Mihai Gongoroi
229 vizualizări 21 ian 2020

„Anul 2019 a fost anul ordonanţei 114. Am văzut efectele acestei ordonanţe şi modificările care sunt necesare pe fondul consecinţelor provocate, ce au condus la abrogarea unor măsuri cum ar fi taxa pe activele financiare. Astfel, în primele 11 luni ale anului 2019 a fost înregistrat un deficit de 37 miliarde lei (reprezentând 3,56% din PIB - depăşind astfel pragul de 3% prevăzut în Pactul de stabilitate şi de creştere), comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2018, în care aveam un deficit de 26,9 miliarde lei. Practic, în termeni absoluţi, încă din septembrie 2019, ne-am depăşit deficitul prognozat pentru întregul an”, a spus Mihaela Mitroi, partener EY România în cadrul departamentului asistenţă fiscală şi juridică.

La nivel internaţional, în 2019 au continuat acţiunile programului OECD cu privire la erodarea bazei impozabile şi mutarea profiturilor (BEPS), iar subiectele cheie respectiv transparenţa fiscală, schimbul de informaţii şi substanţa economică au continuat să rămână pe agenda G20, a mai arătat Mitroi.

„Urmând normele UE, am văzut transpuse o serie de directive, cum ar fi: Directiva privind spălarea banilor, Directiva împotriva evitării taxelor (ATAD), Directiva privind detaşarea, Directiva privind pensia ocupaţională, Directiva de arbitraj pentru evitarea dublei impuneri. La nivel european a fost adoptată şi Directiva privind avertizorii de integritate (în octombrie 2019) care trebuie să fie transpusă până în 17 decembrie 2021, cu anumite derogări până în 2023”, a declarat Mihaela Mitroi.

 

Citește și: