407 vizualizări 13 iul 2019

Jurnalistul a declarat, la emisiunea Gândurile lui Cristoiu, că deşi acum stă prost în sondaje, Viorica Dăncilă va face faţă provocării de a-l înfrunta pe şeful statului la prezidenţiale deoarece imaginii de arogant cu care va veni Iohannis îi va contrapune imaginea sa de mamă, femeie de treabă.

“La toate sondajele, Iohannis este confruntat cu candidaţi ipotetici. În momentul în care respectivii vor fi desemnaţi, deja el e aproape desemnat, e desemnat că e al PNL-ului, probabil că procentele lui Klaus Iohannis se reduc drastic. Eu ştiu că sondajele o dau acum prost (n.r. pe Viorica Dăncilă) în raport... Deci sondajele. Dar cred că ea va face faţă lui Klaus Iohannis, va juca rolul mămicii, mamei, bunicii, femeii de treabă în raport cu Klaus Iohannis care clar că va veni arogant în această campanie”, a explicat Ion Cristoiu.

Analistul politic este convins că Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidenţiale şi spune că acesta va duce o campanie devastatoare pentru Klaus Iohannis, motiv pentru care e greu de presupus o înţelegere între cei doi.

„USR-PLUS va fi cu Barna (...) deci în primul rând vom avea o situaţie în care ei vor candida în tandem, candidatura Barna – Cioloş în tandem exclude din start o negociere a lui Iohannis cu cineva din partea USR, da? (...) Campania dusă de Barna va fi devastatoare pentru Klaus Iohannis pentru că va fi pe partea lui dreaptă (...)”, a subliniat analistul politic.

Ion Cristoiu a explicat că atacurile vor porni din zona presei de dreapta, care se va împărţi în funcţie de simpatii: cu Barna sau Iohannis.

“În primul rând, vom avea de a face cu o împărţire a presei de dreapta, chiar şi a presei militarizate, unde vor merge, deja se vede, cu Klaus Iohannis, alţii vor merge cu Barna. Această presă care va merge cu Barna va devasta pentru că va spune nişte lucruri despre Iohannis pe care le-am spus şi noi, dar care nu au fost luate în seamă (...) deci din punctul acesta de vedere dacă, da, e greu de presupus că va fi o înţelegere între Barna şi Klaus Iohannis şi atunci aici vom avea o măcinare”, a afirmat jurnalistul.

Ion Cristoiu spune că nici pe zona de stânga lucrurile nu vor sta altfel deoarece o candidatură a Vioricăi Dăncilă la prezidenţiale va duce la ruperea coaliţiei PSD-ALDE, iar lui Călin Popescu Tăriceanu i-ar fi greu din postura de contracandidat să-l atace pe liderul social-democrat.

“Dincoace, deci avem în partea asta, e clar că se va măcina, dincoace la partea stângă...se va rupe coaliţia, dar o să vă spun, în cazul lui Klaus Iohannis este un principiu, adică Klaus Iohannis este maiestuos, el e alb acum şi pe un cal, în momentul în care îl ataci pe cineva de pe cal şi dai cu balegă în el, să ştiţi că lumea râde. În cazul lui Viorica Dăncilă e pe jos, (...) adică unde să mai coboare, că ce poţi să spui despre Viorica Dăncilă ca să şochezi? (...) deci e greu pentru domnul Tăriceanu dacă va candida să o atace pe Viorica Dăncilă, cu ce? (...) vom avea la dreapta doi candidaţi care sigur se vor măcina între ei, că la stânga vom avea iar doi candidaţi care se vor măcina. Nu pot să îmi dau seama cine va intra în turul al doilea, este chiar, va fi pasionant”, a conchis Ion Cristoiu.

Preşedintele PSD Viorica Dăncilă a declarat, joi, că dacă partidul îi va cere să candideze la alegerile prezidenţiale, va accepta ce spune formaţiunea şi nu va da înapoi, menţionând însă că opţiunea sa este să meargă în spatele altui candidat. Liderii PSD din ţară, contactaţi de MEDIAFAX, spun, după anunţul Vioricăi Dăncilă, că sunt importante sondajele realizate acum, iar unii avansează ideea că premierul are toate calităţile pentru a fi prezidenţiabil.

Congresul USR, care va avea loc, sâmbătă, va alege candidatul partidului la prezidenţiale şi va vota modificări la statut. USR şi PLUS se află de câteva săptămâni în negocieri în vederea stabilirii candidatului Alianţei pentru un mandat la Cotroceni. Liderii celor două formaţiuni au explicat că va fi un tandem al Alianţei USR-PLUS. Dacă Dan Barna va fi prezidenţiabilul, atunci Dacian Cioloş va fi propunerea de premier sau viceversa.

Citește și: