Adrian Sârbu
102893 vizualizări 15 oct 2016

-Domnule prim ministru Dacian Cioloş, sunt foarte surprins. Stu-pe-fi-at! Ce facem dacă, după tigri şi urşi, Oraşul Meu va fi invadat de dinozaurii de partid, cărora nu li s-a micşorat urma încă? Eu cum mai ajung acasă în weekend, ca să verific dacă n-a lăsat vreun chiriaş gazul deschis, apa, lumina? Voi fi pus în situaţia de a face naveta la Miami. De astfel de emoţii negative avem nevoie noi, sibienii, acum?

-Voi cerceta cu celeritate. Vă informez totodată că mai mulţi miniştri meritocraţi vor demisiona. 

-Sunt şi ei stupefiaţi? 

-Nu! Sunt alocaţi pe listele partidelor care vor continua să salveze România. 

-Să vedem mai întâi cine a împuşcat ursul. 

-Nu ei l-au împuşcat. 

-Self evident, dar cine a tras trebuie sa aflam. Ursul nu e doctorat. Acolo ştim. 

-Nu am primit nimic de la Servicii, dar mă voi informa personal. Noi nu ne temem de urşi!

Primul Ministru Dacian Cioloş a convocat imediat, într-o videoconferinţă STS, prefectul si primarul din Sibiu, pe şeful poliţiei de reacţie rapidă şi pe şeful inspectoratului de intervenţie tocmai la faţa locului. 

-De ce aţi împuşcat ursul? 

-Dragă domnule prim ministru, amu să ma iarte Dumnezău, ce era să facem dacă am rămas singuri cu el în curtea fabricii? 

-Singuri cu ursul? Câţi eraţi? 

-Vreo cincizeci, da’ neînarmaţi. N-aveam dacât pistoalele la noi şi vreo patru-cinci arme de vânătoare. Stăm prost cu dotarea. 

-Şi puşca cu tranchilizante? 

- O fost, da’ n-o mai avut seringi, v-am spus că stăm prost cu dotarea! N-avem nici vaccinuri la prunci, bată-le să le bată, d-apoi injecţii de adormit urşii. 

-Cu vaccinurile se rezolvă, are ministrul pe acasa câteva camioane. Le trimite luni. 

-Mulţam frumos. Dacă nu e cu supărare, ne-ar mai trebui nişte salarii la oameni, salvări, tulumbe de pompieri, pompieri, doua-trei elicoptere şi încă neşte gabori să plimbe ursul, că suntem oraş turistic. 

-Cine a dat ordinul să omoare ursul? 

-Eu aş zice că Domnul Prefect... 

-În calitate de prefect vă informez că ordinul a venit de la Bucuresti, dar nu l-am dat eu. Eu nici o găină nu pot să tai! Şeful poliţiei a condus acţiunea. 

-Amu, dacă îmi permiteţi să raportez, chestorul şef al poliţiei sunt, eu am dat un singur ordin, să dea cu maşina peste urs, cât era în stradă, dar băieţii, mulţumescu-le, n-au auzit, că eram la Dna acum, vorbeau cu Godină prin staţie, care le-o spus să nu asculte de ordin, că ursul e şi el tot om, se joacă copiii cu el. 

-Cum, nu ştie nimeni cine a tras? 

-Nu, că eram cu ochii sfoară pe el, să nu vină spre noi, să fugim care încotro. Se mişca foarte agil, ca un om. Şi când s-o ridicat în două labe şi ne-o întors spatele, atunci s-o auzit "No, hai!". O puşcătură şi ursul o adormit de tăt, că s-o tras cu glonţ în el, în loc de seringă. 

-Cine a tras?

-Dumnezău ştie! Vânătorul sau veterinarul.

-Repet întrebarea. Preşedintele doreşte să ştie cine a omorât ursul.

-Nu ştim a spune, că dupa ce or tras or plecat şi s-o secretizat. Ca în ‘89. 

-Şi cine a zis "No, hai!"? 

-Pe bandă se aude vocea lu’ Domnul Prefect. 

-Prefectul sunt, dacă îmi permiteţi, domnule prim ministru. Eu am zis "No, hai!", când am văzut că s-a urcat Moş Martin pe vasul de flori ca să sară gardul, cum fac copiii când se joacă. De mirare. Mi-am pus mâna la ochi şi am dat să plec, că nu suport să văd sânge. Şi atunci Rusu a tras. Nu ştiţi de la mine. 

-Care rus? 

-Care o plecat şi s-o secretizat dupa aceea. Chestorul sunt. 

-Şi n-a încercat nimeni să vorbească cu el, să-l linişteasca? 

-Cu cine sa vorbeasca, cu rusu’? 

-Cu ursu’. Ce tot aveţi cu rusul, că nu ne-a atacat Putin încă! 

-Pentru ruşi suntem pregătiţi, avem proceduri, pentru urşi nu am fost pregătiţi. Aş spune chiar că ne-au luat prin surprindere. Sibiul e un oraş cultural, nu e destinul lui să se lupte cu urşii. Nici Sereiul nu ne-a avertizat.  

-Cum adică nu v-a avertizat? 

-Nu. Amu, nici urşii ăştia nu vorbesc la smartinfoane, bată-i norocu’. Şi o venit şi dis-de-dimineaţă. Am umblat după el tăt oraşul, cât o fo  ziulica de mare, numai cu loganele şi cu staţiile l-am urmărit. 

-Drone nu aveţi? 

-V-am raportat cum stăm cu dotarea. Avem miguri la Turda şi tancuri la Cincu. 

-La ce vă trebuie? 

-Când o veni Rusu peste noi. 

-Lasă-i, domnule, pe ruşi, eu vreau să aflu cine a omorât ursul.

-Amu, că ne-aţi luat aşa repede, ce să zicem? Să aşteptăm autopsia. Bine că s-o gătat, că dacă s-ar fi dat la cetăţeni nu ştiu ce-i făceam!

-Preşedintele este stupefiat de prestaţia voastră.

-Şi eu sunt stupefiat vă rog să mă iertaţi că plâng în videoconferinţă, dar nu mai pot face faţa la emoţie, cum a spus şi domnul Preşedinte. Nu ştiu de ce mi se întâmplă tocmai mie, prefect, una ca asta...

M-a părăsit soţia. A plecat cu copilul şi mi-a lăsat un bilet. "Criminalule, ai omorât un animal nevinovat, copilul plânge, nu vreau să te mai văd în faţa ochilor!". Eu, care nu pot să omor o muscă!

De ce a trebuit să vină ursul ăsta tocmai acum la Sibiu, să ne destabilizeze? 

Citește și: