Mihai Draghici
Gilda Popa
665 vizualizări 30 ian 2020

"În ultimele săptămâni, am asistat la apariţia unui agent patogen necunoscut anterior, care a generat o epidemie fără precedent", a declarat joi seară Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, în cursul unei conferinţe de presă desfăşurate la Geneva.

„Trebuie să acţionăm acum pentru a limita răspândirea bolii", a precizat Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de CNBC.

”Deocamdată nu există niciun caz de deces din cauza coronavirusului în ţările din afara Asiei... Şi nu ştim ce dezastru poate produce acest virus dacă ajuge într-o ţară mai puţin pregătită să facă faţă situaţiei”, a mai spus şeful OMS.  

Declaraţia vine la câteva ore după ce Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite a raportat primul caz de transmitere de la om la om a coronavirusului în SUA, de la o femeie care a călătorit în China şi apoi l-a infectat pe soţul ei. Toate naţiunile iau măsuri drastice pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) defineşte drept "urgenţă de sănătate publică de interes internaţional" un "eveniment extraordinar" care este "grav, neobişnuit şi neaşteptat".

Conform celui mai recent bilanţ anunţat de autorităţile chineze, pe teritoriul Chinei se înregistrează 171 de decese generate de coronavirus şi 8.137 de cazuri confirmate. Virusul s-a extins în cel puţin alte 18 ţări, unde au fost semnalate cazuri de transmitere de la om la om.

Şeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a lăudat eforturile Chinei de a ţine sub control focarul, spunând că nu a văzut niciodată o naţiune să răspundă atât de agresiv la o boală, inclusiv să ia măsuri ca să construiască un nou spital în doar 10 zile.

„Vreau să fiu foarte clar: această declaraţie nu este un vot de neîncredere pentru China", a spus Tedros. „Dimpotrivă, OMS continuă să aibă încredere în capacitatea Chinei de a controla focarul.”

Declaraţiile vin în contrast cu criticile care au vizat China pentru lipsa de transparenţă în timpul pandemiei SARS de acum 17 ani, care a ucis aproape 800 de oameni, notează Bloomberg.

Tedros spune că în acest moment nu este nevoie de măsuri care afectează călătoriile şi schimburile comerciale, chiar dacă multe guverne, companii aeriene şi companii au luat deja astfel de măsuri. De asemenea, el a îndemnat oamenii să fie atenţi la zvonuri.

„Acesta este momentul pentru a lua măsuri, nu pentru teamă", a spus Tedros. „Acesta este momentul pentru ştiinţă nu pentru zvonuri. Acesta este momentul pentru solidaritate, nu pentru stigmat”.

În trecut, OMS a fost criticată fie pentru că a dat alerta prea curând, fie că a declarat-o prea târziu. Ultima boală respiratorie care a declanşat o urgenţă mondială de sănătate a fost pandemia de gripă din 2009, care a provocat panică globală dar s-a dovedit relativ uşoară. Comitetul de urgenţă al OMS, un grup de experţi în boli infecţioase, a întârziat săptămâna trecută să ia o decizie cu privire la transmiterea declaraţiei privind urgenţa de sănătate.

Citește și: