Departamentul Externe
1431 vizualizări 3 ian 2019

Cel puţin 37 de persoane au murit în urma unei explozii produse luni într-un bloc de apartamente din oraşul Magnitogorsk din Rusia, a relatat joi presa rusă, informează site-ul agenţiei Reuters.

Explozia a afectat 48 de apartamente dintr-o clădire aflată în oraşul industrial Magnitogorsk.

Bilanţul a crescut în ultimele zile, în urma operaţiunilor autorităţilor locale de căutare a victimelor prinse sub dărâmături.

Comitetul de anchetă rus a anunţat că nu au fost descoperiţi explozibili printre dărâmături, dar încă mai anchetează cauza exploziei. Raportul iniţial a sugerat că incidentul a fost cauzat de o scurgere de gaze: ”Instalaţia de gaze în imobil nu mai fusese revizuită de peste şase luni”, a afirmat şeful Comisiei de anchetă, Aleksandr Bastrâkin.

Un bebeluş a fost găsit viu marţi după 35 de ore petrecute în frig sub grămezile de moloz, eveniment pe care salvatorii l-au descris ca fiind un miracol. Înregistrările video de la serviciul local de urgenţă au arătat cum un salvator scoate băieţelul în şosete roz, învelindu-l cu o pătură înainte de a începe să alerge spre o ambulanţă.

Temperatura actuală din oraşul Magnitogorsk, unde se află una dintre cele mai mari fabrici de oţel din Ural, la aproximativ 1.700 de km est de Moscova, este de -17 grade Celsius.

Faptul că băiatul în vârstă de 11 luni, diagnosticat în prezent cu o arsură gravă şi cu o rană la cap, a fost culcat pe un pat şi înfăşurat într-o pătură, i-a salvat viaţa.

Copilul a fost găsit de un salvator care îl auzise plângând şi a declanşat o operaţiune specială de căutare, au transmis oficiali ai serviciului de urgenţă. Scoaterea de sub dărâmături a fost dificilă din cauza resturilor instabile care prezintă riscuri pentru salvatori.

"Sute de oameni aşteptau să apară copilul rănit de sub moloz. Şi s-a întâmplat miracolul... ", au declarat oficialii.

Mama băiatului este şi ea în viaţă.

Ministerul Situaţiilor de Urgenţă a anunţat că peste 900 de persoane au participat la operaţiunile de căutare şi salvare de la locul respectiv.

Preşedintele rus Vladimir Putin a zburat la Magnitogorsk în urma exploziei, unde s-a întâlnit cu autorităţile locale.

 

Citește și: