Mădălina Drăgoi
686 vizualizări 16 ian 2019

Cât avem, atât cheltuim

Noi românii, suntem oameni cărora ne place să trăim prezentul fără să ne mai gândim la viitor. Ne bucurăm dacă vine cineva drag în vizită şi scoatem tot ce avem în frigider. Asta nu e tot. Mai dăm şi o fugă la supermarket. Ajungem să ne împrumutăm pentru a pleca într-o vacanţă, cumpărăm maşini mult mai scumpe decât ne-am permite în rate şi mult mai scumpe decât ne permit drumurile româneşti, investim în haine şi nu în sănătate, iar lista poate continua încă pe atât. Totuşi, acestea sunt nişte obiceiuri absolut normale pentru un popor aflat într-o perioadă de tranziţie după câteva decenii de comunism. Totuşi, un pic de gestionare a bugetului nu strică nimănui.

TREI METODE simple prin care SĂ ECONOMISEŞTI

Iată câteva gesturi mici, dar de efect, care te vor ajuta să nu faci risipă:

Câţi bani câştigi pe zi şi cât costă traiul zilnic

Primul pas atunci când vrei să nu mai faci risipă este să faci un bilanţ. Cât câştigi într-o lună şi ce cheltuieli de bază ai (chirie, rată (e), transport etc). Suma care îţi mai rămâne trebuie să o împarţi la 30 sau 31, în funcţie de numărul de zile din lună. Aceştia trebuie să îi foloseşti pentru mâncare, haine, medicamente, ieşiri în oraş, îngrijire personală, călătorii şi, nu în ultimul rând, situaţii neprevăzute (doctor, reparaţii în casă etc.).

Este posibil să aveţi surprize şi să constataţi că unele obiceiuri aparent nevinovate sunt costisitoare pe termen lung cum ar fi un taxi atunci când nu e nevoie neapărat (în medie 600 lei pe an - dacă luaţi taxi de 3 ori pe lună) sau o cafea zi de zi în oraş (peste 1.800 lei pe an - 22 de cafele pe lună, 7 lei cafeaua).

De asemenea, este bine să ştiţi cu cât sunteţi plătiţi pe oră şi să alegi dacă merită să munciţi 30 de ore de exemplu pentru o rochie pe care o vei purta maxim de 2 ori pe an.

Citeşte continuarea pe CSID!

Foto: Hepta

Citește și: