Bianca Pavaluca
560 vizualizări 5 sep 2018

Autorităţile de la Scotland Yard au strâns „suficiente dovezi” împotriva a doi cetăţeni ruşi, Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov, în ceea ce priveşte otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok în oraşul Salisbury în luna martie.

Cei doi, în vârstă de aproximativ 40 de ani, au folosit cel mai probabil nume false.

Imagini cu cei doi cetăţeni ruşi, Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov, acuzaţi de atacul cu Novichok în cazul Serghei şi Iulia Skripal:

„Sunt suficiente dovezi pentru a da un prospect realist în ceea ce priveşte condamnarea lor. Este clar în interesul public, ca Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov să fie condamnaţi”, a declarat Sue Hemming, directorul Crown Prosecution Service (CPS).

Acuzaţiile includ tentativă de omor asupra lui Serghei Skripal, a Iuliei Skripal şi a lui Nick Bailey, folosirea agentului Noviciok contrar Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice şi vătămare corporală asupra lui Serghei şi Iuliei Skripal.

CPS a anunţat că nu va începe procesul de extrădare din Rusia a celor doi suspecţi. A fost emis un mandat european de arestare pe numele lor.

„Nu vom începe un proces de extrădare cu Rusia pentru cei doi bărbaţi, deoarece Constituţia rusească nu permite extrădarea cetăţenilor săi”, a declarat Sue Hemming.

Conform raportului emis de Poliţia Metropolitană, cei doi ruşi au zburat din Moscova în data de 2 martie, ajungând în Marea Britanie, pe aeroportul Gatwick.

Aceştia au stat la hotelul City Stay din Bow Road, în estul Londrei şi au plecat spre Salisbury în data de 4 martie, unde au contaminat clanţa uşii lui Serghei Skripal, cu agent Noviciok. Au părăsit Marea Britanie în data de 5 martie, de pe aeroportul Heathrow.

Cei doi suspecţi au călătorit de mai multe ori în Marea Britanie, cu aceleaşi paşapoarte.

În cadrul unei percheziţii a camerei de hotel în care au stat cei doi, poliţiştii au găsit reziduuri de agent neurotoxic.

Anunţul făcut miercuri privind identitatea celor doi va creşte tensiunile dintre Marea Britanie şi Rusia, în contextul în care incidentul a stârnit o criză diplomatică atât între cele două ţări, cât şi la nivel internaţional.

Marea Britanie a învinuit Rusia pentru atacul cu agent neurotoxic Noviciok, creat de către armata sovietică în perioada anilor 1970-1980. Autorităţile de la Moscova au negat în mai multe rânduri implicarea în incident.

O fotografie realizată de poliţia din Marea Britanie, cu cei doi acuzaţi în cazul Skripal, în staţia de metrou, în ziua atacului:

Nick Bailey este un agent de poliţie care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic în timpul operaţiunii de salvare a celor doi în Salisbury.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie. La începutul lunii aprilie, Iulia Skripal a ieşit din comă.

Iulia Skripal a refuzat, ulterior, să se vadă atât cu membrii Ambasadei Ruse de la Londra, cât şi cu verişoara ei, Viktoria Skripal, bănuită de legături cu Kremlinul. Asta după ce, într-un interviu acordat ziarului britanic The Sunday Telegraph, Viktoria Skripal ar fi afirmat că Iulia nu şi-ar dori nimic mai mult decât să se întoarcă la Moscova şi că starea ei ar fi fost, de fapt, rezultatul unei intoxicaţii alimentare. Afirmaţiile au fost, ulterior, respinse de Iulia Skripal.

Pe data de 4 martie, Serghei Skripal, fost colonel în cadrul serviciului militar rus de informaţii (GRU), şi fiica lui de 33 de ani, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi în oraşul Salisbury, situat la circa 100 de kilometri vest de Londra.

Guvernul de la Londra a acuzat Rusia de atacul neurotoxic din orăşelul britanic Salisbury, însă Moscova a negat orice implicare.

La doar câteva luni după atacul neurotoxic de la Salisbury, alte două persoane au fost expuse substanţei neurotoxice Novichok în oraşul Amesbury, una dintre acestea decedând.

Citește și: