Sorin Bogdan
3997 vizualizări 21 ian 2019

Urmăriţi aici dezbaterile din Camera Comunelor:

Premierul Theresa May prezintă în faţa Parlamentului ”Planul B” pentru ieşirea din Uniunea Europeană. Potrivit publicaţiei The Telegraph, ea ar putea avea în vedere amendarea acordului din 1998 dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord - aşa numitul The Good Friday Agreement - pentru a câştiga susţinerea membrilor Partidului Democratic Unionist. Propunerea lui May pentru nord irlandezi este ca, după ieşirea Marii Britanii din UE, să nu fie impuse reguli de frontieră cu Irlanda de Nord, care rămâne în UE.

Încă din 2017, măsura era şi sfatul lui Tony Blair, care - în calitate de premier al Marii Britanii - a fost unul dintre arhitecţii acordului Good Friday.

”Acordul a fost conceput plecând de la premisa că ambele state sunt membre ale Uniunii Europene,” a explicat Tony Blair, citat de Financial Times. ”O parte dintre prevederi vor trebui amendate, cu ocazia Brexit-ului. Din nou, cu bunăvoinţă, inclusiv din partea partenerilor noştri europeni, acest lucru va fi posibil fără mari dificultăţi.”

Liderii de la Bruxelles se tem însă că disensiunile politice interne din Irlanda de Nord, dintre Partidul Democratic Unionist şi Sinn Fein, vor face greu de obţinut ratificarea unui amendamente.

”Este realmente o crimă să te întorci la popor după 30 de luni de mizerie totală - guvernul divizat, parlamentul blocat, moţiune de neîncredere introdusă împotriva premierului de propia echipă,” comenta sâmbătă, într-un interviu pentru The Times, Tony Blair.

Joi, după ce a trecut cu greu de moţiunea de neîncredere din Camera Comunelor, premierul Theresa May a promis că va continua să implementeze Brexit-ul, ca voinţă a poporului britanic.

”Înţeleg că evenimentele din ultimele 24 de ore provoacă îngrijorarea oamenilor care îşi văd de vieţile lor, neinteresaţi de politică,” a declarat May joi seara. ”Poporul britanic doreşte să continuăm implementarea Brexit-ului şi mai are probleme importante de rezolvat. Dar acordul pentru care m-am înţeles cu UE a fost respins de parlamentari, cu o largă majoritate. Cred că este de datoria mea să împlinesc voinţa populară de a ieşi din UE. Şi asta intenţionez să fac. Deocamdată, parlamentarii ne-au spus clar ceea ce nu doresc. Va trebui să lucrăm în mod constructiv împreună, să stabilim ce anume doresc.”

Premierul a invitat toate partidele la discuţii, ca să găsească rapid o formă de acord de ieşire din UE pe care Camera Comunelor să o aprobe.

”E timpul să lăsăm deoparte propriile interese,” a cerut Theresa May politicienilor. ”Sunt dezamăgită că liderul Partidului Laburist nu vrea să participe la negocieri, dar uşa noastră rămâne deschisă. Nu va fi o sarcină uşoară, însă parlamentarii ştiu că au datoria de a acţiona în interesul naţional, de a obţine un consens şi de a termina cu această treabă. În 2016, printr-un vot istoric, poporul a decis să ieşim din UE. În 2017, 80% dintre alegători au votat cu partide care au promis să respecte rezultatul referendumului. Acum, după doi ani şi jumătate, e timpul să ne unim, să punem interesul naţional pe primul plan şi să implementăm referendumul.”

Theresa May pare să prefere să negocieze cu liderii de la Bruxelles prevederile acordului Brexit privind Irlanda de Nord, decât să încerce să obţină consensul în Camera Comunelor, scrie The Guardian. Într-o teleconferinţă ţinută de premier duminică seara cu membrii cabinetului său, opinia unanimă a fost să se depună noi eforturi pentru a obţine modificări acceptabile ale acordului Brexit, însă fără detalii concrete.

”Ca de obicei, e greu să îţi dai seama ce va face,” dezvăluie surse politice citate de The Guardian. ”Dar e clar că va negocia cu Partidul Democratic Unionist şi cu rebelii conservatori.” În ciuda promisiunilor că va discuta cu liderii partidelor parlamentare, prioritatea Theresei May a rămas găsirea unei soluţii pentru istorica ruptură din propriul partid.

După ce va prezenta astăzi, în faţa Parlamentului ”Planul B”, Theresa May ar putea pleca deja la Bruxelles. Parlamentarii britanici au propus în ultimele zile mai multe soluţii, însă opinia generală este să solicite amânarea datei de 29 martie pentru ieşirea din UE. Însă aceasta trebuie aprobată de fiecare dintre celelalte 27 state membre.

 

Citește și: