Alexandra Mortu
354 vizualizări 30 sep 2019

Ion Cristoiu: O ultimă întrebare din partea asta. Sunteţi conştient, că eu ştiu ce înseamnă tema schimbării în România...

Dan Barna: Nu, nu e un lucru simplu.

Ion Cristoiu: Că această temă a dumneavoastră a schimbării poate să, dacă nu deja stârneşte, ostilitatea, reacţia celor care nu vor schimbare? Care nu se rezumă numai la PSD. Asta vă întrebam, sunteţi conştient?

Dan Barna: N-am spus niciun moment că e un lucru uşor. Va fi foarte greu, va fi foarte greu şi cum vom reuşi noi să fim la standardele pe care propunem societăţii, nici noi nu suntem perfecţi, e foarte probabil... vom câştiga nişte sute de primării cu siguranţă la alegerile locale, poate, statistic vorbind, poate vor fi oameni care vor greşi şi la noi. Reacţia trebuie să fie aceeaşi, orizontală pentru toată lumea şi asta e o altă provocare. Eu sunt foarte conştient că establishment-ul, sistemul nu o să aplaude bine, ce frumos că o să dăm afară jumătatea aceea de... sau fiecare instituţie diferă, sunt unele instituţii confiscate de clanuri familiale, ştiţi foarte bine lucrul acesta în care sunt persoane şi primesc astfel de mesaje constant vin câte unii semnează o dată pe lună îşi iau banii şi nu trec de loc pe acolo, la stat.

Ion Cristoiu: Da, ştiu lucrul ăsta.

Dan Barna: Lucrul ăsta trebuie să înceteze, am menţionat de multe ori, lucrul acesta vom lupta cu el cât vom putea. Evident că asta va genera reacţii şi respingere tocmai de asta e nevoie de sprijinul societăţii şi mesajul constant pe care îl dăm dinspre alianţa USR-PLUS este e nevoie ca oamenii oneşti şi competenţi să se implice. Dacă ne implicăm mai mulţi reuşim. Gândiţi-vă la povestea USR, un partid pornit de nicăieri şi alianţa USR-PLUS, pornind de nicăieri, acum trei ani nu exista, era o asociaţie civică în Bucureşti şi acum suntem priviţi de oameni în stradă ca fiind alternativa de încredere pentru viitor. Deci se poate. Dacă oameni pe bune pentru că povestea cu securişti cu... astea sunt nişte baliverne, deci vă spun privindu-vă în ochi pentru că nu am nicio legătură cu niciun serviciu vreodată, nu l-am văzut pe Coldea în viaţa mea pe Soros nici atât, deci alea sunt invenţii, bun, înţeleg, de atac, de campanie, mizeriile tradiţionale dar de fapt alianţa USR-PLUS este compusă din oameni care au decis să se implice nu pentru că îşi doreau. Pe mine familia şi prietenii mă întreabă ”Ce ţi-a trebuit?”, eu aveam o viaţă bună în România, nu pot să mă plâng că nu puteam să-mi plătesc factura la curent, dar dacă nu ne implicăm niciunii ca să facem o ţară în care să fie bine şi când ieşi din casa ta şi mergi la firma ta, pe stradă, în autobuz la piaţă, să ai sentimentul ăla că poţi să mergi cu capul sus mulţumit. Pentru asta trebuie să muncim şi unii dintre noi trebuie să se implice. Eu sunt unul dintre ei.

Ion Cristoiu: Pe măsură ce înaintăm în campanie simţiţi rezistenţa?

Dan Barna: Da, văd diversele mizerii care se sunt aruncate în spaţiul public, diversele speculaţii.

Ion Cristoiu: Nu sunteţi surprins că totuşi presa ar trebui să vă sprijine dar o mare parte nu vă sprijină? E o întrebare, eu ştiu despre ce e vorba.

Dan Barna: Dacă ne uităm la fiecare jurnalist în parte eu sunt totuşi optimist.

Ion Cristoiu: Am înţeles, vă rog.

Monica Mihai: Cum vi se pare campania politică înainte de prezidenţiale, că am tot discutat cu domnul Cristoiu în emisiunile pe care le aveam că este o campanie destul de uşoară în care nu există atacuri de nicio parte sau de alta a baricadei?

Dan Barna: Din punctul meu de vedere cel puţin şi asta este strategia pe care o s-o menţin pe toată durata campaniei, eu nu cred că discuţia mai este despre ce a greşit preşedintele Iohannis sau de ce doamna Dăncilă nu este o opţiune din niciun punct de vedere, nu mai e despre un punct sau altul, că puteam fi trimise la Veneţia mai repede legile justiţiei... discuţia în momentul de faţă este despre ce tip de Românie vrem să avem în următorii cinci ani şi următorii 10 ani. Continuăm pe aceeaşi linie de supravieţuire, de stagnare? Sau îndrăznim să privim pur şi simplu mai departe şi îndrăznim să acceptăm provocarea viitorului pentru că lumea se schimbă într-o viteză teribilă iar noi cumva stăm gură cască la gard şi e nevoie de mai multă energie, e nevoie de o mai multă schimbare şi asta e ceea ce aduce alianţa USR-PLUS şi asta este ceea ce aduc eu Dan Barna în calitate de candidat la preşedinţia României pentru că n Suedia se printează cu imprimante 3D cu celule, bucăţi de ureche sau bucăţi de organe şi noi ne certăm pe ce năzbâtii mai zice doamna Dăncilă. E o diferenţă de nivel de... Eh, putem să mergem spre zona aceea în care să discutăm despre cercetare, în care să discutăm despre educaţie, în care în educaţie să investim nu doar în accesul la educaţie, ceea ce e foarte bine, masa caldă, transport sunt lucruri excelente, dar poate investim şi în calitatea educaţiei, poate copiii primesc şi tablete, poate învăţătorii primesc o educaţie continuă să nu mai folosească metode de acum 20 de ani, poate facem învăţământul nu doar cu repetenţii şi cei care iau sub 4, adică sunt o grămadă de lucruri de care avem nevoie astăzi şi nu peste 5 ani şi care trebuie să se întâmple.

Dacă astăzi nu investim în educaţie şi toţi au spus până acum 6%., susţinem educaţie, dar calitatea a fost mereu sub 3 nu avem cum să ne aşteptăm să progresăm

Monica Mihai: Aţi încuraja varianta de 6% din PIB pentru Educaţie, aşa cum preconizează legea?

Dan Barna: Categoric, este un lucru pe care îl susţin şi să vă spun şi de ce cea mai bună perioadă a României a fost în interbelic, da, din punct de vedere al resurselor umane. Asta nu s-a întâmplat în mod magic pentru că au fost nişte zodii norocoase. La 1900 Spiru Haret face o reformă în care 17% din buget merge pe educaţie. Profesorii şi învăţătorii erau publicaţi în monitorul oficial de atunci, aveau venituri foarte bune, erau un prestigiu să fii dascăl în România la momentul acela. Asta a atras oameni de foarte bună calitate în învăţământ. Efectul a fost că acei copii de la 1900, după război, în 1920 au făcut ca România să aibă excelenţi arhitecţi, economişti, artişti, pictori, scriitori nu mai vorbesc, zona financiară, astfel încât am avut leul convertibil în aur comparabil cu dolarul şi cu marca germană în perioada bună, adică lucrul ăsta s-a întâmplat pentru că cu 20 de ani înainte s-a investit în educaţie. Şi atunci exista corupţie, perioada interbelică nu a fost vreuna... Carol al II şi camarila lui nu sunt exemple de bună guvernanţă, dar faptul că ai avut o clasă medie numeros calitativă care ţi-a dus ţara mai sus vine dintr-o investiţie în educaţie. Dacă astăzi nu investim în educaţie şi toţi au spus până acum 6%., susţinem educaţie, dar calitatea a fost mereu sub 3 nu avem cum să ne aşteptăm să progresăm pentru că problema ţine foarte multe de media resurselor umane pe care o generează sistemul de educaţie, că şi astăzi avem tineri care câştigă olimpiade internaţionale la robotică, la informatică, la limbi străine, adică vârfuri ai întotdeauna, e normal, într-o societate românii sunt chiar oameni hăruiţi, vedem în industria IT că suntem bine, deci înseamnă că avem o resursă genetică bună, dar dacă mergi la nivelul mediu suntem printre cei mai sus şi la analfabetism funcţionali şi asta arată că e o problemă cu educaţia medie nu cu elitele care oricum se descurcă.

În 15-20 de ani o să devenim pur şi simplu o gară de tranzit ca ţară, o să devenim o ţară care nu mai contează

Monica Mihai: Să luăm următorul scenariu, dumneavoastră dădeaţi ca sigură intrarea dumneavoastră în turul al doilea, în cazul în care nu aţi intra în turul al doilea, ce s-ar întâmpla cu alianţa având în vedere că acum mergeţi pe varianta dumneavoastră preşedinte domnul Cioloş ca premier, aţi lua în considerare să treceţi dumneavoastră în faţă pentru funcţia de premier?

Dan Barna: E un scenariu care pentru noi nu există. Deci toată energie şi tot ceea ce fac eu şi colegii mei din USR şi din PLUS vor genera rezultatul accederii mele în turul al doilea şi apoi voi fi preşedintele României. Este practic oportunitatea pe care România o are şi pe care o regăsesc în stradă în discuţiile cu cetăţenii. Noi, în momentul în care am făcut această alianţă şi ăsta a fost mesajul din primul moment, a fost o alianţă în care vom avea în vedere patru paşi, europarlamentare, ne-am atins obiectivul, prezidenţiale, astfel încât având un rezultatul foarte bun la prezidenţiale să avem un rezultat grozav şi la locale şi apoi să putem face o guvernare... de fapt asta e miza pentru România, o guvernare USR-PLUS în 2020 sau mai repede, dar oricum în 2020 pentru că si dacă sunt anticipate tot atunci sunt, o guvernare în 2020 care să ducă România pe direcţia aceasta pro-europeană de deschidere de care avem fundamental nevoie. Anul trecut am pierdut 230.000 de oameni. Deci imaginaţi-vă un oraş mai mare decât Braşovul mutându-se cu totul în străinătate, asta s-a întâmplat anul trecut. Cu un an înainte s-a întâmplat la fel. Dacă rămânem în aceeaşi logică de acum aşa cum suntem acum, încă cinci ani mai pierdem încă un milion şi ceva de oameni. Ne mai putem permite asta? Eu zic că nu.

Ion Cristoiu: Am urmărit cu atenţie tot ce spuneţi dumneavoastră cu această plecare din ţară, am văzut şi mărturia cu... despre tatăl dumneavoastră, ca să înţeleg acum, există interpretarea că dumneavoastră bociţi pe cei care pleacă, eu nu cred că trebuie bociţi pentru că suntem în lumea modernă. Dumneavoastră susţineţi că e un dezastru plecare pentru România.

Dan Barna: Categoric.

Ion Cristoiu: De ce?

Dan Barna: Eu nu vorbesc de destinul individual al oamenilor care îşi găsesc succesul la Londra, Paris, Roma sau la New York, nici pe departe pentru că mulţi dintre ei sunt deja acolo în poziţii şi situaţii remarcabile. Asta le-am şi spus, am fost săptămâna trecută în Statele Unite, m-am văzut cu diaspora din New York care au fost foarte încântaţi, îmi spuneau că e pentru prima dată când un candidat pentru prezidenţiale stă de vorbă cu ei şi mi-am notat cu carneţelul ca un student aşteptările lor, ce şi-ar dori ca unii să se întoarcă, mi-au zis ”da, mă gândesc să mă întorc”, alţii mi-au spus ”eu nu o să mă mai întorc niciodată pentru că am aici familie, destin, carieră, dar aş veni să susţin România şi aş veni să susţin afaceri acolo şi mâine dacă ţara mi-ar da încrederea că merge într-o direcţie bună”. Şi eu spun că e un dezastru pentru România pentru că pierderea demografică pe care o avem noi e a doua după Siria, deci nicăieri în lume nu există o ţară care să aibă creştere economică, cum încă avem, pentru că vă spun există economie şi industrie funcţionale şi totuşi populaţia să-ţi plece. Deci asta nu se întâmplă decât dacă modul de este unul ridicol şi iresponsabil şi aici suntem din păcate.

Ion Cristoiu: Dumneavoastră vreţi să spuneţi că nu din motive economice se pleacă ci din motive de încredere, nu-i aşa?

Monica Mihai: Şi de siguranţă.

Dan Barna: Sunt ambele cauze. Există şi o categorie de oameni care pleacă din motive economice, nu spun că doar elitele pleacă, dar pleacă o componentă prea mare a societăţii, de pe toate palierele, pleacă anual din ţară. Or în ritmul ăsta, în 15-20 de ani o să devenim pur şi simplu o gară de tranzit ca ţară, o să devenim o ţară care nu mai contează. Pentru că foarte multe companii acum că nu mai găsesc forţă de muncă exact din motivul ăsta pentru că forţa de muncă e plecată în străinătate. De aceea propunem nişte măsuri, investiţiile directe ale statului mai mari, adică să începem să facem autostrăzile, să începem să facem spitale regionale pentru că în momentul în care începi să faci aceste investiţii, nu vorbeşti doar de nişte mii sau zeci de mii de locuri de muncă pentru cei care toarnă asfaltul pe autostradă, dar e o întreagă economie şi industrie colaterală care se dezvoltă, servicii, tot ce presupune o investiţie majoră, plus o oportunităţile de investiţii. M-am văzut acum trei zile la New York şi cu 20 de fonduri de investiţii mari unele dintre ele cu portofolii mai mari decât bugetul României care mi-au spus foarte clar chestiunea nu e de lipsă de bani pentru România, chestiunea din punctul lor de vedere ţine de credibilitatea noastră ca stat că putem fi stabili şi predictibili. Ei sunt dispuşi să investească şi mâine într-o economie cum e România care are credibilitatea, poziţia în zona Europei, calitatea de membru NATO, sunt multe puncte care contează în momentul în care îţi plasezi banii într-o economie, dar spuneau voi aveţi de nişte ani de zile nişte guverne în care nu poate nimeni să aibă încredere care schimbă legile peste noapte 114 era un exemplu pe care mi l-au menţionat şi care ne afectează companiile cu care avem participaţii. Ca lucrul ăsta să se schimbe trebuie să aveţi o guvernare predictibilă şi credibilă. Asta este ceea ce va furniza alianţa USR-PLUS.

Monica Mihai: Pentru scenariul în care aţi ajunge la Cotroceni, în care veţi câştiga alegerile aşa menţionat mai devreme, aveţi echipa pregătită pentru funcţiile cheie consilieri pe apărare, pe politică externă?

Dan Barna: O parte dintre consilieri îi am deja în vedere, o altă parte, discut în această perioadă cu mai multe opţiuni. Nu am nicio îndoială că în momentul în care voi fi ales preşedintele României echipa va fi completă şi va fi una într-adevăr de elită cum fundamental necesar. De fapt aceasta este... că am fost întrebat deseori de către cetăţeni pe stradă, e preocuparea mea principală, cum reuşesc să conving suficienţi oameni oneşti, competenţi şi cu energie să vrea să facă lucruri pentru România, să renunţe cumva la confortul vieţii din mediul privat care fără îndoială există şi să vină alături de mine. Asta este provocarea reală, nu e vorba de Dan Barna ca persoană, e vorba de cum convingem, vorbesc acum de alianţa USR-PLUS, mai mulţi oameni să vină în acest demers care într-adevăr poate să deblocheze şi să pună din nou România pe direcţie europeană.

Monica Mihai: Şi cum îi convingeţi?

Dan Barna: Întâlnindu-mă cu ei, prin exemplul personal, prin povestea personală, sunt demersuri pe care le fac şi care în general dau rezultate pentru că sunt foarte mulţi care simt că e nevoie de o schimbare semnificativă în România.

Ion Cristoiu: Apropo de vizita în Statele Unite ale Americii, aţi fost acuzat, nu suspectat chiar acuzat, că v-aţi înscris şi dumneavoastră într-un fel de mers la înalta poartă la licurici, marele licurici, cum răspundeţi acestei acuzaţii?

Dan Barna: E ridicolă acuzaţia.

Ion Cristoiu: Era o acuzaţie. Spuneţi cum, adică de ce v-aţi dus în Statele Unite ale Americii pentru că ceilalţi doi au fost suspectaţi că s-au dus că trebuie să fie şi ei pe acolo.

Dan Barna: Este o vizită, din punctul meu de vedere cel puţin, clasică de candidat, am participat la forumul SIPA care este principalul forum de analiză strategică pentru estul Europei, e deja pot să zic tradiţională, am fost şi anul trecut, am participat şi anul acesta şi în contextul acelei vizite unde practic la forumul SIPA participă toată elita de strategie şi militară a NATO, generalii NATO, am stat de vorbă cu ei o zi întreagă. Miza pentru mine a fost una foarte simplă am avut întâlniri şi la departamentul de stat, am avut întâlniri şi în congres, am avut întâlniri şi la Atlantic Council, care e  unul dintre principalele think-tank-uri de analiză, la SIPA cum spuneam, la German Marshall Found, dar m-am întâlnit şi cu românii din diaspora şi vă spuneam surpriza lor, am şi mesaje, în care întrebările, primele întrebări erau dar de ce vine Dan Barna, păi niciun candidat la prezidenţiale n-a venit să vorbească cu noi, că toţi vin să vorbească cu şefii, cu liderii americani, cu preşedintele...

Ion Cristoiu: Interesant, da.

Dan Barna: Şi spuneau, pe noi nu ne-a întrebat nimeni niciodată...

Ion Cristoiu: N-a mai fost niciun candidat până acum?

Dan Barna: Aşa mi-au spus, eu transmit mesajul, nu pot să pun mâna în foc dacă a fost sau nu, ziceau n-a venit nimeni să ne întrebe şi am avut o întâlnire şi în Washington şi mai ales în New York unde am fost mai mulţi, vreo 50 de persoane, întâlnirea care trebuia să fie o oră şi jumătate s-a întins pe aproape patru ore, trei ore şi ceva, în care pur şi simplu am discutat, v-am spus, preocupările lor, ce şi-ar dori, ce-ar vedea necesar la România, cum se vede România de acolo, a fost cumva o experienţă foarte bună şi ăsta era unul dintre obiective şi din nou e o vizită firească de candidat, n-a fost o vizită de make a photo, dar am atins practic şi zona de diplomaţie şi zona de congres, visa waiver de exemplu este o temă care îi preocupă foarte mult pe românii de acolo, din America, una dintre problemele pe care le-am văzut şi asupra cărora intenţionez ca viitor preşedinte să acţionez este inexistenţa lobby-ului românesc în Statele Unite, comparativ cu celelalte state din jurul nostru, Ungaria, Polinia, Cehia unde comunitatea... există activitate de lobby asumată de către stat, bugetată de către stat, comunitatea contribuie şi foloseşte congresmeni americani transmiţându-le mesaje, transmiţându-le puncte de vedere care să îmbunătăţească poziţia Statelor Unite faţă de ţările lor. În România avem remarcabilul efort al ambasadei de acolo care este mică comparativ cu orice stat european în relaţia cu Statele Unite.

Ion Cristoiu: Unde românii ar putea avea prin aceste mesaje... aveţi dreptate.

Dan Barna: Am întâlnit români din diaspora care lucrează la Rezerva de Stat, la Fondul Monetar, la ONU, adică avem o diaspora care ar putea să ne ajute, dar mi-au spus domnule nimeni nu ne-a întrebat niciodată nimic şi linia pe care am reţinut-o ca sinteză era  daţi-ne mesajul că suntem vruţi, citez acum, intervenţia unui domn de acolo. Discutam cu ei ce v-ar face să vă întoarceţi în România sau aţi dori să contribuiţi, daţi-ne mesajul că suntem vruţi, pentru că noi ca să votăm trebuie să depunem dublu de acte dacă nu mia avem buletin decât un român, cetăţean român, suntem cumva trataţi ca români care trebuie să aducă mai multe hârtii la consulat, zice de ce asta? Şi într-adevăr de ce asta?

Ion Cristoiu: Aţi fost ironizat că v-aţi întâlnit acolo, în timp ce domnul preşedinte, în timp ce doamna Dăncilă era cât pe aci să se întâlnească cu vicepreşedintele, că dumneavoastră v-aţi întâlnit cu adjunctul adjunctului. Spuneţi-mi şi mie cu cine v-aţi întâlnit şi ce aţi discutat? Şi dacă era important.

Dan Barna: Este exact reprezentantul, cum ar veni ministrul de externe adjunct, să spunem aşa, la ei sunt structuraţi pe zone... e secretar de stat după care sunt aceşti deputy care sunt direcţionaţi pe zone şi eu m-am întâlnit cu domnul Boyse care este responsabilul Statelor Unite pe Europa de Est şi România, un om care cunoştea foarte bine situaţia de aici, practic preşedintele Statelor Unite când discută despre România discută exact cu acest... cu responsabilul, ştiţi cum funcţionează ca aşa merge  peste tot.

Ion Cristoiu: Dacă nu e secret de stat, ce discuţii aţi avut?

Monica Mihai: Şi cum aţi fost primit?

Există o aşteptare în societate ca prezenţa americană să fie mai consistentă, nu numai în zona de defense şi de apărare

Ion Cristoiu: Aţi turnat România acolo, că aşa fac ai noştri?

Dan Barna: Nu e vorba de turnat.

Ion Cristoiu: Ce-aţi discutat?

Dan Barna: Eu am transmis cumva aşteptările pe care cetăţenii români şi eu ca politician..

Ion Cristoiu: Şi care ar fi alea?

Dan Barna: Cele legate de o prezenţă mai consistentă a Statelor Unite în zona de economie pentru că avem cele două baze militare, lăudabil, dar există o aşteptare în societate ca prezenţa americană să fie mai consistentă, nu numai în zona de defense şi de apărare, acolo e o direcţie unde sunt oportunităţi şi infrastructura aici, dar vorbim şi de zona de energie şi de proiectul care sper eu să nu rămână în nelucrare, ăsta cu rezervele de gaz din Marea Neagră, despre energia în sine, problema reactoarelor de la Cernavodă şi necesitatea de a... adică am spus, bun, românii sunt pro-americani, există o susţinere la nivelul societăţii în relaţia aceasta, relaţia cu partenerul strategic, dar aşteptarea noastră, şi asta am transmis-o explicit şi în întâlnirile de la congres în egală măsură, este ca şi Statele Unite să aibă o prezenţă mai consistentă şi în zona economică tocmai pentru a consolida acest parteneriat. A fost una dintre direcţii.

Ion Cristoiu: Adică înţeleg că dumneavoastră nu v-aţi dus în mod tradiţional să pârâţi guvernul PSD?

Dan Barna: Nu-i vorba... eu am discutat exact despre viitor şi aşteptări... o relaţie în diplomaţie se construieşte în timp prin mesaje consecvente şi prin credibilitate. Eu construiesc aceste relaţii pentru că sunt perfect conştient că voi reprezenta România la un moment dat din poziţia de preşedinte şi e normal să construieşti aceste relaţii pentru că aşa funcţionează lucrurile într-o diplomaţie sănătoasă.

Monica Mihai: Că aţi adus discuţia referitor la ce aţi discutat în Statele Unite cu privire la energie, cum vedeţi acordul de la Paris şi care credeţi sau cum credeţi vom pune în practică ceea ce cere acordul de la Paris pentru România şi pentru întreaga Europă?

Dan Barna: Sunt două componente, componenta aceasta de oportunitate energetică care e una fabuloasă şi sper să exploatăm gazele din Marea Neagră acum şi nu peste 20-30 de ani, pentru că acum gazul este la un nivel de maturitate ca resursă, exact cum erau cărbunii acum 100 de ani sau 150 de ani, dacă îl mai lăsăm încă 20-30 de ani s-ar putea să nu mai conteze, s-ar putea să nu mai conteze pentru că alte surse pot să devină ieftine, nu ştiu, eoliană, solară ce s-o mai inventa, astfel încât deja să aibă costuri mari cum e acum cărbunele în criza de resursă care nu mai e eficientă şi în egală măsură problema climatică şi problema de mediu care devine din ce în ce mai relevantă şi atunci punctul meu de vedere nu doar legat de acolo, de la Paris, legat de cum ne poziţionăm noi în componenta energetică este că România poate să-şi folosească resursele... e interesant, americanii mi-au spus sunteţi incredibili de norocoşi cu resursele alea, spre deosebire de toate celelalte ţări care toate fac deal-uri cu Rusia, cu un pic acolo, cu un pic acolo, voi chiar aveţi resurse şi e o chestiune doar de good management să-l exploataţi...

Ion Cristoiu: Da, e un mare noroc pentru o ţară, multe se bat să descopere aceste resurse, că uite şi sunt fericite.

Dan Barna: Asta zic, şi la SIPA când vorbeam la forum cu generali, foarte bine, ce noroc aţi avut acolo, e o resursă, o oportunitate, avem relaţii foarte bune pe zona armatei şi pe zona de NATO unde România stă foarte bine, deci depinde de noi şi de bună guvernare. Şi atunci sunt componentele acestea de exploatare a resurselor dar şi de folosirea noilor tehnologii, chiar utilizând gazul, de folosirea a tot ceea ce înseamnă reducerea emisiilor de carbon, şi părerea mea, şi le-am transmis-o asta şi acolo, România trebuie să fie mai mult decât strict o ţară care să scoată gazul şi îl vinde prin Europa, în Ungaria, Austria şi mai încolo, trebuie să dezvoltăm şi avem oportunitatea să dezvoltăm şi aici prelucrarea şi să-l prelucrăm aici ca valoarea adăugată să fie mai mare, de fapt asta e chestiunea de fond în subiectul energetic pentru că... e acelaşi lucru cumva şi cu agricultura şi cu grâul, noi producem grâu, ne mândrim, dar de fapt îl vindem direct ca şi grâu, dacă l-ai vinde, glumesc, în forme de produse finite, prelucrate deja costul şi orice altceva e mai mare. Eşti ca o ţară africană care vinde resursa brută, eu zic că putem mai mult.

Monica Mihai: Şi ar trebui prelucrată.

Dan Barna: Mai ales că avem o tradiţie şi în zona de energie şi în zona de petrochimie, sunt oportunităţi mai multe, dar repet, este o prioritate şi lucrurile merg în direcţia aceasta, în direcţia de mediu şi de tehnologii moderne în zona mediului lucru pe care îl susţinem şi noi.

Monica Mihai: Domnul Dan Barna, în urmă cu câteva zile v-aţi depus candidatura la BEC, aţi adunat un număr de 380.442 de semnături dintre care 1332 erau cu diferite lipsuri şi vă întreb acest lucru ca să vă explic şi contextul pentru că au fost sesizări din partea BEC-ului la Parchet cu privire la anumiţi candidaţi, întrebarea mea practic este de ce consideraţi că doar pentru anumiţi candidaţi au existat sesizări şi pentru alţii nu au existat sesizări deşi s-au descoperit semnături cu diferite lipsuri şi la...?

Dan Barna: E o chestiune de fond aici. Dar aceste 1332 care aveau lipsuri le înţeleg, că era trecut doar oraşul la adresă, nu era trecută o stradă sau aşa, alea da, sunt nişte lipsuri. În momentul în care însă tu ai 100 de foi copiate la xerox, acolo nu vorbim de o lipsă, vorbim pur şi simplu de semnături care de fapt nu sunt şi atunci e un principiu foarte clar, una e un act care e incomplet şi una e un act care nu e un act. Deci asta strict juridic vorbind, acum a vorbit avocatul din mine. Dincolo de asta e clar că avem o problemă cu modalitatea în care e controlată legislaţia aceasta electorală pentru că am văzut şi decizia CCR în care se spune şi dacă e evident că semnăturile acelea sunt copiate şi identice Biroul Electoral nu are nicio atribuţie să le respingă şi trebuie să le accepte, ceea ce cred că nu e în regulă. Probabil soluţia ar fi ori un număr mai mic de semnături, ori o altă modalitate. Noi oricum am avut iniţiative şi avem iniţiative în parlament cu reducerea acestor praguri de participare şi pentru partide, astfel încât să nu mai fie necesare... noi stăm cred că... nu ştiu dacă singurul partid, îndrăznesc să spun că singurul partid, dar ca să nu creez ştiri artificiale, puţine partide adună la propriu semnături în stradă, semnătură cu semnătură, asta o spun cu toată convingerea şi...

Ion Cristoiu: Cred că şi dumneavoastră aţi participat, spre deosebire de alţi candidaţi.

Dan Barna: Vreo 540 de semnături am strâns eu personal, mergând, strângând mâini, ”doamnă îmi acordaţi o semnătură, sigur că da”, deci chiar am făcut asta alături de colegii mei şi toţi în ţară membri USR şi PLUS au făcut lucrul acesta pentru că e un lucru la care ţinem foarte mult, să respectăm legea chiar dacă ea e absurdă şi presupune un efort uriaş, dar într-adevăr noi deja avem în USR aproape 700 de filiale, colegii de la PLUS de asemenea au un număr foarte mare, avem o structură, o reţea şi nu ne-a fost uşor, adică am mers şi eu prin toate judeţele şi pentru un candidat care vrea să fie independent ideea să le strângă pe bune cu o mână de susţinători nu e realistă şi de asta poate o reformă pe treaba aceasta o avem în vedere, reducerea pragurilor am vorbit mereu, accesul la viaţa politică trebuie să fie facil, în momentul de faţă pare că e pur şi simplu un monopol pentru mastodonţii care au structurii de mii de oameni la nivel naţional.

Ion Cristoiu: Aţi amintit mai înainte numele generalului Coldea şi eu unde mă duc aşa mi se spune ”a, sigur, USR, Barna, în spatele lui e Coldea”, bănuiesc că şi dumneavoastră aflaţi acest lucru. Spuneţi-mi, nu vă întreb dacă e adevărat sau nu...

Dan Barna: Păi, nu, e fals, nu l-am văzut în viaţa mea.

Ion Cristoiu: Nu, vă întreb încă o dată, nu v-aţi întrebat vreodată de ce Coldea şi nu Dumbravă sau Popescu sau Predoiu? De ce s-a ajuns că e Coldea în spatele dumneavoastră şi nu un altul? Nu, întreb.

Dan Barna: Habar n-am. Mie mi-e destul de simplu de ce s-a ajuns la această invenţie cu serviciile şi cu asta, nu ştiu.

Ion Cristoiu: Cu Coldea, nu cu serviciile.

Văd un tur doi între candidatul PNL, preşedintele actual Klaus Iohannis, şi candidatul alianţei USR-PLUS Dan Barna

Dan Barna: Putea să fie ales oricare altul, probabil a fost o perioadă sperietoarea de serviciu în discursurile de la televizor, dar dincolo de asta e greu pentru oameni şi doar în discuţiile unu la unu când le povestesc să creadă că cineva pa propriu, din societate, fără proptele sfori şi alte arcuri se implică politic şi alături de colegii lui începe să aibă succes. De fapt asta s-a întâmplat, povestea USR e fabuloasă, e povestea unor oameni care s-au apucat să intre în politică, s-au apucat să conteze, s-au apucat să spună nişte adevăruri şi brusc oamenii şi-au dat seama că se pot baza pe ei. Şi pentru unii, pentru cei care trăiesc în eterna poveste a forţelor, a occidentului care nu ne lasă să ne dezvoltăm, care vrea să ne fure porturi, drumuri, toate aceste frici pe care e construit din păcate mesajul politic, e mai uşor de convins cu scenarii absurde decât cu realitatea şi de asta le spun oamenilor, veniţi în USR să vedeţi că puteţi să contaţi, dacă sunteţi buni la ceva veniţi alături de noi, mesajul vostru, poziţia voastră poate să devină o componentă de politică publică de soluţie pentru viitor. E un lucru pe care îl spun şi acum fără niciun fel de problemă.

Monica Mihai: Din partea mea o ultimă întrebare, care este din punctul dumneavoastră de vedere cel mai puternic candidat şi care este cel mai slab şi de ce?

Dan Barna: Eu văd un tur doi, ca să simplific răspunsul, văd un tur doi între candidatul PNL, preşedintele actual Klaus Iohannis, şi candidatul alianţei USR-PLUS Dan Barna pentru că este singura opţiune prin care Români arată că se însănătoşeşte şi arată că merge într-o direcţie pozitivă şi v-am şi răspuns la întrebarea cine este candidatul pe care o să-l înving în turul doi, în rest, despre ceilalţi, poate să decidă electoratul.

Ion Cristoiu: Nu vă nelinişteşte tot mai multele sondaje care vă dau pe trei, pe patru, pe cinci.

Dan Barna: Nu sunt deloc îngrijorat pentru că eu sunt într-o constantă creştere şi obiectivul meu e cu cât ajung la mai mulţi oameni... e un lucru foarte simplu, chiar o întâmplare haioasă, mergând prin ţară, mergem mai mulţi dintre colegii mei, din filiala locală din USR şi din PLUS şi adunând semnături spuneau ”da-ţi o semnătură pentru Dan Barna şi unii încă spuneau cine e Dan Barna, într-adevăr, am încă această problemă că oamenii nu mă cunosc, şi ”uitaţi e chiar aici, ah, dumneavoastră sunteţi”, urmează un dialog de două-trei-cinci minute după care la sfârşit, marea majoritate nu zic că toţi evident, o mare parte nu doar că semnau ci şi spuneau m-aţi convins, o să votez, avem nevoie de tineri, trebuie să se implice tinerii în politică. Pentru că porneau de la discursul acela ”nu se poate face nimic în ţară, domnule hai lasă, o să veniţi voi acum să rezolvaţi ce n-a rezolvat nimeni”, discursul pe care îl auzim frecvent.

Monica Mihai: Resemnarea pe care...

Dan Barna: Resemnarea şi îi întrebam păi ce soluţii avem, cum vedeţi dumneavoastră? Punem mâinile pe piept şi aşteptăm să murim sau plecăm din ţară sau începem să facem lucruri. Păi da, să facem lucruri. Păi tocmai, ca să facem lucruri trebuie să fie nişte tineri care să facă lucruri, nu?

Ion Cristoiu: Nu vă văd prezent pe televiziunile de ştiri sau pe ziarele importante în primul rând vă întreb de ce şi în al doilea rând pariaţi pe o altă formă de comunicare cu electoratul decât prin intermediul clasic.

Dan Barna: Acuma aţi construit o premisă la început că nu toată lumea mă susţine, poate să fie o explicaţie asta cu...

Ion Cristoiu: Refuzaţi dumneavoastră sau nu vă invită?

Dan Barna: Nu nici pe departe, nici pe departe eu am acceptat toate interviurile, cred că unul sau două le-am amânat fiind plecat din ţară dar în rest accept toate interviurile la care sunt invitat, merg la emisiuni. E drept în ultima săptămână fiind plecat în Statele Unite n-am putut să mai fiu prezent în media şi săptămâna care urmează o să merg în Europa în turneu prin capitalele europene tocmai pentru a vorbi şi cu românii de acolo şi voi merge şi la Chişinău, după care în continuare sunt, deci nu boicotez în niciun fel relaţia cu media, sunt multe canale, publicaţii care mă invită sunt şi altele care nu o fac e firesc, e o luptă, fiecare îşi foloseşte toate armele ca să fiu elegant.

E foarte clar că Nicuşor Dan este unul dintre candidaţii cu foarte bune şanse pentru Bucureşti

Ion Cristoiu: Ce s-a ales din adversarii dumneavoastră din USR după ce aţi învins?

Dan Barna: NU s-a ales nimic, sunt în continuare colegii mei în care am foarte mare încredere, sunt colegii mei pe care mă bazez să contribuie şi la campania pentru prezidenţiale şi să ne pregătim împreună pentru reluarea guvernării, pentru că aceea e marea miză. În momentul de faţă în USR sunt oameni extraordinari care au şi experienţă şi buna credinţă şi ambiţia de a face lucrurile necesare pentru România.

Ion Cristoiu: Deja aţi luat în calcul la locale prezenţa lui Nicuşor Dan sau n-aţi decis încă?

Dan Barna: E foarte clar că Nicuşor Dan este unul dintre candidaţii cu foarte bune şanse pentru Bucureşti, ne gândim doar la procesul prin care să avem această competiţie, mai este Vlad Voiculescu, mai sunt şi alţi colegi.

Ion Cristoiu: Încă nu s-a terminat competiţia?

Dan Barna: Nu s-a terminat pentru că obiectivul este de fapt să avem un candidat unic al opoziţiei şi de fapt în momentul de faţă discuţia este cum facem acest proces astfel încât să identificăm candidatul opoziţiei cu cele mai bune şanse din punct de vedere al electoratului, pentru că eu sunt convins că următorul primar al Bucureştiului va fi al alianţei USR-PLUS dar vrem să avem un proces astfel încât să nu mai avem experienţa de la alegerile locale anterioare când Nicuşor Dan ar fi putut să fie primar al Bucureştiului dar ştim cu toţii ce s-a întâmplat cu acele sondaje.

Ion Cristoiu: Asta e o ştire, dumneavoastră în procesul acesta de desemnare nu atât din punct de vedere al USR-ului, că ar putea să fie Nicuşor Dan, ci din faptul că vă gândiţi la un candidat care să fie acceptat şi de ceilalţi. În sensul ăsta vă gândiţi?

Dan Barna: Miza reală a procesului, o să vedem concret cum facem, miza reală a procesului este cum ajungem la mecanismul prin care să alegem candidatul unic al opoziţiei ăla e obiectivul, de fapt. În rest paşii până acolo sunt...

Ion Cristoiu: Asta depinde, cum aţi sugerat dumneavoastră înainte, şi de pe cine desemnaţi din partea USR, în sensul ăsta.

Dan Barna: Fără îndoială, asta am vrut să spun, sunt două variante. PLUS-ul şi-a desemnat un candidat, da, Vlad Voiculescu, USR este în procesul acesta de a-şi desemna un candidat, poate să fie Nicuşor Dan, da? Întrebarea este are rost să facem o competiţie după aia în cadrul alianţei între candidatul USR şi candidatul PLUS şi după aia să discutăm cu PNL-ul şi după aia să vedem sau facem un proces deschis în care toată lumea participă la competiţie, candidatul cel mai bine plasat va fi asumat de către toţi şi în felul ăsta, adică noi acum construim paşii...

Ion Cristoiu: Da, dar e interesant, vă gândiţi la o competiţie nu atât la nivelul USR, cât la nivelul întregii opoziţii unite.

Dan Barna: Astea sunt lucruri care sunt pe masă în analiză în momentul de faţă.

Ion Cristoiu: Ceilalţi ce spun? E interesant, ei de fapt vor concura între ei, un fel de referendum în interiorul opoziţiei.

Dan Barna: Asta zic o să vedem ce vom folosi, primery, sondaje, sunt mai multe instrumente prin care să vedem, ideea e cum facem acest lucru, obiectivul fiind acela să identificăm candidatul cel mai susţinut de către bucureşteni, ăla e obiectivul. Căile pot fi mai multe, discutăm acum care sunt cele mai eficiente tocmai ca să...

Ion Cristoiu: Care poate fi şi de la PNL din ceea ce spuneţi dacă...

Monica Mihai: Dacă va câştiga în interiorul...

Dan Barna: Teoretic poate să fie oricine, sunt de acord cu asta, nu e niciun dubiu aici, doar privind rezultatele europarlamentare unde în Bucureşti alianţa USR-PLUS a obţinut 40%, sunt cumva optimist că e o probabilitate mai mare să fie din zona aceasta, dar, repet, alternativele sunt deschise şi asta decidem în perioada următoare.

Monica Mihai: Acum din opoziţie face parte şi Pro România şi ALDE, vor participa şi ei la această competiţie?

Ion Cristoiu: Interesantă întrebare.

Dan Barna: E o întrebare bună, dar dacă ne uităm cum stăm, bine de participat oricine poate să participe asta nu ridică semne de întrebare, dar dacă ne uităm cine sunt candidaţii cu şanse nu sunt foarte mulţi în zona aceea.

 

 

Citește mai departe:

Citește și: