Sorin Bogdan
Nicolae Oprea
7389 vizualizări 14 ian 2019

Inaugurat în urmă cu două luni, Terminalul Multimodal de la Străuleşti, pentru a cărui construcţie Metrorex a cheltuit peste 363 de milioane de lei din bugetul statului, pare inutil. Nici măcar 20 de maşini pe zi nu folosesc mega-construcţia.

”Numărul mediu de maşini parcate zilnic în Park and Ride-ul de la Străuleşti este de 19. Pe măsură ce numărul maşinilor parcate în loc nepermis, în zonă, se va diminua, gradul de ocupare al parcării va creşte semnificativ, având în vedere faptul că Park and Ride-ul de la Străuleşti reprezintă o soluţie unică în Bucureşti, care oferă siguranţă şi confort posesorilor de autoturisme la un preţ extrem de avantajos, faţă de preţul pieţei,” se arată într-un răspuns al Metrorex, la solicitarea Mediafax.

Metrorex dă vina pentru această situaţie pe şoferi, care nu doresc să cheltuiască 1 leu pe oră ca să parcheze în terminal, preferând să-şi lase maşinile pe străduţele de lângă construcţie.

În realitate, foarte puţine maşini sunt lăsate de cei care intră în Bucureşti în zona terminalului, astfel că nu se poate spune că numărul de maşini parcate în ”Park and Ride” ar creşte semnificativ, în cazul în care toţi şoferii ar alege această soluţie.

De exemplu, luni dimineaţă, în jurul orei 9:00, în ziua în care a început şcoala, nici în interior, dar nici în jurul terminalului nu erau parcate mai mut de 15 autovehicule.

”La ce salariu am eu, dacă mai plătesc şi parcarea un leu pe oră şi stau 9 ore la muncă, plus vreo două ore pe drum, ajung să plătesc parcarea 11-12 lei pe zi şi nu îmi permit. În plus, găsesc locuri pe aici pe lângă în fiecare zi, pentru că nu este foarte aglomerat,” a declarat Mihai Băcanu, un tânăr care vine la serviciu în Bucureşti din Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa. Mihai îşi parchează maşina la Străuleşti, apoi ia metroul până în zona de Sud a oraşului.

”Nu sunt foarte multe persoane care parchează aici, în zilele cele mai aglomerate sunt maxim 30-40 de maşini pe aici pe trotuare, şi pe mine personal mă deranjează, pentru că nu am pe unde să merg. Acum văd că sunt din ce în ce mai puţini, pentru că parchează şi pe la celelalte staţii, se duc mai înspre oraş, pe la Jiului sau pe la Bazilescu,” susţine Cristian, un locuitor de pe o straduţă unde, zilnic, cei care vin spre Bucureşti, îşi parchează maşinile.

Construcţia Depoului şi Terminalului Multimodal Străuleşti a fost finanţată cu 363 de milioane de lei + TVA de la bugetul de stat. Terminalul multimodal are trei etaje şi cuprinde o parcare pentru 660 de autovehicule, sală de aşteptare pentru călătorii transportului public orăşenesc şi interurban, precum şi autogară cu 11 locuri de parcare. Clădirea are lifturi de acces în parcajul suprateran, precum şi cu acces direct către staţia de metrou Străuleşti, prin intermediul unei galerii subterane dotate cu trotuare mobile şi luminatoare ce oferă lumină naturală.

”Scopul construcţiei primului Terminal Multimodal din Bucureşti a fost de a îmbunătăţi condiţiile de mediu prin reducerea poluării şi decongestionarea traficului. Astfel, autovehiculele ce intră în capitală vor putea utiliza parcarea, pasagerii având acces direct şi rapid la transportul public orăşenesc (subteran şi suprateran) şi interurban pentru destinatiile din afara capitalei. Taxa de parcare este de 1 leu pe oră,” anunţau, în noiembrie, reprezentanţii Metrorex.

 

Citește și: