Teodora Marinescu
6309 vizualizări 10 ian 2020

Un semnal de radar iranian a vizat avionul înainte de a fi doborât, a mai informat sursa.

Analiştii americani au descoperit informaţia în dimineaţa din urma incidentului aviatic, însă au aşteptat o zi pentru verificări.

Autorităţile iraniene au permis anchetatorilor ucraineni accesul la fragmente din avion

Autorităţile iraniene au permis anchetatorilor ucraineni să aibă acces la fragmentele avionului Boeing 737-800, care s-a prăbuşit miercuri la scurt timp de la decolare, se arată într-un comunicat al cabinetului preşedintelui ucrainean, relatează site-ul agenţiei Associated Press.

"Este prea devreme pentru detalii specifice ale investigaţiei", se arată în comunicat.

Cabinetul preşedintelui a informat de asemenea că anchetatorii colectează ADN de la rudele ucrainenilor care au murit în incidentul aviatic pentru a identifica victimele.

Iranul a invitat o echipă de experţi din cadrul companiei producătoare de avioane Boeing pentru a participa la ancheta privind prăbuşirea avionului ucrainean.

Atât Canada, cât şi Statele Unite suspectează că avionul a fost doborât de Iran. Teheranul neagă aceste acuzaţii.

 

Justin Trudeau: Datele serviciilor secrete arată că avionul ucrainean a fost doborât de Iran

Canada a primit informaţii ale serviciilor secrete care arată că avionul de pasageri ucrainean prăbuşit în Iran a fost doborât de o rachetă lansată de armata iraniană, afirmă premierul canadian, Justin Trudeau.

"Avem informaţii ale serviciilor din surse multiple, inclusiv din partea aliaţilor şi propriilor servicii, iar aceste informaţii arată că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer iraniană. Poate că acest lucru s-a întâmplat în mod neintenţionat", a declarat Justin Trudeau, conform postului CTV şi publicaţiei National Post.

"Există evoluţii importante privind potenţialele cauze ale prăbuşirii, iar canadienilor trebuie să li se comunice aceste lucruri. Familiile victimelor canadiene vor răspunsuri, toţi canadienii vor răspunsuri. Eu vreau răspunsuri. Acest lucru înseamnă concluzii, tragere la răspundere, dreptate. Nu vom fi liniştiţi până nu le obţinem", a subliniat Trudeau.

Avionul de pasageri ucrainean probabil a fost doborât cu o rachetă lansată de artileria antiaeriană iraniană, afirmă oficiali militari americani, în timp ce Guvernul Marii Britanii exprimă "preocupare" privind această ipoteză.

Administraţia din Iran a respins speculaţiile că ar fi doborât avionul de pasageri ucrainean, catalogând aceste idei drept "fără sens".

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737–800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbuşirea aeronavei.

 

 

Citește și: