Gabriela Antoniu
Monica Mihai
1312 vizualizări 6 iul 2019

Prezenţa premierului Dăncilă, joi, la recepţia de Ziua Americii de la Ambasada SUA, este pentru Ion Cristoiu încă un gest care marchează schimbarea strategiei PSD în epoca post-Dragnea.

„De fapt ştirea numărul unu nu este nici măcar asta cu CCR, este faptul că, conducerea PSD şi a guvernului, a hotărât să se ducă. (...) Asta este o mare schimbare(...) PSD-ul are o mişcare inteligentă, aceea de a elimina toate posibilităţile de atac din partea opoziţiei, dar mai ales din partea lui Klaus Iohannis. Acum nu mai poţi să spui că sunt anti-americani pentru că au fost la Ambasada americană, nu mai poţi să spui că sunt anti-europeni deoarece ei au fost mângâiaţi de Timmermans. Este foarte important pentru că dacă opoziţia şi Klaus Iohannis o ţin langa acum cu PSD-ul lui Dragnea care vrea să ne scoată din Europa, care e anti-american, greşesc”, a afirmat jurnalistul.

Un alt exemplu este decizia PSD de-al susţine pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat de guvernator al Băncii Naţionale. În opinia sa, în acest caz nu a avut loc nicio negociere deoarece contestatarii guvernatorului BNR nu au venit cu un contracandidat. “Nu, n-a avut loc nicio negociere, au ajuns la o înţelepciune la care şi eu am ajuns. Repet, avem Mugur Isărescu, da, domnii respectivi care făceau mare gălăgie nu mi-au răspuns la întrebare. Am înţeles, deci nu e bun Mugur, dar lui Mugur pe cine îl opuneţi?”, a afirmat Ion Cristoiu.

Analistul a explicat că România nu-i o ţară să-şi poată permite să joace împotriva tuturor, iar ceea ce încearcă acum noua conducere a PSD este să stingă diferite conflicte.

„PSD a oprit tot mai multe războaie inutile (…) e foarte important luarea înainte cu temele. Vrea domnul Iohannis revizuirea Constituţiei, foarte frumos. Şi o revizuim şi mai tare decât vrea el. Vrea domnul Iohannis vot în diaspora? Trei zile”, a explicat Ion Cristoiu noua strategie a PSD.

Mai mult, jurnalistul a dezvăluit că, pe această linie, se înscrie şi susţinerea de PSD şi Guvern a candidaturii Laurei Codruţa Kovesi la şefia Parchetului European.

„PSD-ul se teme ca de moarte de candidatura ei, pentru că dacă va candida la preşedinţie, PSD-ul zice: ajunge Laura Codruţa Kovesi şi ne arestează pe toţi, aşa zic ei. Din punctul ăsta de vedere vă anunţ în premieră că PSD şi Guvernul României vor avea o altă atitudine, vor saluta, vor sprijini numirea ca procuror european al doamnei Codruţa Kovesi (...) deci ei dacă vor începe discuţiile în cadrul acelei politici pe care v-am spus-o mai înainte, vor sprijini numirea doamnei Kovesi, ba chiar ei consideră că a fost o greşeală faptul că au făcut o martiră din ea, o s-o sprijine. Oricum nu depinde de PSD numirea acesteia. Dar va face parte tot din acele mişcări..”, a susţinut Ion Cristoiu.

Jurnalistul a mai spus că, dată fiind noua politică, social-democraţii vor aproba cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale a fostului ministru al Sănătăţii, senatorul PSD Florian Bodog, acuzat că şi-a plătit o consilieră fără ca aceasta să vină la serviciu, şi vor încheia mai multe teme controversate.

„Deci cu Codruţa Kovesi sigur o închide, o închide şi cu codurile penale, închide şi cu revizuirea Constituţiei. (...) Aceste cereri de ridicare a imunităţii erau făcute dinadins pentru a provoca PSD-ul. Până acum s-a lucrat cu PSD-ul pe „profile”, adică hai să facem noi ceva ca PSD-ul să fie contra şi acum PSD joacă pe contrasens (...) e derutant pentru că domnul Klaus Iohannis rămâne fără teme”, a conchis Ion Cristoiu.

 

Citește și: