se aplică dublul standard.

Citește și: